"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Linnea fick jobb direkt som mekanikkonstruktör

Nyfikenhet på hur maskineriet bakom en skidlift funkar ledde in Linnea Stålstam i teknikens värld. Efter examen på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik jobbar hon som mekanikkonstruktör vid konsultföretaget Umia Innovation i Umeå.

– Jag har ett uppdrag på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik, så jag pendlar dit och sitter mycket där och jobbar, framförallt arbetar jag i CAD (digitalt ritprogram där man kan design i 3D) och ritar, berättar hon.

BAE Systems Hägglunds utvecklar och tillverkar bandvagnar och andra militära fordon. Arbetet är omgivet med sekretess, så Linnea får inte gå in på exakt vad hon gör i sitt uppdrag som konsult. Umia Innovation har uppdrag hos industriföretag i regionen – och hela landet. Uppdragen kan variera i omfattning och längd, ofta har konsulterna ett eller max två företag de jobbar för, för Linneas del handlar det uteslutande om BAE Systems.

Konsulter bidrar med spetskompetens

– Ofta kan det vara så att ett industriföretag inte hittar rätt kompetens att anställa och då vänder man sig till konsultföretag som kan sitta på spetskompetenser som de kan stötta företaget med, berättar Linnea Stålstam.

Hur såg din väg till det här jobbet ut?

– Det var ganska mycket en slump, Umia kontaktade mig via Linkedin sista terminen på maskinteknikprogrammet och undrade om jag ville komma dit för ett samtal. Det kändes väldigt bra direkt, vi fortsatte ha kontakt och så fick jag ett jobberbjudande som jag tackade ja till.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag har så fantastiska kollegor, både här på kontoret och i Övik. Och att jag har ganska varierade arbetsuppgifter, det är olika utmaningar varje dag och mycket problemlösning.

Uppskattar det praktiska i utbildningen

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i ditt jobb?

– Jag skulle säga att de är väldigt goda, Umia är väldigt måna om att vi ska trivas med de projekt vi är i och vill man prova på något nytt är de väldigt lyhörda för det.

Vad har du framförallt fått med dig från utbildningen som du har nytta av i ditt nuvarande jobb?

– Främst de praktiska bitarna, vi hade tillgång till maskinhallen på utbildningen och använde den i många kurser och man fick prova på CNC-maskinen och att svetsa, svarva och fräsa. Det ger väldigt stor förståelse när man sitter och CAD:ar att veta maskinerna inte klarar vad som helst, man måste tänka på hur det funkar att tillverka också. Bara för att något går i datorn är det inte säkert att det går i verkligheten.

Co-op gav industrierfarenhet

Under hela sin utbildning hade Linnea Stålstam en så kallad Co-op-plats på ett skogsmaskinföretag, Indexator i Vindeln. Hon fick jobba två somrar där, samt skriva sitt examensarbete i samarbete med företaget. Indexator tillverkar rotatorer till skördare och skotare.

– Rotatorn är länken mellan kranarmen och gripklon och det som gör att gripklon kan roteras, berättar hon.

Första sommaren jobbade hon i monteringen, andra året på konstruktionsavdelningen. I sitt examensprojekt tog hon fram förslag till ett nytt monteringsverktyg att använda i en automatiserad produktionslinje som företaget planerade att bygga.

Det var väldigt bra att ha en Co-op-plats, tycker hon. Det gav praktisk erfarenhet av att arbeta i industrin, vilket hon inte gjort tidigare och var därför en bra förberedelse för arbetslivet.

Varför valde du att läsa till maskingenjör?

– Det var lite av en slump. Efter gymnasiet visste jag inte vad jag ville plugga. Jag läste ekonomi på gymnasiet, men kände att jag inte ville fortsätta med det. Så jag jobbade och läste lite strökurser på universitetet, bland annat idrotts-, motions- och hälsopsykologi och var ett tag inne på att bli fysioterapeut. Sedan hade jag ett säsongsjobb som liftvärd i Kanada och blev väldigt intresserad av hur liftarna fungerade och på den vägen blev det. Jag läste först tekniskt-naturvetenskapligt basår i Umeå och sedan sökte jag maskinteknik.

