"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Gustav valde energiteknik för bredd och valmöjligheter

När de flesta kompisarna flyttade söderut för att plugga gick Gustav Lind mot strömmen och styrde norrut i stället. Han valde högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik för att få en bred utbildning och stora valmöjligheter efter examen.

Lyssna på intervjun

– När du är klar är det liksom inte att "det här har du blivit och det där kan du inte göra", säger han. Man får lite grann välja och vraka har jag fått intryck av, eller det kanske är att ta i, men man är inte låst till en specifik inriktning. Senast i går fick jag ett erbjudande om att bli projektledare och jag vet många som är konsulter.

Hur är det att läsa energiteknik?
– Jag trivs, det gör jag absolut. Det är stunder när det varit tufft, när man fått kämpa, men det går och vi har mycket bra lärare. Det är också så att själva gemenskapen i klassen blir bättre med åren och man får alltid den hjälp man behöver.

Gustav och hans kurskamrater sitter nästan alltid tillsammans i grupp och pluggar. Det blir enklare så, resonerar han. Även om man som universitetsstudent har eget ansvar och alla föreläsningar inte är obligatoriska, blir det enklare att klara studierna om man deltar i allt, tycker han.

– Jag skulle rekommendera det, då är det ingenting som blir för svårt. Dessutom är det kul att plugga.

Hur tänkte du när du valde utbildning? Varför blev det just energiteknik?
– Min första tanke var inte att läsa energiteknik, jag valde byggteknik och kom in på det programmet, men när det var någon vecka kvar valde jag att byta till energiteknik. Det kändes som en lite bredare utbildning. Jag vet inte om jag har rätt i det, men jag är ändå nöjd med mitt val.

När Gustav skulle flytta till Umeå visade det sig att flera kompisar i Borlänge utan att han visste om det valt samma utbildning. De skrev inlägg på Facebook tillsammans om att de sökte bostad och fick snabbt napp. Första månaderna var de fem personer som delade en trea på Haga.

– Sedan flyttade jag och en kompis ut för då hade vi fått en till lägenhet. Den hade vi i andra hand och efter det blev det studentrum på Ålidhem ett tag. Sedan i somras bor jag och min flickvän i en hyresrätt på Sandåkern.

Vad tycker du om Umeå som studieort?
– Mycket bra, jag tycker staden är helt perfekt för studier för man har allting samlat, ett helt universitetsområde. Det är inte som i Uppsala till exempel där det är mer utspritt, utan här har du ett helt samhälle liksom som bara är universitet. Det tycker jag om väldigt mycket.

Hur en vanlig pluggdag ser ut beror mycket på vilken kurs han läser, förklarar Gustav. Nyligen har han läst en CAD-kurs på distans. Då satt han mycket hemma och läste. Annars brukar det oftast vara föreläsning på förmiddagen följt av jobb med uppgifter några timmar på eftermiddagen.

När Gustav och hans kurskompisar är ledig träffas de ofta för att se på film, spela brädspel eller gå till kårhuset Origo som ligger på campus.

– Man fick en så härlig bra kontakt med alla kurskompisar fort, egentligen redan under mottagningen när vi började programmet. Det finns också olika festerier som anordnar sittningar som man kan köpa biljett till. Själv är jag med i festeriet H.O.M.E.R, där jag även satt som ordförande under termin fyra och fem. På Origo kan man även jobba ideellt, då får man "köglid" (personallegitimation) och billigare mat och dryck därinne.

Har ni någon kontakt med arbetslivet under utbildningen?
– Det är måttligt med det, jag vet att bygg och maskin har mer kontakt, de har ett program där man blir erbjuden sommarjobb av närliggande företag. Det har inte vi, men vi har en hel del studiebesök på olika företag. Andra året gick jag också en tillvalskurs som heter Introduktion till ingenjörsarbete. Den rekommenderar jag starkt, för där vi fick träffa olika företag och göra intervjuer med anställda om hur det är att arbeta som ingenjör.

När vi ses har Gustav bara en termin kvar till sin examen. Vad han vill jobba med efteråt vet han inte riktigt, men räknar med att kunna välja mellan olika typer av jobb tack vare bredden i sin utbildning.

Kan du tänka dig bo kvar i Umeå eller är det tillbaka till Borlänge som gäller?
– Gärna inte tillbaka till Borlänge, men överallt annars känner jag mig ganska öppen för.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa samma utbildning som du?
– Jag skulle säga "gör det", tänk inte så mycket utan hoppa på och testa, det är det värt.

FAKTA Gustav Lind

Ålder: 21 år.
Kommer från: Borlänge.
Bor: med flickvän i hyresrätt på Sandåkern.
Umeå med 3 ord: Studentliv. Öppet. Trevligt folk.
Det gör jag en ledig en dag: hänger med kompisar, det finns också mycket att göra i Umeå, en hel del event på stan, konserter och annat.
Mig själv med 3 ord: Lugn. Jordnära. Trevlig.
Oanad talang: är otroligt bra på Super Mario 3.
På nattduksbordet: Fear and Loathing in Las Vegas av Hunter S Thompson.
Lyssnar på: hiphop, annars lite blandat allt möjligt.

 

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2017-12-21