"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kandidatprogrammet i industridesign

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2025

Vill du arbeta med design i en internationell, kreativ miljö? Vill du jobba med att lösa problem för att bygga en hållbar framtid? Vill du påverka människors liv och vardag genom att skapa lösningar som utgår från människors verkliga behov? På kandidatprogrammet i industridesign lär du dig att ta en idé från vision till verklighet i en skapande designprocess med människan i centrum.

Kandidatprogrammet i Industridesign (180 hp)

Är du nyfiken på design? Vill du veta vad det innebär att arbeta som industridesigner?

Under utbildningen

Under Kandidatprogrammet i Industridesign (180 hp) arbetar du mycket i projekt, ofta i samarbete med företag, organisationer och myndigheter. Du lär dig hantera olika typer av designutmaningar och utforskar en rad olika produktområden. Allt från digitala lösningar, till medicinska hjälpmedel, till utrustning för hemmet och industrin. Under de olika designprojekten tränar du på att lösa problem och utveckla dina idéer genom skisser, prototyper och modeller, såväl i datorprogram som i verkstäder. Genomgående har du har yrkesverksamma industridesigners som handledare..

Designtekniker

Mellan de större projektarbeten ges fördjupande kurser inom flera olika designtekniker:

  • Skiss- och visualiseringstekniker
  • Form- och färgstudier
  • Modell- och verkstadsteknik
  • Kommunikationsstrategier
  • Digital 3D-modellering (CAD)

En kreativ, internationell miljö

Designhögskolan representerar en unik blandning mellan det lokala och det globala. Till skolan söker sig de främsta designstudenterna från världens alla hörn. Ett tydligt fokus på samarbete genomsyrar samtliga utbildningar och de små klasserna, alla samlade under ett tak, skapar en kreativ, internationell miljö som varje år levererar studentprojekt på hög internationell nivå.

Utbildningens nära samarbete med företag, organisationer och myndigheter gör nyutexaminerade studenter särskilt attraktiva på arbetsmarknaden. Under utbildningen ingår även en tioveckors praktikperiod som ytterligare stärker banden med potentiella arbetsgivare.

Examensevent med globala företag

Under utbildningens avslutande termin skapar studenterna sina examensprojekt som presenteras vid ett stort event, UID Design Talks & Degree Show. Här medverkar studenter från samtliga Designhögskolans program. På plats finns - förutom studenter, släkt och vänner - representanter från en rad multinationella företag och organisationer.

Plate Pal - ett examensprojekt

Mårten Malmnäs skapade ’Plate Pal’ som utforskar hur design kan hjälpa oss att bättre individanpassa maten vi äter.

Programöversikt

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du studera vidare på masternivå. Designhögskolan erbjuder masterutbildningar inom interaktionsdesign, avancerad produktdesign och transportdesign. Andra väljer att inleda sin yrkesbana direkt efter utbildningen. Välkända företag och designbyråer världen över anställer regelbundet studenter med examen från Designhögskolan. En karriär som designer öppnar för att arbeta inom en rad olika fält och du kan specialisera dig i flera riktningar.

Vanliga yrken

• Industridesigner
• Produktutvecklare
• Designstrateg
• Servicedesigner
• Interaktionsdesigner
• UX-designer
• Transportdesigner
• Designforskare

Anmälan och behörighet

Kandidatprogrammet i industridesign, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2025 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2025

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och godkända arbetsprover och godkänd intervju. Vid pågående gymnasiala studier måste grundläggande behörighet styrkas senast sista kompletteringsdag för nationella höstomgången.

Urval

En viktig merit är konstnärlig begåvning och fallenhet för designyrket. Urval sker bland behöriga sökande på grundval av inlämnade arbetsprover samt intervju.

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 160 650 kr. Total studieavgift: 963 900 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-K5006

Anmälan

Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 20 januari 2025 klockan 13:00. Sista anmälningsdag är den 3 mars 2025.

Ansökan

Ansökan sker i två steg

Steg 1: Ansök till programmet via: www.antagning.se
Steg 2: Skicka in arbetsprover: Läs mer på Designhögskolans hemsida.

Frågor om ansökan och uppladdning skickas till: adrian.lowander@umu.se

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Eva-Lena Bäckström, programansvarig