"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sofias jobb på FOI: Att bidra till ett säkrare samhälle

Sofia da Alesandros karriärväg är kanske lite oväntad för en civilingenjör i energiteknik. Hon är forskningsingenjör på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Där jobbar hon på avdelningen Vapen, skydd och säkerhet på enheten verkansvärdering och civil sårbarhet, bland annat med modelleringar och analyser av sårbarheten hos människor, fordon, byggnader och infrastruktur i samhället för olika slags vapen.

– Det vi gör ska bidra till ett säkrare samhälle, säger hon. Det är viktigt att till exempel veta hur man kan skydda sig mot olika stridsdelar, för vet man hur de verkar vet man också hur man kan skydda sig.

Sofias arbetsplats på FOI:s anläggning i Grindsjön utanför Stockholm är ett skyddsobjekt och hon kan inte berätta i detalj om de olika projekt hon arbetar med. En del är öppna, andra strikt hemliga. Några drivs i samarbete med NATO. Innan hon fick jobbet genomgick hon en noggrann säkerhetsgranskning.

FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och de största uppdragsgivarna bakom forskningsprojekten är Försvarsmakten och Försvarets materielverk. Vid anläggningen i Grindsjön bidrar forskning inom verksamheten Vapen, skydd och säkerhet till att skapa nationell expertis om explosivämnen, vapenverkan och skydd, man tar bland annat fram metoder för utformning och värdering av fysiskt skydd mot militär vapenverkan, terrorism och sabotage.

– Jag jobbar med allt från simuleringar till att sammanställa resultat, skriva samt granska rapporter. Det handlar bland annat om att värdera hur systemresponsen hos ett mål efter angrepp i samband med väpnad strid ser ut. Många av projekten innebär även internt och externt nätverkande.

Vätgas som reservkraft

Arbetsuppgifterna är väldigt varierande och Sofia arbetar i regel i flera olika projekt parallellt. Ett värderingsrelaterat projekt hon just nu är engagerad i handlar om vätgas, då energiförsörjning och energilagring är extremt viktiga frågor vid höjd beredskap och krig.

– Vi tittar på hur man kan använda vätgas som reservkraft, berättar hon.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det händer så mycket olika saker och att det är mycket kompetensuppbyggnad i arbetet. Speciellt roligt är att jag får träffa så många olika människor som har mycket kunskap inom sina områden. Det finns så mycket kunskap på FOI, det är väldigt kul och inspirerande.

Att jobbet bedrivs i projekt gör det också möjligt att få prova olika områden utifrån sina intressen, säger hon. Själv dras hon gärna mot projekt som rör energifrågor, eftersom det är det hon främst utbildats i.

Hur såg din väg till jobbet på FOI ut?

– Jag sökte på våren innan jag tog examen. Hos Sveriges Ingenjörer fanns det förut mycket annonser om jobb och många just på FOI. Jag tyckte det lät intressant att få jobba med analyser och system och att arbetsuppgifterna var varierande, så jag sökte och fick komma på intervju.

”Har fått med olika perspektiv”

Sofia da Alesandro uppskattar bredden i den utbildning hon fick på civilingenjörsprogrammet i energiteknik.

– Vi har fått göra lite av allt och fått med olika perspektiv. Man märker det när man hör folk prata om olika saker, som ”ok, där kom strömningsläran in” och så vidare. Man känner igen mycket av grunderna från olika kurser och det är väldigt roligt att kunna börja koppla ihop allt och bygga vidare på det.

– Sedan var det väldigt bra att vi hade så många projektarbeten i utbildningen och även samarbeten med företag. Vi hade till exempel ett med Afry där de satte upp ett problem vi skulle lösa som var kopplat till energieffektivisering i byggnader, vilket var inriktningen jag gick. Projektledning tyckte jag var jätteroligt och bra eftersom vi jobbar på det sättet här, de känns nästan lite som att man pluggar fast man jobbar.

Sofia gick Natur-Sam programmet på gymnasiet och behövde därför komplettera med vissa kurser på Tekniskt-naturvetenskapligt basår, innan hon kunde söka till civilingenjörsutbildning.

Hon tvekade mellan Interaktion och design och Energiteknik, men valde Energiteknik för bredden i energi- och hållbarhetsfrågorna. Hon är väldigt nöjd med utbildningen, det fanns något intressant i varje kurs, tycker hon.

Distansstudier under pandemin

– Första året var jobbigt för mig att hitta studietekniken. Andra året var jag liksom inne i hur man skulle tänka. Det blir bättre och bättre och man ska inte vara rädd för en omtenta. Det händer liksom alla, jobbigt då men det går att komma vidare.

– De gjorde om en del i programmet medan jag gick, så vi blev lite försökskaniner. Det var så där. Sämst var förstås pandemin när allt ställdes om till distansstudier. Det var tufft, särskilt i början, men så småningom lättade det upp. Vi fick då göra tentor på plats och när det öppnade mer kunde vi sitta på biblioteket och plugga.

Hur påverkade pandemin din studietid och hur du lärde dig saker?

– Man blev mer isolerad. Allt var lite tråkigare. Det var också svårare att få hjälp med saker, men jag tror jag var ganska duktig på att mejla och ställa frågor på Zoom. Det som var bra är man lärt sig hur man kan anpassa sig till distansarbete och ändå göra ett bra jobb.

Hur såg ditt studieliv ut annars? Var du engagerad i kårliv och föreningar?

– Inte så mycket, eftersom jag är från Umeå hade jag min familj och vänner här redan. Jag förstår att de som kommer från en annan stad är tvungna att involvera sig mer för att hitta folk att vara med. För mig var det inte ett lika stort måste, det blev när jag hade tid då och då.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa energiteknik?

– Att det är en bred utbildning och att det finns bra arbetsmöjligheter efteråt. Det behövs fler som jobbar med olika hållbarhetsmål.

Läs mer om Civilingenjörsprogrammet i energiteknik

FAKTA Sofia da Alesandro

Ålder: 26 år.
Kommer från: Umeå.
Bor: i lägenhet i Huddinge, Stockholm.
Familj: sambon Anton.
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i energiteknik, tog examen våren 2023.
Jobb: forskningsingenjör på avdelningen vapen, skydd och säkerhet på Total Försvarets forskningsinstitut, FOI, i Stockholm.
Gör på fritiden: pysslar, går på träningspass på gymmet, umgås med familj och vänner.
Umeå med tre ord: mysigt, tryggt, fina vintrar.
Mig själv med tre ord: kreativ, glad, snäll.
Det gör jag om tio år: då hoppas jag ha rest lite mer, bildat familj och hittat min plats i karriären.

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2025-02-19