"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Anette hjälper företag med ventilation, värme och kyla

På teknikkonsultföretaget Eurocon i Ö-vik arbetar Anette Nyström med att rita ventilations- och rörinstallationer i byggnader. Uppdragsgivarna är industrier och andra större företag och det är kul att få besöka olika arbetsplatser, tycker hon.

– Det bästa med mitt jobb är nog att jag känner att jag har frihet under ansvar, säger hon.

Anette Nyström är fortfarande ganska ny på företaget, hon har bara jobbat där i ett halvår och lär sig hela tiden nya saker. Innan dess var hon juniorenergiingenjör på ett ganska nystartat företag i Gävle, Energy Machine, där hon också jobbade med ventilation.

Längtade hem till snön

– Det var ett jättefint bolag i sig och kollegorna var fina, men jag kände att jag saknade familjen, naturen hemma och snön. I början var det tal om att företaget skulle starta kontor i Umeå och att jag kunde börja där. Men det sköts på framtiden hela tiden och de expanderade söderut i stället.

Via kontakter i hennes orienteringsklubb, fick Anette göra en anställningsintervju på Eurocon och erbjöds kort därefter en tjänst som projektingenjör i Ö-vik, där företaget har sitt huvudkontor. Hon arbetar på avdelningen för mekanik, närmare bestämt inom området HVAC, vilket står för "heating, ventilation and air conditioning".

– Jag sitter mycket och jobbar i Auto-CAD och ritar i 3D upp rörinstallationer, ventilationskanaler och alla komponenter där emellan som pumpar, ventilationsaggregat och växlare.

"Energiberäkningar är jätteintressant"

Kunderna är fabriker och andra företag som behöver hjälp med värme, kyla och ventilation när de ska bygga nytt, bygga ut eller har problem med befintliga anläggningar och behöver göra om. Förutom att rita behöver en hel del beräkningar göras för att dimensionera anläggningarna rätt utifrån byggnadernas storlek och användningsområden.

– Energiberäkningar är jätteintressant. Jag gör inte så mycket sådant än eftersom jag är ny, men hoppas få jobba mer med det.

Har dina studier förberett dig bra för ditt jobb?
– Både ock, faktiskt. Går man en femårig utbildning får man lära sig väldigt mycket. Men, man lär sig liksom att lära sig, så när man kommer till ett företag får man ändå på något vis börja om. Man har kunskap med sig i bagaget att plocka fram, men i början känns det ändå inte som att man kan så mycket.
– En nackdel med vårt program var att det var väldigt teoretiskt. Jag tyckte det var kul och intressant, jag ångrar ingenting, men jag önskar att man fått komma ut på en arbetsplats tidigare och göra praktik. De hade kunnat väva in det praktiska bättre än att det kommer med exjobbet sista året, det är lite sent.

Vad har du framförallt fått med dig från utbildningen, som du kan vila i och känna att du behärskar?
– Vi skrev mycket rapporter och man fick med sig tänket för det, det är jätteskönt att ha. Man fick också lära sig att fråga, det är inte så himla lätt alla gånger. Sedan fick jag förstås med mig hela "tänket" kring energifrågor.

Backpackerresa efter examen

Direkt efter sin examen våren 2015 bestämde sig Anette och en kompis från skidåkningen att göra något nytt - innan de fastnade i "jobbkarusellen".

– Vi for till Nya Zeeland som backpackers och var borta 4,5 månader. Det var jättekul att göra något och jag var ganska säker på att jag skulle få jobb när vi kom tillbaka. Jag tänkte att det är brist på energiingenjörer, så vi tog chansen.

Är det lätt eller svårt att få jobb som energiingenjör?
– Jag fick ju jobb! Samtidigt kunde jag tänka mig att ha mitt första jobb var som helst i landet. Om du är låst till en ort är det kanske svårare. Det handlar mycket om kontakter också, jag vet inte om jag hade fått jobb på Eurocon om jag sökt direkt efter examen. De hade kanske inte gett mig samma chans som nu, när jag kände en som jobbar där.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter i ditt yrke?
– Jag skulle vilja jobba mer med energieffektivisering eller med solceller och vindkraft, men det är viktigast att jag först får erfarenhet och en grund att stå på. Jag är ganska nöjd just nu, jag tycker jag lär mig saker. Det är min drivkraft, att hela tiden lära mig nya saker.

Hur minns du framförallt din studietid?
– Som jättebra, oj vad roligt det var! Att plugga var det absolut bästa jag gjort, jag älskar att lära mig saker och träffade jättetrevliga människor. Man hängde mycket på campus och pluggade, även när det inte var föreläsningar. Jag hade ett gäng, vi var sex stycken som umgicks mycket, vi pluggade ihop, hade middagar och filmkvällar ihop, men man var också med andra i klassen.

Vad var bäst - och sämst - med Umeå som studieort?
– Bäst var att jag hade tillgång till allt, jag kunde åka längdskidor och orientera och hade Iksu. Iksu var kanon, det är nästan så att jag skulle kunna flytta tillbaka bara för Iksu! Där fanns allt. Och så förstås alla kompisar och gemenskapen.
– Mindre bra var väl att Umeå är så platt, det är lite tråkigt. Lärarnas kvalitet varierade också ganska mycket, många var jättebra medan andra inte riktigt hade den pedagogiska ådran.

Har du någon kontakt med dina gamla kurskompisar?
– Ja, lite sporadiskt. Vi har spridit ut oss ganska mycket. Vi var bra kompisar, men blev inte bästisar. Det var studierna som förenade oss.

När du valde utbildning, varför blev det civilingenjörsprogrammet i energiteknik?
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av naturen och miljön. Det kanske låter lite fånigt, men min drivkraft var att jag ville "rädda världen". Jag ville gå en intressant utbildning, men också att den skulle leda till att kunna påverka framtiden positivt.

Blev det som du trodde när du valde utbildning?
– Ja, utbildningen levde absolut upp till mina förväntningar. Jag ångrar inte att jag blev civilingenjör, men ute i jobblivet vet jag inte om det skulle behövas att man gick en så lång utbildning. Ibland kan jag känna att de arbetsuppgifter jag haft liksom inte riktigt lever upp till det jag kan, men det kanske kommer med tiden.
– Men, vill man lära sig saker från grunden ska man läsa ett civilingenjörsprogram. Det är värt det, man får en ordentlig förståelse. Jag tror verkligen att civilingenjörer i energiteknik bygger framtiden, vi behövs!

FAKTA Anette Nyström

Ålder: 27 år.
Kommer från: Örnsköldsvik.
Bor: i lägenhet i Örnsköldsvik.
Familj: singel.
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i energiteknik, Umeå universitet, tog examen 2015.
Arbete: projektingenjör på Eurocon.
Gör på fritiden: älskar att vara ute i naturen, orienterar och åker längdskidor. Tävlar på hobbynivå i orientering och åker långlopp på skidor, bland annat Vasaloppet.
Umeå med 3 ord: Studentstad. Trevligt. Genuint.
Det gör jag om tio år: är kanske projektledare, jag gillar att ha många bollar i luften. Viktigast är att jag känner att jag har en balans mellan jobb och fritid.

Intervju: Anna-Lena Lindskog
Foto: Eurocon

Publicerad: 2018-02-05