Umeå universitet erbjuder hösten 2025 en arbetsintegrerad lärarutbildning för dig som vill utbilda dig till lärare i fritidshem.
Utbildningen ges på deltid med ett upplägg som gör det möjligt att kombinera studier med arbete som obehörig lärare i fritidshem. Schemalagda studier sker två dagar i veckan och främst med nät- och distansbaserad undervisning. Några gånger per termin är det fysiska sammankomster i Umeå. För dig som kombinerar deltidsstudier med deltidsarbete kan studierna kopplas till erfarenheter från den pedagogiska verksamheten du arbetar i och dina erfarenheter som lärare kan integreras med studierna på universitet.
Utbildningen genomförs i samverkan med några kommunala skolhuvudmän i regionen. Dessa kommuner är Haparanda, Kalix, Lycksele, Nordmaling, Pajala, Piteå, Skellefteå, Vännäs och Örnsköldsvik.
Samverkan med fler kommuner kan komma att bli aktuellt inför hösten 2025.
Sidan uppdateras löpande
Haparanda,UMU-V1614, Monika Invall, monika.invall@haparanda.se
Kalix, UMU-V1602, Elisabeth Karlsson Enberg, elisabeth.karlsson@kalix.se
Lycksele, UMU-V1610, Carola Hultin, carola.hultin@lycksele.se
Nordmaling, UMU-V1608 Anna Hällgren, anna.hallgren2@nordmaling.se
Pajala, UMU-V1600, Anna Gustafsson, anna.gustafsson@edu.pajala.se
Piteå, UMU-V1624, Elice Ökvist, elice.okvist@pitea.se
Skellefteå UMU-V1626, Fredrik Häggström, fredrik.haggstrom@skelleftea.se
Vännäs, UMU-V1604, Maria Bränström, maria.branstrom@vannas.se
Örnsköldsvik, UMU-V1632, Ulrika Sjöblom, ulrika.sjoblom@ornskoldsvik.se
Umeå universitet har vid tre tidigare tillfällen antagit studenter till arbetsintegrerad lärarutbildning. Här kan du läsa mer om arbetsintegrerad lärarutbildning och de tillfällen den erbjudits tidigare.
Hur hänger ansökan till utbildning och anställning ihop?
Processerna antagning och anställning är fristående från varandra du behöver söka både utbildning och anställning. Varje kommun/skolhuvudman har en egen anmälningskod på www.antagning.se. Välj anmälningskod till kommunen du avser söka anställning i. Lärarhögskolan och skolhuvudmän samverkar i processen antagning och anställning men parterna beslutar var för sig om vem som blir antagen och vem som erbjuds anställning.
Hur ansöker jag om anställning?
Ansökan om anställning är kopplad med den anmälningskod där du ansöker utbildning. Sista datum för ansökan framgår i platsannonsen som publiceras på kommunens hemsida. Platsannonser kommer vart efter de publiceras av respektive kommun läggas ut på denna sida.
Har du frågor om anställning kan du kontakta kommunens kontaktperson (se ovan).
När anmäler jag mig till utbildningen?
Anmälningsperioden för den arbetsintegrerade utbildningen öppnar 17 februari och stänger 17 mars 2025.
Hur anmäler jag mig till utbildningen?
Du anmäler dig till utbildningen via www.antagning.se. Observera att varje kommun har en egen anmälningskod. Viktigt att du söker utbildning på anmälningskod för kommunen där du har för avsikt ansöka anställning.
När är sista dagen för att komplettera behörighet?
Sista datum för att komplettera din behörighet är 3 april.
Hur används urvalsgrunder?
Där det finns fler sökande än utbildningsplatser används urvalsgrunder för att fördela utbildningsplatserna. Upp till tre urvalsgrunder kan tillämpas beroende på hur många utbildningsplatser som finns kopplade till anmälningskoden.
Betyg tillämpas på alla anmälningskoder.
Högskoleprov kan bli aktuellt om anmälningskoden har två platser eller fler.
Alternativt urval/yrkeserfarenhet kan bli aktuellt om anmälningskoden har tre platser eller fler.
Vad räknas som alternativt urval/yrkeserfarenhet?
