"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Jonna Nilsson banar vägen för framtiden – industrin skriker efter fler

Redan innan examen från högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik hade Jonna Nilsson ett flertal erbjudanden om jobb. Numera banar hon vägen för framtiden på Northvolt i Skellefteå.

2019 bestämde sig Jonna Nilsson att ta klivet in i högskolestudier efter några år som anställd inom olika företag. Det dröjde inte länge innan hon ställde in siktet på högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet.

– Det kändes spännande att testa något nytt. Sen var det ett krav för mig att studera på distans då det inte kändes rimligt att flytta med min dotter som jag har varannan vecka. Och så kändes elkraft helt rätt med tiden.

Vad tyckte du om din tid som student?

– Det var krävande att studera på distans vilket jag hade räknat med. Som tur är hade jag disciplinen sen innan så det gick bra ändå.

Utbildningen som är tre år lång är till största del på distans med några få undantag där studenter gör olika labbar och inneveckor på Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet. Under dessa labbar får studenterna ta del av utbildningen mer praktiskt och även få möjlighet att umgås med klasskamrater.

Vilka tips kan du ge till studenter som börjar studera elkraftteknik?

– Nummer ett är att inte underskatta det. Då det är på distans så krävs mycket disciplin att styra sin egen tid. Ta hjälp av klasskamrater, skapa grupper på sociala medier och diskutera eventuella problem och frågor.

Under sin utbildning på universitetet tog Jonna Nilsson emot ett antal erbjudanden om jobb från olika företag, hungriga efter nya ingenjörer, men Northvolt stod ut för Jonna.

– Anledningen till att det blev Northvolt var för att det var nytt och jag ville ha en utmaning. Det stod ut för mig som spännande och fullt av potential.

Northvolt som grundades 2015 har på bara några år etablerat sig som ett företag med framtidsvision. Tillsammans med unga som äldre ingenjörer arbetar de med att framställa effektiva, hållbara och långvariga litiumbatterier för elbilar och för lagring av energi. I maj 2018 stod det klart att Northvolt skulle bygga en fabrik i Skellefteå med målet att öka produktionen av dessa batterier, vilket har gjort att staden fått ett uppsving i antal nya invånare, sugna på att arbeta mot framtiden.

Vad är det bästa med att få jobba på Northvolt?

– Att få göra saker praktiskt efter att ha suttit och plöjt kurslitteratur i flera år känns superkul. Jag får lära mig nya saker hela tiden och utvecklas på många sätt.

I dag har Northvolt över 4 500 anställda och växer. Enligt Jonna skriker industrin allmänt efter fler hungriga ingenjörer som vill göra skillnad.

Var är Jonna Nilsson om tio år?

– Jag tror inte jag är kvar på Northvolt då. Min förhoppning senare i livet är att jobba som konsult. Men innan dess vill jag samla på mig så mycket erfarenhet som jag kan och vidga mina vyer eftersom just elteknik och ingenjörsskap är så brett.

För studenter som är sugna på att jobba med elteknik och jobba mot framtiden som Jonna, finns högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik på Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet i Sundsvall.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

FAKTA Jonna Nilsson

Ålder: 26 år
Kommer från: Skellefteå.
Bor: I Skellefteå.
Familj: femårig dotter.
Utbildning: Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik vid Umeå universitet, tog examen 2022.
Jobb: Elkraftsingenjör & Electrical design engineer på Northvolt i Skellefteå.
Gör på fritiden: Gillar att träna kampsport och gymma, umgås med sin dotter.
Det gör jag om tio år: Jobbar som teknisk konsult efter en givande tid på Northvolt

Intervju: Hampus Norén

Publicerad: 2023-09-25