För Erika Staffansdotter från Piteå var Umeå universitet det självklara valet. Hon gillar matematik och har valt industriell statistik som inriktning. Vid sidan av studierna är hon starkt engagerad i Klimatstudenterna och sitter i föreningens nationella styrelse.
Erika Staffansdotter pluggar industriell ekonomi och är aktiv i studentföreningen Klimatstudenterna.
PhotoMattias Pettersson
Varför valde du Umeå universitet? – Det var ett självklart val för mig, jag sökte inget annat universitet. Förutom att Umeå universitet erbjöd den mest lockande profilen på programmet så tyckte jag att Umeå verkade vara en mysig stad att bo i. Det var viktigt för mig att campuset var samlat och att man hade cykelavstånd till det mesta. Från Umeå är det även lätt att ta sig både till fjällen och till Stockholm när man är ledig vilket är väldigt fördelaktigt.
Vad tycker du är bra med Umeå universitet? – Det finns många olika utbildningar och inriktningar, det gör att man träffar människor med olika perspektiv vilket är intressant. Universitetet ligger bra till och erbjuder dels många möjligheter att vara utomhus i närområdet och dels en närhet till fjällområden. Det är också skönt att det går så snabbt och är lätt att ta sig överallt på campus. Det finns mycket att engagera sig i ideellt på campus, vill man utvecklas utanför programmet finns alla möjligheter till det.
Varför valde du just detta program? – Jag visste att jag ville läsa matematik och var inställd på att läsa fem år, därför blev jag intresserad av civilingenjörsprogrammet. Därefter kände jag inte att någon av inriktningarna var riktigt rätt för mig tills jag hittade industriell ekonomi. Då den inriktningen kan se ganska olika ut på olika universitet sökte jag det universitet som erbjöd den profil som både skulle passa mig och mina intressen bäst och ge störst bredd, det blev Umeå universitet.
Vad har du fått för uppfattning om programmet? – Innan jag började plugga hade jag inga egentliga förväntningar på programmet annat än det jag kunde läsa på hemsidan. Det som överraskade mig var hur bra sammanhållningen var på programmet och hur snabbt man lärde känna studenter från olika årskurser. Många kurser är riktigt tuffa och det ställs höga krav så det underlättar om man tycker om ämnena.
Var är du ifrån och hur upplevde du flytten till Umeå? – Jag är från Piteå och har bott på lite olika ställen innan jag började studera. Eftersom att jag inte hade tillräckligt med kötid för att få en hyreslägenhet när jag började plugga la jag ut en annons på Blocket och fick på det sättet tag i en andrahandslägenhet nära universitetet. Efter ett och ett halvt år hade jag tillräckligt med kötid för att få ett förstahandskontrakt via Bostaden där jag bor nu och trivs bra.
Tycker du det är en bra balans mellan de olika ämnesområdena? – Ja, det tycker jag. Det är bra att det varierar mellan ämnesområdena så att man får omväxling. Det ger också ett bredare perspektiv på problem och är viktigt för en bredare förståelse.
Vad tycker du om inriktningarna programmet erbjuder? Vilken valde du? – Jag tycker att de är bra då de skiljer sig en del vilket gör att fler kan hitta en som passar. Jag har haft svårt att välja mellan riskhantering och industriell statistik. I vår kommer jag att påbörja inriktningen industriell statistik och nästa vår kommer jag att välja mellan att göra en utbytestermin eller att läsa en till inriktning. Det ska bli roligt att få fördjupa mig mer i ämnena.
Vad tycker du om möjligheterna till en utbytestermin? Hur gynnar det din utbildning? – Det känns som att det finns oändliga möjligheter. Jag har rest en del på egen hand innan jag började studera och började fundera redan från start var jag ville göra min utbytestermin. Som Buddy Leader i Buddyprogrammet fick jag träffa utbytesstudenter från alla möjliga länder och höra både om deras uppfattning av Umeå universitet och deras hemuniversitet. I dag är jag endast intresserad av utbyten inom tågavstånd och jag ser utbytesterminen som en fantastisk möjlighet att lära sig mer om en annan kultur.
Har du engagerat dig i något utanför studierna? Om ja, vad? – Första året sökte jag till Casegruppen i Näringslivsutskottet inom I-sektionen. Casegruppen jobbar ideellt för att ge studenterna på programmet möjlighet att träna sig i caselösning. Andra året var jag och en annan tjej ledare för gruppen och nu har jag tagit ett steg tillbaka för att lämna över till nya studenter.
– I årskurs två var jag även med i studentföreningen Klimatstudenterna Umeå som jobbar för att hjälpa Umeå universitet att minska sina utsläpp. Senare på våren i årskurs två sökte jag till den nationella styrelsen för Klimatstudenterna Sverige där jag fortfarande är aktiv. Vi jobbar för att hjälpa alla Sveriges lärosäten att minska sina utsläpp i linje med Parisavtalet, stötta de 14 lokala grupperna och påverka politikerna att göra mer för att nå de globala målen.
– I december belyste ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, hur vårt arbete i Klimatstudenterna har lett till en skärpning av regleringsbrevet för år 2020. Nu planerar vi för en nationell konferens samt jobbar för att utöka föreningen internationellt. Dessa engagemang har varit otroligt utmanande och lärorika. Jag har fått träffa fantastiska människor och tagit del av erfarenheter jag aldrig annars hade fått chansen att göra. Jag har även insett vikten av hållbart engagemang för att kunna göra det man brinner för i längden.
Vad tycker du om studentlivet i Umeå? – Det finns ingen brist på aktiviteter här, jag tror att alla kan hitta något som passar. Man kan engagera sig i studentföreningar, I-sektionen, någon av kårerna eller studentpubarna eller kanske satsa på Korpenligan. Och vill man inte engagera sig utöver studierna kan man välja och vraka på alla evenemang som anordnas löpande av olika aktörer. Det finns helt klart mycket att upptäcka utanför MIT-källaren.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka civilingenjör i industriell ekonomi? – Känner du att programmet är intressant, tveka inte! Det är en bred och spännande utbildning som öppnar många dörrar. Under studietiden kommer du att kunna forma utbildningen så att den passar dina intresseområden. Det finns även mycket du kan göra på sidan om studierna för att anpassa studietiden till det du brinner för! Med kunskap inom matematik, programmering, ekonomi och statistik får du en otroligt bra grund att stå på och kommer att ha goda förutsättningar att hitta en spännande bransch att jobba inom efter studierna.