Följande är det som räknas som alternativt urval/yrkeserfarenhet vid urval till det här programmet om anmälningskoden har tre eller fler utbildningsplatser.
Alternativt urval: Sökande med minst 6 månaders yrkeserfarenhet avseende arbete i pedagogisk verksamhet i fritidshem, förskoleklass eller årskurs 1–6.
Yrkeserfarenheten ska omfatta minst halvtid och styrkas med tjänstgöringsintyg. Anställningsintyg gäller ej.
Vid urval gäller följande prioriteringsordning:
· I första hand prioriteras de som har minst tre års yrkeserfarenhet.
· I andra hand de som har 1–3 års yrkeserfarenhet.
· I tredje hand de som har 6 månader till 1 års yrkeserfarenhet.
Vad ska jag skicka in för att styrka min yrkeserfarenhet?
Om du har relevant yrkeserfarenhet och söker utbildning med anmälningskod med tre platser eller fler kan du skicka in ett tjänstgöringsintyg från din arbetsgivare. Där ska det framgå:
När kommer antagningsbeskedet?
Antagningsbesked skickas ut den 24 april.
Reservantagning
Erbjudan om antagning och antagningsbesked skickas till reserver när det finns tomma utbildningsplatser och behöriga sökande till en anmälningskod/kommun.
Hur sker undervisningen?
Undervisningen ges på distans med ett antal fysiska träffar per termin. Träffarna sker främst i Umeå men kan även ske på det lärcentrum som respektive studentgrupp blir kopplad till.
Måndagar och tisdagar är möjliga för schemalagd undervisning där föreläsningar, seminarium, grupparbeten och självstudier kan ingå. Självstudier och tid för grupparbeten behöver även ske på andra dagar eftersom studietakten är 75 procent.
Förekommer det fysiska träffar under utbildningen?
Ja, under utbildningen förekommer några fysiska träffar varje termin. Dessa äger oftast rum på Umeå universitet men det kan även förekomma fysiska träffar på ett lärcentrum.
Är jag berättigad till studiemedel under studietiden även om jag har lön från en anställning?
För att få veta om du är berättigad till studiemedel besök CSNs webbplats
Vad innebär anställningen?
Om du erbjuds och tacka ja till en anställning kommer arbetsgivaren ansvara för vilken skola du placeras på.
Under universitetets läsårstider kombinerar du 75 procents studier med 50 procents arbete på din skola. Din rektor kan schemalägga dig på onsdagar, torsdagar och fredagar.
Lön och övriga villkor kommer du överens om med arbetsgivaren.
Vänd dig till kommunens kontaktperson när du har frågor om anställning och arbete.
Hur gör jag om jag redan arbetar i kommunen kopplat till anmälningskod där jag söker utbildning?
Har du redan en anställning i kommunen som du avser söka utbildning till så kontaktar du kommunens kontaktperson för att höra om du ska skicka in en ansökan om anställning eller inte.
Hur gör jag om jag har anställning i en annan kommun/skolhuvudman och vill behålla den?
Har du anställning på en skola i hos annan skolhuvudman och vill behålla den behöver du kontakta studievägledare Erica Lidgren
Hur gör jag om jag inte får den lärarutbildningstjänst jag sökt?
Om du antas till utbildningen men inte får anställning kan du tacka nej till din utbildningsplats. Det gör du enklast på mina sidor på antagning.se
Du har rätt att gå den arbetsintegrerad lärarutbildning utan anställning. Du kommer då göra VFU i samma omfattning som studenterna som läser programmet på Campus.
Vänd dig till kansliet för lärarhögskolan, studievägledare Erica Lidgren (umu.se) om du vill behålla din utbildningsplats men saknar anställning på en skola.
Kan det hända att jag inte får fortsätta min anställning?
Ja det kan ske om du inte klarar dina studier eller om din arbetsgivare inte anser att du uppfyller kraven för anställningen. Din anställning avslutas då vid närmaste läsårsslut om inte annan överenskommelse görs mellan dig och din arbetsgivare.
Vilka är villkoren för mig när jag har tagit examen?
Efter examen kan du söka lärarlegitimation och har möjlighet att söka en tillsvidaretjänst.
"Vi kan läsa om något och redan dagen efter kan jag testa det på jobbet"