"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Inés forskar om mekanismer i kromosomer

När Inés Hernández Crego studerade kandidatprogrammet i Life Science fastnade hon för molekylärbiologi, och fortsatte med masterprogrammet i ämnet. I dag är hon doktorand vid Institutionen för molekylärbiologi. Hon trivs i Umeå och beskriver staden som full av överraskningar.

Inés Hernández Crego ville studera något inom det naturvetenskapliga fältet, men hade svårt att bestämma sig för vad. Hon landade till slut i att hon ville studera något inom grenen livsvetenskap. I Umeå hittade hon kandidatprogrammet i Life Science.

– Jag kände att jag hade mycket att lära om de tillgängliga grenarna inom biologi innan jag kunde välja någon. Det här programmet kändes som ett bra sätt att få en bred bas inom de flesta av livsvetenskapens områden, säger Inés.

På kandidatprogrammet studerade Inés både kemi och molekylärbiologi. Hon fastnade starkt för det senare, och under sitt tredje åt på utbildningen valde hon att rikta in sig på just molekylärbiologi.

– Jag tycker det är så intressant att förstå, att det finns supersmå saker som man inte kan se, som är involverade i en väldigt komplex process som håller oss vid liv. Jag minns att jag studerade DNA-reparation och blev medveten om att det pågår inuti din kropp just nu, säger Inés.

Efter examen fortsatte Inés med masterprogrammet i molekylärbiologi. När hon ser tillbaka på sin utbildning är hon mycket nöjd, särskilt över är att hon har fått en bra bild över hur den vetenskapliga processen fungerar.

– Man kan tro att vetenskapsmän är supersmarta människor som har en framstående idé, och sedan får de Nobelpriset direkt. Men allt är så mycket långsammare och kräver mer tid och tålamod, och dagar av enbart funderingar. Vetenskap är långsamt. Det är fortfarande spännande, men på ett annat sätt, säger Inés.

”Samhällets framtid”

I dag är Inés doktorand på Institutionen för molekylärbiologi. Hennes forskning handlar om regleringsmekanismer för genuttryck, från specifika kromosomer i bananflugor.

– Genproduktion från kromosomer måste kontrolleras, så att allting fungerar som det ska. De flesta genprodukter är proteiner, vilka är ansvariga för alla funktioner i cellen, inklusive att kontrollera själva genuttrycket. Det finns en viktig proteingrupp, som specifikt binder och kontrollerar uttryck från X-kromosomer. Det är fascinerande, för hur kan systemen skilja mellan vad X-kromosomen är och andra kromosomer? säger Inés.

Inés finner sin forskning mycket intressant. Hon trivs också med den flexibilitet som hennes jobb ger.

– Så länge som ditt arbete uppnår kraven kvalitetsmässigt spelar det inte så stor roll om du en dag jobbar mer eller mindre. Du har ett privatliv att hantera också, vilket ibland kan vara svårt. Flexibiliteten ger mycket frihet och en inre ro, vilket är särskilt viktigt för uppgifter där du måste vara väldigt försiktig för att inte göra några misstag. säger Inés.

Inés menar även att det finns många arbetsmöjligheter inom fältet, både i akademin och industrin.

– Området som innefattar genetik och molekylärmedicin är i princip samhällets framtid. Många av de nya behandlingar som kommer ut är baserade på CRISPR/Cas9 eller någon annan genetisk behandling. Någon med min utbildning kan konkurrera från ett marknadsperspektiv. Om inte Umeå så någon annanstans i världen, säger Inés.

”Det fortsätter bara att överraska en”

Inés kommer ursprungligen från Burela i Spanien. Innan hon flyttade till Umeå fick hon höra andra uttrycka oro över att det skulle vara en liten stad där väldigt lite händer. Men Inés själv tycker inte att det är en bild som stämmer med Umeå.

– En sak med Umeå är att staden fortsätter överraska mig med antalet aktiviteter som man kan göra, men som man kanske inte känner till. Till exempel kommer det vara ett isdisko på Nolia ishall. Det finns lektioner i krukmakeri på Ersboda, och jag upptäckte nyligen en klubb som lär ut gymnastik för vuxna. Det fortsätter bara att överraska en, säger Inés.

Inés är också nöjd med hur utbildningssystemet fungerade. Särskilt uppskattade hon kursernas struktur och de många timmar som avlades till examenstillfällen, vilket minskade en hel del stress. Det hon dock tyckte var svårare i Umeå var att få tag i en bostad.

– Om du funderar på att flytta hit, börja anmäl dig till bostadsköer i förväg, bara så att du har fler möjligheter när du väl kommer hit, säger Inés.

Läs mer om Kandidatprogrammet i Life Science

Läs mer om Masterprogrammet i molekylärbiologi

FAKTA Inés Hernandez Crego

Ålder: 23 år.
Kommer från: Burela, Spanien.
Bor: Mariehem.
Utbildning: Kandidatprogrammet i Life Science, tog examen 2021, samt Masterprogrammet i molekylärbiologi, tog examen 2023.
Jobb: Doktorand på Institutionen för molekylärbiologi.
Gör på fritiden: Tränar och sjunger.
Umeå med 3 ord: Mysigt, överraskande, välkomnande.
Mig själv med 3 ord: Passionerad, ambitiös, tacksam.
Det gör jag om 10 år: Har hittat ett jobb inom det vetenskapliga fältet som gör mig glad, och fortsätter med mina intressen.

Intervju & foto: Frida Endertorp

Publicerad: 2024-10-31