"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Samuel gick från musik till programmering

Det var inte helt självklart att Samuel Ulin skulle läsa Civilingenjörsprogrammet i Teknisk fysik, bland annat eftersom han läste musikprogrammet på gymnasiet. Men, en mattelärares ord och insikten om att matte var det han var bäst på, vände allt. Nu jobbar han med programmering på företaget Nasdaq och väntar sitt första barn.

Samuel berättar att Nasdaq är ett stort företag med anställda över hela världen. De flesta förknippar företaget med börs och ekonomi, men de levererar även finansiell teknik. Just nu håller de på att utveckla en dataplattform, en applikation för att kunna rapportera vad som händer på börsen. Rapporterna är både till för kunder och för rapportering till myndigheter.

– Det jag håller på med är programmering. Jag jobbar mest som datavetare och programmerar applikationer, främst i programspråken C++ och Java. Jobbet består till stor del av problemlösning, samarbete och kommunikation.

Samuel väntar sitt första barn inom kort, och tror att det kommer gå bra att kombinera pappalivet med sitt jobb. Framför allt tror han att det kommer ge honom ännu mer energi till jobbet.

– Jag kommer inte jobba bara för mig själv och min karriärs skull, utan för mitt barn och min familj. Dessutom är jag väldigt lyckligt lottad eftersom jag kan jobba på distans då det behövs. Det tror jag verkligen kan vara bra då man har barn.

Självständigt arbete

Ett kompetenskrav som ställs för arbetet är så klart att kunna programmera, men det är inte så viktigt vilka programmeringsspråk man kan, berättar Samuel. Det han gillar bäst med sitt jobb är att få grotta ned sig i rena programmeringsproblem. Men jobbet är mycket mer än bara programmering. Mycket handlar också om självständigt inlärande, så det viktigaste är att kunna lösa problem, både självständigt och i grupp.

– Det var något som verkligen slog mig då jag började på arbetsplatsen, hur lite kodande det är och hur mycket samarbete det är med andra.

Känner du att studierna förberett dig för det jobbet du har nu?
– Ja, det tycker jag. Det jag fått med mig från civilingenjörsprogrammet hjälper mig mycket i mitt arbete. Vi jobbade i grupp ibland, exempelvis under projektkurserna. Där fick vi lära oss att lösa konkreta problem och lära oss vikten av samarbete. Det är viktigt att kunna ta till sig andras idéer och kunna dela med sig av sin kunskap.

Samuel arbetade mycket med Umeå naturvetar- och teknologkår, där han dessutom var ordförande för sin sektion. Han beskriver det som en av de mest givande sakerna från studietiden.

– Jag var också kvalitetsamanuens vid teknisk fysik, vilket innebar att jag hjälpte programledningen att utveckla utbildningen. Det har varit väldigt givande, främst eftersom det lägger stor vikt vid att kommunicera och få saker gjort. Man jobbar inte ensam i sin bubbla, utan det är ett helt maskineri som ska fungera.

Från musik till teknisk fysik

Samuel läste ett musikprogram på gymnasiet, och det var inte självklart att han skulle läsa ett civilingenjörsprogram. Han beskriver att han inte alltid varit så flitig i skolan, och han hade inte några vidare bra betyg i fysik då han var yngre. Samuel säger att det beror på att han inte försökte tillräckligt mycket.

– Men så hade jag en mattelärare som var oerhört triggande, skrattar Samuel. Han sa att jag var jätteduktig egentligen, om jag bara försökte.

Samuel berättar att läraren själv hade påbörjat en utbildning inom teknisk fysik då han var yngre, men han tyckte helt enkelt att det var för svårt.

– Då kände jag att jag blev lite tjurig, och ville bevisa för honom att jag klarar det här!

Men det var inte den enda anledningen till Samuel ansökte till programmet. Redan vid femton års ålder fick han känslan att en karriär i musikbranschen inte var rätt för honom.

– Därför började jag fundera, och insåg att det är matte jag är duktig på. Jag tycker dessutom att det är väldigt intressant. Så jag läste upp till matten redan på gymnasiet, och därefter läste jag tekniskt-naturvetenskapligt basår på Umeå universitet direkt efter gymnasiet för att få full behörighet till Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.

“En av de bästa tiderna i mitt liv”

 Hur minns du din studietid?
– Oj… svår fråga, det är ju så mycket! Men för att sammanfatta var min studietid fantastisk, en av de bästa tiderna i mitt liv. Det är så mycket att minnas utöver själva utbildningen, såsom arbetet med kåren.

Samuel beskriver även att han utvecklades mycket som person, och att han minns många fina stunder med sina studiekamrater.

– Själva miljön var så härlig, teknisk fysik har en otroligt bra sammanhållning. Nästan alla studenter pluggar på samma ställe och i samma korridor. Det var dit man gick på morgonen, även om man inte hade någon föreläsning.    

Samuel beskriver det som ett andra hem, där studenterna umgicks, pluggade och hjälpte varandra. Han var med i Teknisk fysiks robottävling tre gånger och kom tvåa alla gånger. Han var även med på varje mottagning, och berättar att det var kul att träffa nya studenter.

Samuel är uppvuxen i Umeå där han fortfarande bor kvar. Han funderade lite på andra högskolor, men fick snart bilden av att teknisk fysik i Umeå var i toppklass, framför allt eftersom programmet fick högsta betyg av alla utbildningar i teknisk fysik i Sverige i UKÄ:s utvärdering 2013.

Vad skulle du säga till någon annan som funderar på att läsa teknisk fysik?
– Jag skulle förbereda dem på att det är mycket plugg. Ibland känns det nästan orättvist hur mycket plugg det är om man jämför med andra program. Men gillar man matte och fysik, och vill ha en bred civilingenjörsutbildning är det en väldigt bra utbildning att läsa. Men var beredda på att lägga tid på plugg, den här utbildningen kan man inte glida igenom. Men den är en mycket värd investering.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

FAKTA Samuel Ulin

Ålder: 26 år.
Kommer från: Umeå.
Bor: Umeå.
Familj: Gift, barn på väg, och två katter.
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, tog examen 2018.
Jobb: Senior software developer på Nasdaq.
Gör på fritiden: Mycket olika saker! Gillar att umgås med familj, syssla med styrkelyft och spela datorspel.
Umeå med 3 ord: Närhet. Studieliv. Levande.
Mig själv med 3 ord: Nyfiken. Social. Nörd.
Det gör jag om 10 år: Jobbar i samma fält, men har kommit lite längre. Drömmer om att någon dag hålla på med något eget.

Intervju: Nicolina Viklund

Publicerad: 2020-04-20