TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkomstbrevet gäller arbetsintegrerade varianten av grundlärarprogrammet. Varmt välkommen till Umeå universitet! Vi hoppas att du kommer att trivas hos oss under din studietid. Du är nu antagen till programmet men innan du börjar behöver du göra några saker. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du får även information om programmet, Umeå universitet och livet som student. Om du inte hittar svar på dina frågor kontaktar du oss via kontaktformuläret i slutet av sidan. Vi ses i höst!
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Du måste registrera dig på programmets första kurs. Det gör du genom att logga in och registrera dig via studentwebben innan kursstart. Det kan du göra från och med 22-08-22 till och med 22-09-05. Om du inte har registrerat dig förlorar du din plats på kursen.Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.
För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt användarkonto (Umu-id).
Jag vill aktivera mitt Umu-id.
Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig.
Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord
Alla studenter på den arbetsintegrerade utbildningen ses den 30 augusti för programstart. Dagen inleds med upprop och information.
På eftermiddagen börjar du din första kurs. Den kommer då innehålla utomhusövningar vilket betyder att du behöver oömma kläder.
På kvällen tisdagen den 30 augusti anordnas en gemensam middag för er som läser grundlärarprogrammet inriktning fritidshem, arbetsintegrerad utbildning.
Har du ytterligare frågor om den arbetsintegrerade lärarutbildningen kontakta projektledare katarina.markstrom@umu.se, 090-786 73 74
Har du frågor rörande rekrytering och anställning så vänd dig till skolhuvudmannen du sökt anställning hos.
Övrigt
Om programmet: Grundlärarprogrammet - fritidshem
Om AIL: Arbetsintegrerad lärarutbildning
Schema din första kurs: 6PE264, Grundlärare som profession
Kursen använder sig av lärplattformen Canvas för att tillhandahålla kursinformation och resurser. På Canvas finns också en sida med information till alla som läser ett grundlärarprogram.
Du loggar in i Canvas med ditt aktiverade Umu-id.
Kom ihåg! För att kunna börja kursen måste du först ha registrerat dig.
Tisdagar och onsdagar är reserverade för schemalagd undervisning. Ofta kan du själv välja var du ska vara så länge du har bra internetuppkoppling. Du kommer ingå i en geografisk basgrupp som kan välja att träffas fysiskt på studiedagarna för samarbete, gemenskap och utbyte av erfarenheter.
På programmet förekommer träffar på campus, Umeå universitet eller på ett så kallat lärnod vilket ofta är ett lärcentrum i din eller en angränsande kommun.
När du påbörjar den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) måste du för ansvarig rektor visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Beställ ett intyg i god tid innan VFU - handläggningstiden är ca två veckor. Ansökningsblankett finns på polisens webbplats
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.