"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Jennifer utvecklar träprodukter i England

Redan under utbildningen på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik funderade Jennifer Eriksson på att söka jobb utomlands. Sedan 2018 arbetar hon med forskning och utveckling av byggprodukter i trä på Stora Ensos kontor i London.

– Här i England har man inte så lång erfarenhet av att bygga i trä, men intresset har skjutit i höjden senaste tio åren, berättar hon. Men eftersom kunskap ofta saknas om hur trä fungerar under byggskedet, finns risken att man inte låter träet torka ordentligt innan man bygger in det i andra material. Träet kan då få påväxt av mögel eller liknande och i värsta fall ruttna och tappa sin bärighet. Just nu jobbar jag med ett projekt om hur så kallat KL-trä beter sig under byggskedet. I slutänden ska vi ge ut en guide om hur fukt och regn ska tas om hand, både medan man bygger och under byggnadens livstid.

Under samtalet med Jennifer Eriksson lär jag mig att KL-trä står för korslimmat trä. Det är ett byggmaterial av massiva träskivor som limmas ihop med vartannat skikt lagt i kors för att ge ökad stabilitet. Stora Enso som hon jobbar för producerar också vanligt limträ och LVL.  LVL består av korslimmade fanér och kan liksom KL-trä  användas till stora konstruktioner som bärande väggar, bjälklag, balkar och pelare.

Lätt och tyst material

– Trä har många fördelar. Det är ett lätt material och man kan göra påbyggnader på existerande byggnader utan att göra justeringar i grunden, trä binder koldioxid, arbetsplatsen blir tystare när man bygger i trä och det kräver inte lika många transporter som om du bygger med betong.

Efter gymnasiet jobbade Jennifer Eriksson som möbelsnickare i tre år. I sitt arbete kom hon ofta i kontakt med byggingenjörer och tyckte att de verkade ha spännande jobb. Det ledde henne vidare till högskoleingenjörsutbildningen i byggteknik vid Umeå universitet.

När hon började plugga såg hon framför sig att hon efter examen skulle jobba på byggarbetsplatser, till exempel som platschef. Sedan blev hon alltmer intresserad av konstruktion och sökte efter examen olika jobb som konstruktör.

– Sedan var det en kollega till min sambo som hade en kompis som jobbade i träbranschen och som jag fick kontakt med. Han berättade att de hade en tjänst som kunde vara intressant för mig att söka, så då gjorde jag det och på den vägen är det.

Tjänsten som Jennifer sökte och fick var på Stora Ensos division Building Solutions. Där jobbar hon nu i ett forsknings- och utvecklingsteam. Kontoret i London är litet, bara en handfull anställda jobbar där. Stora Enso som koncern är desto större, med cirka 26 000 anställda i en rad olika länder. Företaget tillverkar en mängd olika produkter av trä, förutom byggmaterial till exempel papper, förpackningar, biokompositmaterial och pellets.

Fördjupade sig i byggfysik och träkonstruktion

Du tog examen 2018. Hur känns det att få jobba med forskning och utveckling så tidigt i din karriär?
– Det var ett stort kliv, men jag får gott stöd av mitt team och lär mig otroligt mycket hela tiden. Jag har också god nytta av det jag läste på universitetet och är väldigt glad att jag fått en så pass bred utbildning. Jag jobbar med byggfysik och det är inte självklart att man får med sig det i sin byggingenjörsutbildning, men vi läste det. Förutom byggfysiken valde jag att fördjupa mig i träkonstruktion, och båda områdena har varit superbra att få med sig.

Vad är det bästa med ditt jobb?
–  Att jag får lära mig saker som jag sedan kan sprida, både till kollegor och kunder och till industrin. Det är väldigt tillfredsställande. Och att jag får ha en teknisk approach i mitt jobb.

Arbetsmarknaden för byggingenjörer är generellt god. Jennifer tyckte att det gick ganska lätt att få jobb. Intresset för träkonstruktioner växer dessutom inom byggbranschen, konstaterar hon.

Goda utvecklingsmöjligheter

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i ditt jobb?
– De ser goda ut! En del av mig funderar på om jag skulle vilja ta en master också. Jag har inte bestämt mig inom vilket område än, men jag har turen att jobba för ett företag som stödjer vidareutbildning. Även om jag inte läser vidare finns goda möjligheter att fortsätta kunskapskurvan uppåt, till exempel via konferenser där man får del av forskning och nätverkar med andra i branschen.

Jennifer minns sin studietid i Umeå med värme.

– Jag trivdes jättebra med utbildningen och mina klasskompisar. Vi spenderade långa dagar tillsammans i skolan. Det hjälpte mig att komma igenom utbildningen att få diskutera och hjälpas åt att angripa olika problem. Vi fick alltid superbra stöd av lärarna och de studentföreningar jag var med i förgyllde studietiden.

Blev det som du trodde när du valde utbildning?
– Nej, absolut inte! Jag hade inte trott att jag sedan skulle jobba med forskning och utveckling och inte med byggfysik heller. Jag gled in på det jobb jag har nu lite av en händelse, men jag är jätteglad för det. Det är kul att få intressera sig för ett område som jag inte visste att jag skulle tycka var så kul.

Hur länge stannar du i England?
– Cirka fem år till kanske, det är fortfarande öppet. Kanske hittar vi på något nytt sedan, men på sikt är tanken att vi flyttar tillbaka till Sverige.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

FAKTA Jennifer Eriksson

Ålder: 28 år.
Kommer från: Kungshamn.
Bor: i hyreslägenhet i stadsdelen Bermondsey i sydöstra London.
Utbildning: högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik, tog examen 2018.
Jobb: Timber Engineer på Stora Enso, London.
Familj: sambon Christian.
Gör på fritiden: tränar crossfit för hela slanten, gillar att gå på matmarknader och utbudet av marknader i London är stort.
Umeå med 3 ord: Mysigt. Friskt. Glatt.
Mig själv med 3 ord: Nyfiken. Positiv. Tålmodig.
Det gör jag om tio år: bor troligen i Sverige igen och jobbar i träsektorn och kanske har jag läst en masterexamen inom detta område.

 

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2017-04-03