Denna utbildningsplan gäller: HT24
och tillsvidare
Programkod: HAFIM
Högskolepoäng: 120
Diarienummer: FS 3.1.3-953-24
Ansvarig fakultet: Humanistiska fakulteten
Beslutad av: Rektor, 2024-09-13
Behörighetskrav
En examen i filosofi på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Samt engelska B/6. Alternativt, en examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är 7,5 hp examensarbete på kandidatnivå, 60 hp filosofi varav 30 hp fortsättningskurser (G1F), samt engelska B/6.
Examen
Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student som ansökt om examen erhålla en filosofie masterexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Filosofie masterexamen översätts på engelska till Degree of Master of Arts (120 credits). Examen utfärdas i huvudområdet filosofi (Philosophy).
En student som väljer att endast läsa programmets två första terminer kan ansöka om att erhålla en filosofie magisterexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Filosofie magisterexamen översätts på engelska till Degree of Master of Arts (60 credits). Examen utfärdas i huvudområdet filosofi (Philosophy).
Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå
Utbildningen är på avancerad nivå. Målen för utbildning på avancerad nivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 9 §.
Nationella mål för aktuell examen
De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningens bilaga 2.
Examinationsformer
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
Betyg
I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.
Tillgodoräknande
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.
Allmänt
Programmet omfattar 2 års heltidsstudier (120 hp) och ges på campus i Umeå. Det riktar sig till studenter som vill fördjupa sin filosofiska kompetens så att studenten efter examen är väl förberedd att genomföra arbetsuppgifter som kräver en hög nivå av analytisk förmåga, kritisk reflektion och argumentation samt för fortsatta studier på forskarnivå. Programmet ges på engelska.
I programmet ingår kurser (90 hp) samt ett examensarbete (30 hp). Studenter kan inom programmet läsa upp till 15 hp fria kurser inom ett annat ämne. Övriga kurser läses på avancerad nivå i filosofi vilket kan inkludera internationella kurser på avancerad nivå i enlighet med universitetets och institutionens utbytesavtal samt nationella kurser på avancerad nivå i filosofi.
Studenter kan välja att efter ett års studier avsluta programmet med en magisterexamen. Studenter som väljer detta alternativ läser kurser (45 hp) och skriver ett examensarbete (15 hp). Studenter som väljer att avsluta programmet efter ett år kan läsa upp till 15 hp fria kurser inom ett annat ämne. Övriga kurser läses på avancerad nivå i filosofi vilket kan inkludera internationella kurser på avancerad nivå i enlighet med universitetets och institutionens utbytesavtal samt nationella kurser på avancerad nivå i filosofi.
Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
Valbara kurser är ett urval av kurser som Umeå universitet erbjuder inom ramen för programmet och där studenten själv väljer vilka av dessa kurser hen ska anmäla sig till. Studenten är garanterad plats på någon av dessa kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuella kurser är uppfyllda. Studenten är dock inte garanterad plats på de kurser studenten valt i första hand. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
Fria kurser inom programmet söks i öppen konkurrens. Fria kurser kan läsas vid Umeå universitet eller andra lärosäten i Sverige eller utomlands.
Under rubriken "Studieplan" framgår de kurser som ingår i programmet i den ordning de läses.
Anstånd med studiestart
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.
Studieuppehåll
Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.
Studieavbrott
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.
Övrigt
Denna utbildningsplan är den första för programmet. Förkunskapskraven för fria kurser kan skilja sig från förkunskapskraven för programmet, varför studenter själva behöver kontrollera om de är behöriga att antas till de fria kurser de planerar att söka inom programmet.
Studieplan
Giltig från: HT24
Termin 1
1FL116
Magisterkurs i filosofi 30 hp
Avancerad nivå
Filosofi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Obligatorisk
Termin 2
1FL115
Magisteruppsats i filosofi 15 hp
Avancerad nivå
Filosofi: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen
Obligatorisk
1FL117
Magisterkurs i filosofi II 15 hp
Avancerad nivå
Filosofi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Under den andra terminen läser studenten i normalfallet en kurs på avancerad nivå i filosofi (15 hp) och skriver en magisteruppsats (15 hp). Magisterkurs i filosofi II kan bytas ut mot fria kurser.
Fria kurser Studenter kan läsa upp till 15 hp fria kurser inom ramen för programmet. Dessa kurser kan sökas antingen vid Umeå universitet eller andra universitet och de kan användas för att profilera studentens utbildning. Alla typer av kurser (campus, distans, intensiv) kan väljas.
Termin 3
1FL114
Masterkurs i filosofi 30 hp
Avancerad nivå
Filosofi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Obligatorisk
Termin 4
1FL113
Masteruppsats i filosofi 30 hp
Avancerad nivå
Filosofi: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen