"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Fjällglim i svensk fjällmiljö. Fjällglim i svensk fjällmiljö.

Inriktning biologi

Bild: Anna Lawrence

Du som är särskilt intresserad av biologi kan välja biologiinriktningen efter ett års studier. Du får då en kandidatexamen i biologi, vilket ger dig en bred och djup förståelse för biologiska fenomen och en stark grund för en framtida karriär inom natur- och miljövetenskap.

Första året – en bred biologutbildning med fokus på ekologi

Under det första året på programmet fokuseras biologistudierna kring ekologi. Det ingår även grundläggande kurser där biologins koppling till geovetenskap utforskas. Ett stort fokus ligger på ekologi, där du lär dig om samspelet mellan organismer och miljön. Genom att också studera geovetenskap får du en djupare förståelse för biologiska processer som är direkt kopplade till klimatförändringar, kolinlagring samt fosfor- och kvävecykler. Du får även kunskap om hållbar markanvändning och dess påverkan på biologisk mångfald.

År 2 och 3 – fördjupa dig inom biologiska fenomen och metoder

Om du väljer biologiinriktningen under det andra och tredje året får du en djupare förståelse för biologiska fenomen. Du studerar bland annat:

• Djurs och växters fysiologiska anpassningar
• Storskaliga utbredningsmönster av organismer
• Biodiversitetens förändringar över tid
• Evolutionära processer
• Aktuella biologiska problemområden och forskningstrender

Dessutom får du kunskap om olika analysmetoder och tekniker som används inom biologutbildning. Du lär dig att:

• Inventera och identifiera arter
• Skatta förändringar i arters utbredning
• Utföra naturvärdesbedömningar
• Arbeta med ekologisk restaurering

Genom dessa kurser och fältstudier förbereds du för en framtida karriär inom forskning, naturvård eller som konsult inom miljö- och ekosystemfrågor.

Praktiska fältkurser och unika forskningsmöjligheter

Under utbildningen har du möjlighet att delta i fältkurser vid forskningsstationer, exempelvis i Abisko i fjällmiljö. Fältkurserna ger dig praktisk erfarenhet och kunskap om ekosystemens funktion, vilket är en viktig del av biologiprogrammet. Genom nära samarbete med forskare får du även tillgång till den senaste forskningen inom biologi, geovetenskap och miljövetenskap.

Arbetsmarknad och framtid

Efter examen från kandidatprogrammet i biologi har du goda möjligheter att arbeta inom natur- och miljöområdet. Exempel på arbetsplatser inkluderar länsstyrelser, kommuner och konsultföretag där du kan arbeta med:

• Naturvård och ekologisk restaurering
• Planläggning och uppföljning av mark- och vattenanvändning
• Miljöbedömningar vid infrastrukturella projekt
• Internationella miljö- och hållbarhetsfrågor

Många biologer arbetar som konsulter med frågor kopplade till markanvändning, exempelvis hur vindkraftverk ska placeras för att minimera påverkan på naturen eller hur gruvföretag kan kompensera för den mark och natur de påverkar.

Vidare studier och specialisering

Efter kandidatexamen kan du fortsätta med masterstudier inom ekologi, natur- eller miljövetenskap, vilket ytterligare förbättrar dina jobbmöjligheter eller förbereder dig för en forskarkarriär. Vid universitetet erbjuds:

Masterprogrammet i miljövetenskap med inriktning mot hållbar utveckling
Masterprogrammet i ekologi
Masterprogrammet i geovetenskap

Det finns även möjlighet att läsa vidare till gymnasielärare i biologi eller naturvetenskap som ett av undervisningsämnena, vilket ger en pedagogisk karriärväg inom naturvetenskapliga ämnen.

Forskning och biologins roll i ekosystemförvaltning

Utbildningen vid Umeå universitet är forskningsnära och bygger på de senaste vetenskapliga rönen. Som student får du ofta insikt i nya forskningsresultat innan de publiceras i vetenskaplig litteratur. Detta säkerställs genom att aktiva forskare undervisar på grundnivå och genom att du kan delta i forskningsprojekt, exempelvis inom ramen för ditt examensarbete.

Forskningen vid institutionen fokuserar främst på:

• Nordliga barrskogar, vattendrag, fjäll och Östersjön
• Effekter av klimatförändringar på ekosystem
• Påverkan av skogsbruk, dammbyggen, föroreningar och överfiskning
• Evolutionära processer och biologisk mångfald

Vi försöker både förstå hur ekosystem fungerar utan människans inblandning, men också hur olika mänskliga aktiviteter som tex skogsbruk och överfiskning påverkar miljön och klimatet. Mycket av den forskning som bedrivs vid institutionen handlar om samspelet mellan ekologi och geovetenskap utifrån många olika aspekter. Vill du veta mer kan du läsa här.

Vissa av våra forskare är knutna till forskningsstationen i Abisko och Umeå marina forskningscentrum

Möt våra forskare – akvatisk biogeokemi

Se ett filmklipp om vår forskning i akvatisk biogeokemi.

Möt våra forskare - paleolimnologi

Se ett filmklipp om vår forskning i paleolimnologi.

Läs mer vår forskning

Vanliga frågor (FAQ)

Vad innehåller utbildningsplanen för kandidatprogrammet biologi?

Utbildningsplanen inkluderar kurser i ekologi, evolution, fysiologi, biodiversitet och metoder för biologisk analys. Under de sista åren finns möjlighet att välja fördjupningskurser och genomföra ett examensarbete inom ett biologiskt ämnesområde.

Vad gör en biolog?

En biolog studerar levande organismer och ekosystem. De arbetar med naturvård, forskning, miljöövervakning och biologisk mångfald i olika ekosystem. En biolog kan också arbeta med miljökonsekvensbedömningar och ekosystemrestaurering.

Hur ser arbetsmarknaden ut efter en biologutbildning?

Efter en biologutbildning kan du arbeta inom naturvård, forskning, konsultverksamhet eller som handläggare inom miljö- och hållbarhetsfrågor. Det finns möjligheter både inom Sverige och internationellt.

Vilka är antagningspoängen för kandidatprogrammet i biologi?

Antagningspoängen för biologutbildningen varierar från år till år och beror på söktrycket. För aktuell statistik rekommenderas att du besöker UHR https://www.uhr.se/studier-och-antagning/antagningsstatistik/ som visar antagningsstatistik för att se senaste poänggränserna.

Senast uppdaterad: 2025-03-25