"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Elin arbetar för biologisk mångfald

Elin Lindén valde kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap för att få läsa två olika ämnen. Hon riktade senare in sig på biologi och fortsatte studera på masterprogrammet i ekologi. I dag jobbar hon som naturvårdskonsult på Ecogain, där hon hjälper företag att utöva sin verksamhet så naturvänligt som möjligt.

Elin Lindén blev tipsad av sin farbror att studera i Umeå, då han hört att det är en bra studentstad. Hon fick höra talas om universitetets kandidatprogram i biologi och geovetenskap, och bestämde sig för att söka då kursutbudet passade henne perfekt.

– När jag läste beskrivningen på programmet var det som att alla boxar checkades i. Så fort jag läste beskrivningen fanns inga andra alternativ. Det var så klockrent att det skulle passa mig och att jag skulle tycka det var kul.

Efter kandidatexamen följde masterprogrammet i ekologi, samt fem år som doktorand vid universitetet. I dag jobbar hon på Ecogain, ett företag som hjälper andra företag att utföra sin verksamhet så naturvänligt som möjligt.

– Vi jobbar ganska mycket med vindkraftbranschen som försöker jobba för en hållbar elförsörjning. Vårt samhälle har ett växande behov av energi, men om vi ska använda ny mark för att kunna producera energin, behöver vi göra det på ett så natursmart sätt som möjligt. Då kan de viktigaste delarna i naturen också få finnas kvar.

Ett yrke som gör skillnad

Elin arbetar som naturvårdskonsult, ett yrke som är mycket bundet till årstiderna. Under sommaren utför hon naturvärdesinventeringar, vilket går ut på att bedöma ett områdes naturvärde baserat på vilka arter som finns och vilka förutsättningar för biologisk mångfald som finns. Genom detta kan områden som är extra viktiga för biologisk mångfald identifieras och undvikas.

– Sommartid är vi ute ungefär varannan vecka. Vi går ute i skog och mark, eller industriområden för den delen, beroende på vad vi har för uppdrag.

På vintern arbetar Elin mest på kontoret. Rapporter ska skrivas och förberedelser ska göras inför sommarens fältstudier. Elin jobbar också med artskydd, som går ut på att bedöma vilken påverkan en verksamhet kan ha på arter som är skyddade enligt miljölagstiftningen.

Yrket betyder mycket för Elin, eftersom hon får jobba för naturen och biologisk mångfald.

– Till exempel gör det skillnad för hur vindkraftsparkerna byggs. Jag har möjlighet att kunna påverka det så att det blir gjort med bättre hänsyn för naturen, och det känns väldigt häftigt, att få hjälpa till så att omställningen i samhället blir så bra som möjligt.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Jag tror att marknaden är mycket bättre nu än för några år sedan. Det ställs högre krav på näringslivet att ha koll på det vi kan. De måste bry sig om naturen och ta hänsyn till biologisk mångfald. Då behövs vi.

”Det perfekta kandidatprogrammet”

Elin började på kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap 2012. Hon kände sig mycket välkomnad, och redan från dag ett fick hon ta del av roliga kurser. Mycket tack vare engagerade och pedagogiska lärare, som dessutom underlättade i de svårare kurserna.

– Det var till och med så att de matematiska formlerna om populationsdynamik nästan blev roligt. Och matte har inte varit min starka sida tidigare.

Med sin närhet till naturen tycker Elin att Umeå är en väldigt bra stad för en student inom programmet. Hon tyckte också mycket om att få läsa både biologi och geovetenskap, och inte behöva välja mellan ämnena i början.

– För mig blev biologi och geovetenskap det perfekta kandidatprogrammet, för att jag fick prova på att läsa lite biologi och lite geovetenskap, och sen tar man ett beslut om vilket ämne man vill fördjupa sig i.

Bra att ha läst båda ämnena

Elin valde att rikta in sig på biologi och läste sedan masterprogrammet i ekologi. I efterhand ser hon mycket positivt på att ha läst båda ämnena.

– Som biolog vinner du jättemycket på att förstå grundläggande geovetenskap. Och som geovetare har du stor nytta av att förstå dig på grundläggande biologi. För det hänger ihop, vad du har i marken, eller vad du har för berggrund, eller när det kommer till våtmarker och vattensystem, det hänger ihop med vad som växer där. Och vad som växer någonstans hänger ihop med marken. Man får med hela cykeln. Det är jättevärdefullt att ha båda kompetenserna.

Har du något tips till någon som funderar på att söka?

– Testa, ge det ett år och se hur det känns. Man får ju prova på två olika ämnen och se om något av dem passar en. Det är en väldigt stor fördel.

Läs mer om Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap

Läs mer om Masterprogrammet i ekologi

FAKTA Elin Lindén

Ålder: 35 år.
Kommer från: Stora Skedvi i Dalarna.
Bor: Grisbacka i Umeå.
Utbildning: Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap, tog examen 2015, samt masterprogrammet i ekologi, tog examen 2017.
Jobb: Naturvårdskonsult på Ecogain.
Gör på fritiden: Springer, stickar, är ute i naturen.
Umeå med 3 ord: Hemtrevligt, naturnära, bra musikscen.
Mig själv med 3 ord: Öppen, lätt till skratt, nyfiken.
Det gör jag om tio år: Jobbar troligtvis kvar på Ecogain.

Intervju & foto: Frida Endertorp

Publicerad: 2024-03-11