"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hanna ville maxa matematiken

Hanna Berggren gick naturvetenskapligt program på gymnasiet för att få läsa så mycket matte som möjligt. När det blev dags att plugga vidare tänkte hon likadant – kandidatprogrammet i matematik blev det självklara valet för att maximera matematiken.

– Det är skönt att kunna fokusera på det man verkligen vill och inte behöva ta en massa andra kurser, säger hon. Jag funderade lite på ett civilingenjörsprogram, men jag var samtidigt så säker på att det var matematiken jag ville ha.

Hanna Berggren trivs hittills fint på kandidatprogrammet i matematik. Hon konstaterar att pluggandet blivit roligare för varje stadium hon passerat under skolåren – och nu får hon verkligen läsa tillsammans med likasinnade.

Hur resonerade du när du valde universitetsutbildning?

– Eftersom jag visste att jag ville läsa matte gällde det först och främst att kolla, var finns det programmet? Chalmers och Linköping kom upp ganska snabbt, men så såg jag att Umeå skulle starta ett nytt och det lät trevligt. Jag skulle nog inte kalla mig för storstadsmänniska, så Umeå kändes också lagom.

Gemensamt intresse

Det kändes lite nervöst att börja läsa på universitetet, men studentkåren NTK ordnade mottagningsaktiviteter för de nya matematikstudenterna. Det gjorde att de snabbt lärde känna varandra.

– Vi har ett gemensamt intresse och det märks, säger Hanna.

Hon är aktiv i studentlivet och deltar gärna i aktiviteter som ordnas. Hon och hennes klasskompisar väntar på att få sina overaller, eftersom programmet är nytt får de en ny, egen färg. Mörklila med gula revärer kommer att signalera att de pluggar matematik.

– Det är kul med overallerna, det är något att samlas kring, tycker Hanna.

En vanlig dag börjar ofta med en föreläsning. Då är de många studenter, uppemot 250 ibland, eftersom civilingenjörsstudenterna också läser mycket matematik. Varannan dag har de därefter lektion i mindre grupp, där studenterna på programmet samlas. Då tar de upp mer praktiska exempel, räknar och har samtidigt hjälp av en lärare eller amanuens (äldre student som avlönas för att stötta i undervisningen). På eftermiddagarna är det självständiga studier.

– Jag föredrar att sitta på universitet, det är lättare att fokusera på skolarbetet då jämfört med hemma. Ibland sitter vi klasskamraterna tillsammans, då finns det alltid lite risk att man pratar om annat, men det är trevligt och vi kan också diskutera och hjälpa varandra.

Mer teori – satser och bevis

Hur är det att läsa matematik på universitetet jämfört med på gymnasiet?

– På gymnasiet var det mer att man skulle räkna och använda applicerbar matematik. Här är det mer fokus på teorin, att du verkligen ska förstå satser och bevis. Även om vi fortfarande är på en lättare nivå, vi behöver inte skapa beviset, så är det ändå en extra nivå jämfört med på gymnasiet.

Även om kraven successivt höjs, tycker Hanna inte att studierna är dramatiskt mycket svårare. Hon hinner för det mesta göra sina uppgifter under dagen och kan ha sina kvällar pluggfria.

Vad tycker du om dina lärare?

– Bra, jag tycker vi har haft jättetur med lärarna och det känns som att de är glada åt att ha oss här på det nya programmet och är taggade och hjälpsamma.

Efter att under pandemin fått sköta en hel del av sina gymnasiestudier på distans, är Hanna Berggren glad åt att nu få plugga på plats, på campus.

– Matte är något du vill göra på plats! Speciellt om läraren har en genomgång, kan det gå lite för fort om de visar en powerpoint och det dyker upp en ekvation som är en hel sida lång. Det är mycket lättare när de skriver upp steg för steg på tavlan, då kan man hänga med och se vad som leder till vad.

Vill utveckla problemlösarförmågan

Under tre åren kan studenterna välja att läsa minst 90 poäng matematikkurser och utöver det läsa kurser inom till exempel datavetenskap eller fysik – eller fördjupa sig ytterligare i matematiken. Hanna kommer att välja det senare, åtminstone som det känns just nu.

Vad tänker du om framtiden? Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag ser mig själv i ett ”räknarjobb” där man är problemlösare. Om det är inom finans, medicin eller något annat spelar nog inte så stor roll. Bara jag känner att jobbet är intressant, att jag får tänka och utveckla min problemlösarförmåga, då kommer jag att vara jättenöjd.

Läs mer om kandidatprogrammet i matematik

FAKTA Hanna Berggren

Ålder: 19 år.
Kommer från: Skellefteå.
Bor: i studentrum på Ålidhem i Umeå.
Studerar: första året på kandidatprogrammet i matematik, Umeå universitet.
Gör på fritiden: gillar att baka, pussla och pyssla och att umgås med kompisar.
Umeå med 3 ord: Praktiskt. Trevligt. Lagom.
Mig själv med 3 ord: Nyfiken. Kreativ. Ansvarsfull.
Det gör jag om tio år: har ett jobb som jag trivs med och hyfsat med fritid så att jag kan resa.

Publicerad: 2022-12-13