Vinter och studentliv lockade

Varför blev det en utbildning i Umeå?

– Jag älskar snö och vinter, så det stod mellan Umeå och Luleå. Jag pratade med kompisar som tyckte att Umeå är en bättre studentstad och har ett bättre studentliv, så det fick bli Umeå.

Under hela sin studietid har Linnea varit engagerad i Umeå naturvetar- och teknologkår, NTK. Hon har varit aktiv i sektionen där henne program ingår, varit representant i programrådet och under ett år gjorde hon studieuppehåll för att vara kårordförande.

– Det var en kompis som nominerade mig och jag tänkte, varför inte? Det som varit min drivkraft är att förbättra studenters rättigheter att få en bra utbildning.

Vad tycker du att du lärt dig genom uppdragen i kåren?

– Framförallt att våga ta plats och säga vad man tycker! Det var otroligt lärorikt att arbeta med kåren och häftigt att få träffa så mycket olika människor. Jag var ordförande under pandemin, då handlade mycket om att se till studenternas arbetsmiljö hemma, att lärarna fick utbildning i hur de digitala verktygen fungerade så att de kunde ge bra undervisning och att tentor kunde göras på ett rättssäkert sätt.

Lyssnande rektor

Tycker du att ni i kåren kunnat påverka?

– Ja, vi var med på rektors beslutsmöte varje vecka, på ledningsgruppsmöten och i universitetets krisgrupp och stabsgrupp under pandemin, så man kunde verkligen påverka. Jag tycker att vi har en otrolig rektor på Umeå universitet som verkligen lyssnar på studenterna och vill deras bästa.

Vad tycker du har varit bäst med din utbildning?

–  Att det har varit så mycket praktiska inslag och att vi haft möjlighet att söka Co-op-plats.

Och var finns det förbättringspotential?

– Jag skulle vilja att det var bättre kontakt mellan lärare och studenter. Jag och en kurskamrat påbörjade ett förbättringsarbete som vi hoppas leder till något bra. Vi pratade med alla studenter på programmet och skrev ihop en lista på saker att förbättra och hur det kunde bli bättre, det handlade till exempel om att följa universitetets regelverk om att få tentor rättade i tid och scheman minst fyra veckor i förväg inför en kurs. Kommunikationen mellan kursansvariga kan också bli bättre, så att de inte förutsätter att vi lärt oss en sak i en tidigare kurs utan att ta reda på om det tagits upp.

Blev det som du trodde när du valde utbildning?

– Jag hade faktiskt inte så mycket förväntningar innan, men jag är nöjd med utbildningen och framförallt att jag kunnat driva igenom förbättringar.

Vad skulle du säga till någon som står i begrepp att välja utbildning? Varför ska man plugga maskinteknik?

– För att det är en bred utbildning och det finns stora valmöjligheter i arbetslivet efteråt. Det är en bra kontakt med arbetslivet under utbildningen och det känns att det vi läser verkligen är relevant.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

FAKTA Linnea Stålstam

Ålder: 26 år.
Kommer från: Kristinehamn.
Bor: i lägenhet Öst på stan i Umeå.
Utbildning: högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik, Umeå universitet, tog examen 2022.
Jobb: konsult och mekanikkonstruktör på Umia Innovation.
Gör på fritiden: är väldigt sportintresserad och både tittar på och utövar sport, åker skidor, är ute i skogen, umgås med kompisar.
Umeå med 3 ord: Stad med allt.
Mig själv med 3 ord: Positiv. Nyfiken. Självständig.
Det gör jag om tio år: jag ser framför mig att jag bor i ett hus och har en trädgård att påta i och ett jobb där jag trivs.

Publicerad: 2023-03-27