Elina jobbar som interaktionsdesigner och Scrum master.
Hur fick du information om programmet? Genom en gammal hederlig utbildningskatalog från Umeå universitetet.
Varför valde du kognitionsvetarprogrammet i Umeå? För att jag var nyfiken på "Norrland" antar jag.
Vad är bra med programmet? Att en får en så pass bred förståelse för människan och tekniken att du naturligt kan bli länken mellan dem. Jag har märkt att jag har lätt att arbeta både tillsammans med tekniker och beteendevetare, vilket kan vara skönt i rollen som interaktionsdesigner på en IT-avdelning.
Var du engagerad i någon studentförening? Nope, kändes aldrig som min grej. Men jag vet många i klassen som verkade ha roligt i olika föreningar.
Vilken var din favoritkurs? Svårt att säga... Människa-dator-interaktion (MDI) var den kurs som fick mig att förstå vad jag ville jobba med "när jag blev stor", den var viktig för mig. Men kurserna Kognitiv psykologi, Kognitiv neuropsykologi och Kognitiv design ligger högt i topp de också.
Hur trivdes du i Umeå? Det var härligt att bo i Umeå, en fin stad med trevliga människor. Det är en lugn men ändå himla modern stad. Jag längtar faktiskt tillbaka dit ibland. Förra sommaren tog jag med min kille till Umeå för att visa honom "min" studentstad. Han tyckte det var fint, särskilt campusområdet!
Vad jobbar du med nu? Jag jobbar som interaktionsdesigner och Scrum master på IT-avdelningen på Stockholms universitet. Vi utvecklar system för studenter, lärare och administrativ personal på universitetet. Vi jobbar agilt enligt Scrum och jag är med i ett team med utvecklare, kravspecialist och testare.
Mina arbetsuppgifter i teamet kan vara:
Genomföra användarstudier
Facilitera workshops av olika slag
Göra skisser, prototyper och wireframes
Facilitera kommunikation med beställare och våra användare, bl.a. genom att visualisera sådant som diskuteras...vi har mycket arbetsmaterial på väggarna på kontoret :)
Parprogrammera "light" tillsammans med utvecklarna (jag kodar inte men är med i diskussioner kring våra tekniska lösningar)
Testa våra lösningar
Involvera våra användare att testa i ett tidigt skede i utvecklingen
Jag tycker att mitt jobb är superroligt, framför allt för att jag jobbar i ett team där vi tillsammans tar ansvar för användbarheten i våra system. Tidigare har jag jobbat mycket själv, bl.a. som konsult.
Hur gick det till när du fick jobbet, hur såg vägen fram till anställningen ut? Jag hittade jobbannonsen på arbetsförmedlingen.se och skickade in en ansökan. Efter någon vecka blev jag kallad till intervju. Dagen efter intervjun blev jag uppringd och erbjuden jobb.
Vad har du haft mest nytta av från utbildningen i ditt nuvarande jobb? I korthet dessa fyra grejer:
Förståelse för människans förmågor och svagheter
Övergripande förståelse för det tekniska perspektivet
Insikten att det är människans behov en i första hand ska utgå från när en försöker lösa ett problem i relationen människa-teknik
Förståelsen att allt inte går att lösa tekniskt och att en ibland måste kompromissa
Dina tips till de som funderar att söka till programmet? Om du är intresserad av människor, teknik och samspelet mellan dem – sök! Du kommer att kunna jobba i olika roller inom olika spännande branscher. Jag upplever att arbetsmarknaden är väldigt bra för kognitionsvetare nu och jag spår att framtiden bara blir mer och mer ljus.
Namn
Elina Sandstedt
Varifrån kommer du?
Stockholm
Var bor du?
Stockholm
Fritidsintressen
Jag umgås mycket med nära och kära, gillar att klättra och älskar musik