"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Julia har konsultuppdrag inom AI och digital transformation över hela världen

Jobbresorna tar Julia Larsson mellan storstäder världen över, där hon främst stöttar alternativa investmentbolag med att ta fram AI-strategier och bygga in lösningar med artificiell intelligens i sina arbetsprocesser. Att vara konsult innebär att ständigt lära sig nya saker och möta nya människor, berättar hon.

– Ingen dag är den andra lik. Jag får jobba med den senaste tekniken och har en snabb utvecklingskurva. Något jag också tycker om är att man har en enorm frihet i hur man löser problem i alla olika projekt. Jobbet är också väldigt digitalt, man kan jobba var som helst bara man har sin dator.

Julia Larsson började på sitt nuvarande jobb vid Alpha Alternatives våren 2023. Hennes arbetsplats är i Frankfurt, där hon ingår i teamet AI Lab som består av sex personer. Totalt arbetar 32 personer på kontoret, men företaget är globalt med över 1 000 konsulter anställda.

Hennes roll som manager på ett konsultbolag innefattar rådgivning, utveckling av mål- och strategimodeller, samt implementering/utveckling och projektledning med fokus på data och digitalisering, framför allt inom AI. Hon hjälper investmentbolag att skapa värde genom datadrivna beslut och digitaliserade arbetsprocesser. Hennes kunder sträcker sig från fastighetsbolag till riskkapitalbolag och hedgefonder.

Ofta på jobbresa

Hon är ofta på resande fot, hela arbetsveckor. Bara i höst har hon flaxat mellan England, Malta, Spanien, Nederländerna och inom Tyskland. Vanligtvis består projektteamet av en kombination av externa konsulter och interna resurser från kunden, men i vissa fall kan hon vara ensam uthyrd som projektledare.

Hur hamnade hon här, mitt i en internationell karriär redan innan 30 fyllda? Vi backar bandet lite. När Julia gick fjärde året på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi sökte och antogs hon och blev utsedd till Female Digital Engineer 2020. Det är ett utvecklingsprogram för kvinnliga civilingenjörsstudenter och som vinnare innebar det att hon direkt efter examen fick designa ett skräddarsytt traineeprogram.

Sex månader på varje företag

Efter att ha avslutat sitt examensarbete och arbetat på EQT, fick hon möjlighet att välja tre företag bland partnerbolagen inom Female Digital Engineer. Julia valde H&M Group, KPMG och Assa Abloy Group och jobbade sex månader vardera vid de olika företagens AI-divisioner. Det gav mersmak.

– Efter det hade jag fått breda kunskaper om hur olika företag jobbar med data, AI och ledarskap och fått prova olika roller. Jag kände också att ledarskap och konsultrollen passar mig bra eftersom upplägget på traineeprogrammet liknade konsultuppdrag.

Redan på Assa Abloy fick hon känna på att jobba utomlands på ett av deras kontor i Zürich i Schweiz.

– Superspännande, man växer väldigt mycket som person när man arbetar utomlands. Allt är nytt och man får bygga upp nya rutiner och möta nya människor, kulturer och miljöer.

Från Schweiz gick flyttlasset till tyska Frankfurt. Julia jobbar på att lära sig tyska, men hennes arbete är internationellt och sker på engelska. Förutom konsultuppdrag handlar arbetsuppgifterna om rekrytering och att marknadsföra konsulttjänster bland annat genom att föreläsa i olika sammanhang världen över.

Pluggade två program samtidigt

Utvecklingsmöjligheterna i jobbet är goda, konstaterar Julia.

– Genom att ständigt arbeta med nya utmaningar får man kontinuerlig personlig utveckling. Man får även möjlighet att gå betalda utbildningar för att stärka och utveckla sina färdigheter. Dessutom arbetar man nära sina chefer, sätter upp mål och blir befordrad när man når dem.

Vad har du framför allt fått med från utbildningen?

– Förmågan att vara analytisk och ta till sig nya ämnen snabbt och effektivt. Problemlösningsförmåga helt enkelt. Majoriteten av kurserna vi läste har varit väldigt tillämpbara i arbetslivet, vilket skapat bra förutsättningar för mig och andra från programmet.

Studietiden var intensiv för Julia. Hon började läsa på civilekonomprogrammet vid Umeå universitet. Efter ett år kände hon att hon ville få mer kunskaper i matematik, problemlösning och teknik. Hon sökte till civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, men det betydde inte att hon bara bytte program.

– Första året på civilekonomprogrammet skulle kännas bortkastat om jag inte fortsatte, så då läste jag det parallellt.

Det var förstås en utmaning att plugga dubbelt, men mixen av kurser och de olika studietekniker programmen krävde gjorde att det funkade, säger Julia. Totalt pluggade hon i sex år och kunde sedan plocka ut dubbla examina.

”Superintressant när man knäckt koden”

Julia valde att läsa i Umeå för att kompisar som redan läste där talade gott om utbildningen. Det var också lagom långt hemifrån. Hon trivdes i Umeå och fick en bra gemenskap med sina kurskompisar, ofta satt de tillsammans på campus och pluggade. Hon hann inte med så mycket studentliv i form av föreningsaktiviteter och fester, eftersom hon vid sidan av studierna också jobbade extra på banken Nordea och senare som konsult på Pro&Pro.

– Jag har fortfarande kontakt med mina kurskompisar. Vi pratar ofta och i somras sågs vi på en resa i Frankrike.

Till viss del har slumpen tagit henne dit hon är nu, menar Julia. Det gäller både valen av utbildning och att hon anmälde sig till Female Digital Engineer. Om man arbetar hårt med något man tycker är intressant, så är det omöjligt att inte utvecklas och komma långt. Hon gillar matematik och problemlösning, vilket utbildningen i industriell ekonomi innehåller.

– Det är en teknisk utbildning som även integrerar ett affärsperspektiv. Programmering var inget jag kunde innan, det var något jag lärde mig under programmets gång. Det var lite som att lära sig ett nytt språk, men superintressant när man väl knäckt koden.

Julia Larsson trivs i sin konsultroll, men räds inte framtida utmaningar. En sådan skulle vara att starta eget.

– Jag skulle vilja utveckla ett produktbolag, någon typ av tech startup. Jag gillar att ha stora visioner, sätta upp delmål och lösa utmaningarna på vägen dit.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa industriell ekonomi?

– Gör det! Programmet ger en väldigt efterfrågad kompetens på arbetsmarknaden.

Läs mer om Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

FAKTA Julia Larsson

Ålder: 28 år.
Kommer från: Kalix.
Bor: i Frankfurt, Tyskland.
Familj: Singel.
Utbildning: Civilekonom och Civilingenjör i Industriell Ekonomi (Specialisering inom både Data Science och Riskhantering), Umeå universitet, tog examen 2020 respektive 2021.
Jobb: Manager inom Data, AI och Digital Transformation vid Alpha Alternatives.
Gör på fritiden: Reser när tillfälle ges, mest för sol och bad eftersom jobbresorna går till storstäder.
Umeå med tre ord: Naturnära. Levande. Växande.
Mig själv med tre ord: Positiv. Resultatinriktad. Strategisk.
Det gör jag om tio år: Jag är partner i bolaget jag jobbar i eller driver eget startup-bolag inom tech.

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2025-01-27