"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kalle vill bidra till en mer hållbar värld

Direkt efter examen fick Kalle Almstedt jobb på byggkonsultföretaget Kamtech i Örebro. Hans roll är att se till att hållbarhet och effektiv energianvändning finns med tidigt i planeringen av nya stora byggprojekt.

– Det är väldigt mycket fokus på att designa rätt, redan på ritbordet ska man få med sig energieffektivitet och övriga hållbarhetsaspekter, säger han.

Kamtech bildades för elva år sedan av tre tidigare anställda hos en styr- och reglertekniksentreprenör i Örebro. Kalle Almstedt blev nummer sex att anställas vid företaget, som i dag expanderat och sysselsätter totalt 31 personer.

Hur såg din väg till jobbet ut?

– Under studierna jobbade jag på sommarloven på min tidigare arbetsplats Atlas Copco, numera Epiroc, där jag var montör av gruvmaskiner. Men, sommaren mellan fjärde och femte året hade de lagt varsel, så jag fick inget jobb. Då började jag söka bland konsult- och teknikföretag i Örebro som kunde tänkas vilja ha en blivande civilingenjör.

– Det var jättesvårt, jag fick inte napp någonstans utom hos Kamtech. De behövde inte någon på sommaren, men var intresserade ändå och vi fortsatte hålla kontakten. Jag började hjälpa till lite med granskningar som jag gav input på och sedan fick jag göra mitt exjobb där. Då var jag på Kamtech på heltid och fick egen arbetsplats med dator, så man kan säga att exjobbet blev min provanställning.

Mer än att spara energi

Kalle Almstedt anställdes för att företaget behövde någon som var kunnig i energifrågor. Kunderna är byggföretag och stora fastighetsägare och projekten kan handla om alltifrån nybyggnationer till att utveckla befintliga byggnader. Successivt har Kalles ansvar utvidgats, från rena energianvändningsfrågor till hållbarhet i stort.

Arbetet går i mycket ut på att utbilda, inspirera och visa att hållbarhet rör mer än att spara energi. Det omfattar allt från avfallshantering, uppvärmning och hantering av regn och översvämningar till sociala aspekter som mångfald och mötesplatser i byggnader, säger Kalle Almstedt. För vem bygger man det nya hus som planeras?

– Mitt jobb handlar väldigt mycket om kontakter och relationer. Det är mycket möten, där man diskuterar, vrider och vänder på olika frågor. Jag sitter nog i möten minst hälften av min arbetstid, men jag är en social person, så det är roligt att träffa mycket folk. Däremellan tittar jag på ritningar och projekthandlingar och kommer med olika åtgärdsförslag. Sedan handlar mitt jobb också mycket om interna relationer, genom gruppledarrollen behöver jag ha koll på mina arbetskompisar.

”Jag bidrar till en mer hållbar värld”

Vad är det bästa i ditt jobb?

– Det är nog känslan av att bidra till något som är viktigt, att jag bidrar till en mer hållbar värld, säger Kalle Almstedt.

Är jobbet vad du som student trodde att du skulle arbeta med i framtiden?

– Ja, jag sade tidigt att jag skulle vilja arbeta som konsult, utan att riktigt veta vad det innebar. Jag såg framför mig att jag skulle ha många olika projekt och nya saker på gång hela tiden, mycket kontakter med andra och få vara med och utveckla. Det är väldigt mycket som stämmer in på det. Att det blev just energi- och hållbarhetsfrågor har nog mer vuxit fram som ett engagemang och ett intresse.

Vinter och snowboard lockade norrut

På gymnasiet gick Kalle ett treårigt natur- och teknikprogram, där det underförstått förväntades att eleverna skulle läsa vidare till civilingenjör. Han jobbade på Atlas Copco ett år efter studenten, men sedan bar det iväg norrut. Kalle som gillar vinter såg framför sig att han skulle kombinera studierna med att kasta sig utför pisterna på snowboard.

Så mycket utförsåkning blev det i praktiken inte, närmaste backen Bräntberget kändes fjuttig. Förutom utflykter till Bygdsiljum ibland samlade brädan mest damm. Men, Kalle trivdes med studierna och uppskattade att allt kring studentlivet fanns samlat på campus.

Under hela studenttiden jobbade han extra, inte bara på loven utan parallellt med studierna. Bland annat körde han truck, skottade snö och arbetade med bagagehantering på flygplatsen.

– Det var delvis för att inte behöva ta så mycket studielån, delvis som en paus från studierna. Jag kommer från en familj där vi alltid jobbat mycket och jag har jobbat från det att jag var väldigt ung. Jag får bekräftelse av att arbeta och har nog alltid tyckt att det varit roligare att jobba än att plugga.

”Bred utbildning”

Att studierna inte alltid kom i första hand medförde en del omtentor. I efterhand konstaterar Kalle att han kanske skulle ha pluggat lite flitigare.

– Jag var nog inte den typiska civilingenjörsstudenten. Ibland tyckte jag att teorier och detaljer som är viktiga när man skriver en tenta vägde över för mycket. Man skulle lära sig exakt hur man skulle göra en beräkning snarare än att förstå sammanhanget. Jag var bra på sammanhangen och kunde förklara för andra, men sedan kuggade jag på tentan för att jag inte memorerat ekvationerna.

Kalle Almstedt inledde sina civilingenjörsstudier med Öppen ingång och fick en termin på sig att fundera över vilket ingenjörsprogram han skulle välja.

– Det var nära att det blev datavetenskap, de höll en bra introduktion där de sålde in sig bra och vi hade läst mycket programmering på gymnasiet. Men, det lät roligt med förnybar energi och det var många från min årskull som valde energiteknik, så det var kanske lite så att jag hängde på kompisarna eller att de hängde på mig när vi valde.

Om du träffade på någon som funderade på att läsa energiteknik, vad skulle du säga till den personen? Varför ska man välja energiteknik?

– Det är en väldigt bred utbildning, vilket jag gillar. Energiteknik går att applicera på så mycket, oavsett om man ska göra elbilar, bygga hus eller producera energi i fjärrvärmeverk. Det finns en roll för en energiingenjör nästan överallt och gillar man hållbarhetsfrågor är energi en viktig nyckel.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i energiteknik

FAKTA Kalle Almstedt

Ålder: 32 år.
Kommer från: Örebro.
Bor: i mitt tidigare föräldrahem, en villa en mil utanför Örebro.
Familj: fru och tre barn i åldrarna 1, 5 och 6.
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i energiteknik vid Umeå universitet, tog examen 2014.
Jobb: hållbarhetskonsult och gruppledare på Kamtech i Örebro.
Gör på fritiden: umgås med familjen, tar hand om huset och vill gärna hinna åka skateboard och snowboard också.
Umeå med 3 ord: Studentstad. Aktivt. Iksu.
Mig själv med 3 ord: Positiv. Social. Optimistisk.
Det gör jag om 10 år: är en etablerad hållbarhetsguru.

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2021-09-20