Här kan du läsa mer om de kurser som ingår i Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi. Mer information finns också i respektive kursplan.
Kemisk termodynamik för ingenjörer
Denna kurs ger en introduktion till principerna för termodynamik från ett kemitekniskt perspektiv, med tonvikt på hållbara metoder och tillämpningar. Kursen täcker grundläggande begrepp som energi, arbete, värme och termodynamikens lagar och tillämpar dessa principer på kemiska processer och system. Genom en kombination av föreläsningar, övningar, laborativt arbete och projektbaserat lärande kommer du att utforska termodynamikens roll för att främja hållbarhet inom kemisk industri.
Teknisk kemi 1
Denna kurs täcker de grundläggande principerna och koncepten inom teknisk kemi samt kemiteknik, och syftar till att förbereda blivande kemiingenjörer med verktyg och kunskaper för att hantera framtidens tekniska utmaningar. Kursen har därför stort fokus på olika moment viktiga för effektiv design, optimering samt uppskalning av kemiska processer för industriell produktion, och kommer därför behandla material- och energibalanser, impuls, värme- och masstransport, samt olika slags separationsprocesser samt typiska reaktortyper. Kursen innehåller både teoretiska samt laborativa moment, samt studiebesök på moderna industrianläggningar.
Teknisk kemi 2
Denna kurs ger grundläggande kunskaper om biokatalysatorer, hur de framställs och modifieras, samt, med tonvikt på grön och hållbar kemi, hur de används i tekniska sammanhang. Kursen omfattar grunderna i levande cellers uppbyggnad och funktion (med tonvikt på mikroorganismer), grunderna i enzymers struktur och funktion, samt en orientering om hur genetisk och metabolisk ingenjörskonst kan användas för att framställa och förbättra biokatalysatorer.
Teknisk kemi 3
Denna kurs ger grundläggande kunskaper om katalytiska industriella processer samt om egenskaperna hos heterogena katalysatorer - hur de framställs och används i andan av grön och hållbar kemi. Kursen omfattar grunderna om organisk och oorganisk materialvetenskap och hur ingenjörskonsten hjälper till att utveckla framtidens mera hållbara industriella processer.
Analytisk kemi
Kursen behandlar grunderna för instrumentell kemisk analys, i avsikt att förstå mätprinciperna som används för kvantitativa kemiska analyser. De tekniker som behandlas omfattar elektrokemi (coulometri, amperometri och potentiometri), spektrofotometri i UV och synligt ljus, atomemissions- och atomabsorptionsspektroskopi, masspektrometri och kromatografi. Moment som behandlar statistik inriktad mot kalibrering av mätinstrument och felfortplantning i mättillämpningar ingår också. I laborationerna läggs särskild vikt läggs vid en kritisk granskning av förutsättningar, felkällor och användbarhet hos varje mätteknik, liksom vid utformning av rapporter vid laborativt arbete.
Materialkemi
Denna kurs syftar till att ge insikt i sambandet mellan molekylär struktur och materials egenskaper, syntes och användningsområden. Kursen kommer därför att fokusera på grunderna i materialvetenskap från ett kemiperspektiv och behandla allt från kristallina till amorfa strukturer, av oorganiska material, kompositer och polymerer, metaller samt legeringar, samt beröra olika metoder för materialkarakterisering.
Kandidatexamensarbete i kemi
Den studerande ska under kursen fördjupa och bredda sina kunskaper i kemi, utveckla sin förmåga att tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden, samt träna sig i att självständigt genomföra och redovisa en större uppgift. Uppgiften ska vara av forskningsliknande karaktär. Studenten ska aktivt delta i planeringen av projektet, självständigt lösa uppgiften, dokumentera samt redovisa resultat både skriftligen och muntligen. Undervisningen består av handledning av den vid universitetet utsedde handledaren. Examensarbetet utförs inom huvudområdet Kemi. Arbetet förläggs antingen vid Kemiska institutionen, Umeå universitet, annan myndighet eller vid ett företag.