"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Jimmy utvecklar webblösningar på Umeå Energi

Jimmy Utterström lärde sig programmera och bygga hemsidor på fritiden redan under högstadiet och gymnasiet. Direkt efter examen på högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik fick han jobb på Umeå Energi AB, där han nu jobbar som systemutvecklare.

– Jag jobbar främst med utveckling av vår externwebb och nya funktioner till den, vilket innebär ganska mycket programmering, berättar han.

Ett exempel är en lösning för elektronisk signering av installationsavtal för nyanslutning till bredbandsfibernätet, där kunderna i stället för att få papper hem i brevlådan kan skriva på med hjälp av bank-id.

– Ett annat exempel är att vi gjort ett verktyg på webben där man kan söka upp sitt hus på google maps och rita ut en yta på taket och se vad man kan spara på att skaffa sig solceller. Jag har också jobbat med interna system, bland annat en applikation för driftcentralen för hantering av fastighetslarm.

Raka spåret till universitetet

Jimmy Utterström började intressera sig för datorer, programmering och hemsidessnickrande i tidiga tonår och lärde sig mycket på egen hand. På gymnasiet gick han naturvetenskapligt program och fortsatte sedan raka spåret till universitetet.

Varför valde du högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik?
– Eftersom jag ville hålla på med programmering fanns det kanske andra mer självklara alternativ. Jag har varit lite kluven mellan att hålla på med webbutveckling eller hårdvarunära programmering och elektronik. Båda områdena är roliga, men hade jag valt en rent datavetenskaplig utbildning hade det varit svårt att få in hårdvarunära delar. På elektronik och datorteknik hade jag möjlighet att få välja in både och.

Vid sidan av studierna drev Jimmy ett eget företag, där han gjorde hemsidor åt småföretag.

– Jag hade också ett samarbete med en webbutvecklare i Storbritannien och utvecklade ett bokningssystem för lektionssalar till ett universitet i Australien. Mitt företagande var inte så omfattande, men det gav bra erfarenhet.

"Intressant och meningsfullt"

Sista året på utbildningen gjorde Jimmy sitt examensarbete på Bosch Rexroth i Mellansel. Tillsammans med en kurskamrat utvecklade han en mobilapplikation som styrde en hydralpumpenhet. Under tiden sökte han jobb.

– Då såg jag att Umeå Energi sökte systemutvecklare. Det kändes som ett intressant företag med en meningsfull verksamhet. Jag fick komma på intervju medan jag höll på med exjobbet och det gick vägen.

Jimmy hade därmed anställning redan när han tog examen från programmet. På Umeå Energi arbetar cirka 400 personer. Avdelningen som Jimmy arbetar på är inrymd på ett våningsplan i Thulehuset, medan merparten av de som arbetar på kontoret sitter i Umeå Energis kontorskomplex på andra sidan gatan.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är nog friheten under ansvar, säger han. Det finns stora möjligheter att påverka sin egen arbetssituation och göra meningsfulla val i det arbete vi gör, samtidigt som man inte lämnas helt åt sig själv. Vi har också en väldigt bra kultur på vår avdelning, det gör otroligt mycket för trivseln.

Hur har studierna förberett dig för det jobb du gör i dag?
– Studierna var förstås mest åt elektronik och det hårdvarunära hållet och det är ju inte det jag gör i dag. Men, genomgående i hela utbildningen var att det på många kurser inte var någon tenta, utan man gjorde grupparbeten och hade en projektexamination på slutet. Det har bidragit till att man blivit bättre på att hantera arbete under sådana förhållanden och att samarbeta. Med den typen av upplägg i en utbildning är det viktigt att man tar ansvar själv och ser till att man verkligen får lära sig saker. För mig var det bra och givande.

Goda utvecklingsmöjligheter

Arbetssättet under studierna var också en bra introduktion till att senare jobba i projektform, konstaterar han. Så jobbar webbutvecklarna på Umeå Energi ibland, men ofta handlar arbetet inte om avgränsade projekt utan ett ständigt pågående förbättringsarbete där förvaltning och nyutveckling blandas.

– Vi utför relativt mycket utveckling själva inom företaget, men kombinerar det med upphandlingar av externa system och resurser.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i ditt jobb?
– Det känns som att de är ganska goda, det finns många vägar att gå och man måste bara bestämma sig för vad man vill uppnå. Det känns inte som att jag målat in mig i ett hörn!

Vad präglades din studietid av?
– Det var först på universitetet jag kände att jag var inne på rätt spår och fick förkovra mig i sådant jag tycker om att hålla på med. Jag var inte så involverad i studentlivet, för mig handlade det mer om möjligheten att lära sig och få träffa andra med samma intressen.

Hur var det att flytta till Umeå?
– Det gick väldigt enkelt och smidigt. Bostad fixade sig konstigt nog fast vi hade kort kötid. Jag tycker det har varit väldigt lättsamt att bli umebo, jag har fått ett enkelt och bra bemötande och man har känt sig välkommen.

Blev det som du trodde när du valde utbildning?
– När jag började tänkte jag att jag nog inte skulle komma att jobba med webbutveckling, utan att det skulle bli något mer åt elektronikhållet. Nu blev det inte så, men jag trivs väldigt bra där jag är nu. Som student hade jag någon slags uppfattning om att det kanske inte var så lätt att få jobb inom webbutveckling, men det gick ju.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa samma utbildning som du har gått?
– Att det är ett bra val förutsatt att man har ett bra driv själv och känner att det är något man vill satsa på. Jag tror att man får ut mer av sin utbildning om man verkligen ställer krav på sig själv att ta till sig kunskap på egen hand.

FAKTA Jimmy Utterström

Ålder: 23 år.
Kommer från: Slagnäs, Arjeplog.
Bor: i lägenhet i Holmsund utanför Umeå.
Familj: frun Victoria.
Utbildning: högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik, Umeå universitet. Tog examen 2016.
Arbete: systemutvecklare vid Umeå Energi AB.
Gör på fritiden: sjunger i kör, bland annat i Umeå Kammarkör, fiskar gärna på somrarna, umgås med familj och vänner.
Umeå med 3 ord: Valmöjligheter. Levande. Expansivt.
Det gör jag om tio år: då har vi troligen skaffat barn, bor i villa och jag jobbar fortfarande i samma bransch, men kanske har en mer ledande yrkesroll och mer ansvar. Vi bor nog fortfarande kvar i Norrland.

 

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2018-06-26