På civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik kan man fördjupa sig i sjukhusfysik och ta en dubbelexamen. En sjukhusfysiker jobbar med allt från magnetkameraundersökningar till strålbehandling av cancer.
Sjukhusfysiker är en inriktning i civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Umeå universitet. Väljer man denna inriktning de tre sista åren på utbildningen, kan man ta examen både som civilingenjör och sjukhusfysiker.
Bild Anna-Lena LindskogMaria Duvaldt under en föreläsning i nuklearmedicinsk diagnostik.
Bild Anna-Lena Lindskog– Ibland görs undersökningar där patienten får äta en radioaktiv omelett och sedan kan vi spåra omelettens väg genom magen, förklarar Anne Larsson Strömvall.
Bild Anna-Lena LindskogI sjukhusets källare står cyklotronen, en slags partikelaccelerator som används för att producera de radioaktiva isotoper som behövs för undersökningar med positronemissionstomografi, PET.
Bild Anna-Lena LindskogSjukhusfysik är ett av sex profilområden i civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. På fjärde året är studenterna bara fyra i gruppen; Maria Duvaldt, Kristina Sandgren, August Holmberg och Samuel Fransson, här kring PET-kameran som läraren Anne Larsson Strömvall visar.
Bild Anna-Lena LindskogKristina Sandgren och Maria Duvaldt passar på att lägga sista handen vid en inlämningsuppgift.
Bild Anna-Lena LindskogUnder besöket på nuklearmedicin får studenterna en närmare titt på olika typer av utrustning för bilddiagnostik.
Bild Anna-Lena LindskogMaria Duvaldt under en föreläsning i nuklearmedicinsk diagnostik.
– Ibland görs undersökningar där patienten får äta en radioaktiv omelett och sedan kan vi spåra omelettens väg genom magen, förklarar Anne Larsson Strömvall.
I sjukhusets källare står cyklotronen, en slags partikelaccelerator som används för att producera de radioaktiva isotoper som behövs för undersökningar med positronemissionstomografi, PET.
Sjukhusfysik är ett av sex profilområden i civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. På fjärde året är studenterna bara fyra i gruppen; Maria Duvaldt, Kristina Sandgren, August Holmberg och Samuel Fransson, här kring PET-kameran som läraren Anne Larsson Strömvall visar.
Kristina Sandgren och Maria Duvaldt passar på att lägga sista handen vid en inlämningsuppgift.
Under besöket på nuklearmedicin får studenterna en närmare titt på olika typer av utrustning för bilddiagnostik.
Kollimatorer och attenuering, spridda fotoner, halveringstider och pulsfrekvensupplösning. Det är inte lätt för en oinvigd att hänga med när sjukhusfysikerutbildningen har föreläsning om tekniken bakom nuklearmedicinsk diagnostik. De fyra studenterna däremot är hemtama med fackspråket vid det här laget, de har bara ett år kvar till examen.
Kvällen innan har de haft en labb där de bland annat provat på att göra mätningar med gammakamera. Nu fortsätter sjukhusfysikern Anne Larsson Strömvall med ytterligare detaljer om hur kameran fungerar.
En nuklearmedicinsk undersökning går till så att man injicerar ett radioaktivt ämne i patienten. Med en gammakamera kan man sedan mäta hur ämnet tas upp i olika organ i kroppen. Till exempel kan man se hur cancer spridit sig i skelettet eller studera ett sjukt hjärta.
– Vi gör ibland undersökningar där patienten får äta en radioaktiv omelett och sedan kan vi spåra omelettens väg genom magen, förklarar Anne Larsson Strömvall.
Sjukhusfysiker är en inriktning i civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Umeå universitet. Väljer man denna inriktning de tre sista åren på utbildningen, kan man ta examen både som civilingenjör och sjukhusfysiker. Det tilltalade Maria Duvaldt.
– Jag vill jobba inom vården och var först inne på att läsa till läkare, men är egentligen mer intresserad av matte och sådana saker, säger hon. Sjukhusfysik är ett ganska smalt område, men har man också examen i teknisk fysik finns möjligheten att göra något annat om man skulle tröttna.
Sjukhusfysiker jobbar med teknik i sjukvården där strålning används för undersökningar och behandling. Det kan vara röntgen, MR och radioterapi till exempel. Ofta krävs avancerade beräkningar för att avgöra vilken stråldos patienten ska få eller hur apparaturen ska justeras för att ge så användbara bilder som möjligt.
Efter föreläsningen har studenterna paus för lunch och eget arbete. Gruppen är inte större än att de ryms kring ett bord i cafeterian på sjukhuset, där de sitter med sina datorer uppslagna. Kristina Sandgren och Maria Duvaldt passar på att lägga sista handen vid en inlämningsuppgift till en annan kurs, "Teknik, etik och miljö" som de läser parallellt med nuklearmedicinen.
– Jag skriver om kolkraft jämfört med vattenkraft. Ofta vill man byta till vattenkraft av miljöskäl trots att man kan få offra natur- och bostadsområden, berättar Kristina.
När gruppen samlas igen blir den ytterligare en föreläsning. Därefter ska studenterna "auskultera" på kliniken, titta närmare på den utrustning som används där. Tillsammans med Anne Larsson Strömvall traskar de ned i källaren, där sjukhusets toppmoderna cyklotron tronar bakom tjocka betongväggar. Cyklotronen används för att framställa de radioaktiva isotoper som behövs för undersökningar med positronemissionstomografi, PET.
Med PET kan man till exempel se förändringar av ämnesomsättningen i en tumör eller hur den svarat på cellgifts- och strålbehandling. PET-kameran hör till den allra vassaste tekniken, men gruppen får också kika på äldre prylar. I ett rum står en detektor med tydlig 60-talsdesign, men den används fortfarande för att mäta upptag av jod i sköldkörteln, förklarar Anne.
Det finns drygt 300 yrkesverksamma sjukhusfysiker i Sverige. Antalet som utbildas är också ganska litet och det har sina fördelar, tycker Maria Duvaldt.
– Det blir verkligen personligt och man har chansen att lära sig hur mycket som helst. Lärarna blir väldigt personligt engagerade och vi vet var de sitter och kan alltid knacka på hos dem för att få hjälp.
Läs en intervju med Maria Duvaldt, sjukhusfysikstudent
Sjukhusfysik är en profil inom det femåriga civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Umeå universitet. Utbildningen sker i nära samarbete med sjukvården. Ett flertal yrkesaktiva sjukhusfysiker och medicintekniker undervisar på kurserna och sjukhusets utrustning används för laborationer, t ex magnetkamera, datortomograf och strålbehandlingsutrustning. För att få arbeta som sjukhusfysiker krävs legitimation, på samma sätt som för läkare. Den utfärdas av Socialstyrelsen och förutsätter en sjukhusfysikerexamen som innebär en omfattande specialisering inom medicinsk strålningsfysik.
Läs mer om civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik
Text & foto: Anna-Lena Lindskog