En förutsättning för hälsa är förmågan att röra sig - oavsett ålder och om man är frisk eller sjuk. Du får kunskap om hur kroppen fungerar vid hälsa och sjukdom och hur rörelse och fysisk aktivitet kan anpassas till individens förmåga och förutsättningar. Du lär dig förebygga, behandla och rehabilitera för ett arbete som är både kreativt och självständigt, och där du har många valmöjligheter.
Huvudämnet är fysioterapi. Du läser också medicinska, beteendevetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen. Dina egna kunskaper, erfarenheter och reflektioner är värdefulla i utbildningen.
Första året handlar om människans rörelseförmåga och hur den kan påverkas av funktionsnedsättningar. Andra året tränar du på att värdera fysioterapeutiska insatser vid rehabilitering och tredje året fördjupas studierna kring bland annat smärta och smärtbehandling.
Under utbildningen får du ta mycket eget ansvar. Egna studier, grupparbete, seminarier, laborationer, praktiska övningar i grupp, litteraturstudier och föreläsningar varvas. Du får också utbildning i hälsopedagogik så att du i ditt framtida yrkesutövande kan dela med dig av dina kunskaper till andra. I slutet av utbildningen gör du ett självständigt fördjupningsarbete.
I utbildningen ingår praktik under 14 veckor. Du får praktikplats genom universitetet på en ort i Västerbotten, Västernorrland eller Jämtland.
Innan du gör praktik ska du ha vaccinerat dig. Det är ett krav att studenter ska ha genomgått ett hälso- och vaccinationsprogram innan praktik i hälso- och sjukvården, för att motverka smittspridning. Här kan du läsa mer
Praktik i ett annat land
Du kan i slutet av utbildningen ansöka om praktik eller skriva ditt självständiga arbete utomlands vid något av de universitet eller kliniker vi samarbetar med.
Prova på att forska
Vill du prova på forskning redan under grundutbildningen kan du efter din första termin söka till forskaraspirantprogrammet. Då får du vara med i praktiskt forskningsarbete, litteraturkurser, metodkurser och knyta kontakter med forskare vid fakulteten.
Läs om Johan Sunesson som är forskaraspirant
Jag vill läsa mer om forskaraspiranterna!
Elitidrottsavtal
Vid Umeå universitet kan elitaktiva studenter teckna ett så kallat elitidrottsavtal för att kombinera elitidrott med universitetsstudier.
Läs mer hos Idrottshögskolan om hur det fungerar att studera med ett elitidrottsavtal
År 1: Grunder i fysioterapi
Termin 1
Fysioterapi - anatomi och fysiologi
Fysioterapi - funktionell anatomi och fysiologi
Termin 2
Fysioterapi - arbetsfysiologi
Fysioterapi - beteendevetenskap och kroppslighet
Fysioterapi - motorisk kontroll, fysisk förmåga och träning
År 2: Fysioterapi inom rehabilitering
Termin 3
Fysioterapi vid nedsättning i andnings- och cirkulationssystemen
Fysioterapi vid muskuloskeletala besvär och psykisk ohälsa, samt vetenskaplig metod
Termin 4
Fysioterapi inom habilitering, geriatrisk och neurologisk rehabilitering samt verksamhetsförlagd utbildning
Tillämpning och fördjupning av vetenskaplig metod, sker under både termin 3 och 4
År 3: Hälsofrämjande fysioterapi
Termin 5
Examensarbete
Fysioterapi inom folkhälsa och arbetsliv
Termin 6
Fysioterapi fördjupning inom kliniskt resonemang
Verksamhetsförlagd utbildning (8 veckor)
Internationalisering är möjlig under termin 5 och 6
Efter utbildningen och när du har fått din legitimation, kan du arbeta inom olika verksamheter. De största arbetsgivarna inom hälso- och sjukvård finns i regioner och kommuner. Fysioterapeuter finns också inom företagshälsovård, idrottskliniker, friskvårdsanläggningar och privata mottagningar.
Som fysioterapeut arbetar du oftast i team tillsammans med andra professioner och ansvarar för fysioterapeutisk undersökning, behandling och dokumentation. Utbildningen ger en god grund för att läsa vidare inom något av fysioterapins specialistområden eller inom forskning.
När du är färdig med grundutbildningen kan du studera vidare på vårt tvååriga masterprogram med möjlighet till magisterexamen efter ett år. Efter magisterexamen kan du söka vidare till forskarutbildning.
Vad händer när jag skickat in min anmälan till utbildningen?
Hur höga poäng behövs för att komma in på fysioterapeutprogrammet?
Får man välja sina praktikplatser själv?
Nej, det är utbildningen som anvisar praktikplatser vid alla ordinarie praktikperioder. Det finns möjlighet att i femte terminen göra en valbar praktik, och den får man välja själv i samråd med kursansvarig lärare.
Ordnar utbildningen boende om jag får praktikplats någon annanstans?
Nej, det måste du ordna själv.
Får man ekonomiskt bidrag för praktik någon annanstans?
Ja, det kan man få utifrån regler fastställda av universitetet. Ersättningen är begränsad både avseende resor och logi.
Kan jag läsa utbildningen på distans?
Nej, utbildningen bedrivs på heltid och i Umeå.