Vill du arbeta med energi-, klimat- och miljöfrågor? Är du intresserad av teknik, naturvetenskap och problemlösning? Civilingenjörsprogrammet i energiteknik passar dig som vill utveckla och förbättra framtidens energisystem och skapa möjligheter för ett mer hållbart samhälle. Klimatkrisen, stigande energipriser och stora industrisatsningar i Sverige gör miljö- och energifrågor allt viktigare. Under utbildningen utvecklar du ingenjörsmässiga färdigheter som behövs för att arbeta med dessa frågor.
"Det finns en roll för en energiingenjör nästan överallt och gillar man hållbarhetsfrågor är energi en viktig nyckel."
"Det viktiga är att våga ta chanserna som dyker upp och inte stoppa in sig själv i ett fack."
"Det bästa med mitt jobb är nog att jag känner att jag har frihet under ansvar."
"Jag har länge känt att jag också vill påverka och det kan jag känna att jag gör i mitt jobb i dag."
Civilingenjörsprogrammet i Energiteknik är ett av de mest etablerade civilingenjörsprogrammen på Umeå universitet. Utbildningen har en lång erfarenhet att utbilda och rusta framtida energiingenjörer att hitta nya energieffektiva lösningar och vidareutveckla befintliga energitekniska system. Som student möter du engagerade lärare som är förändringsbenägna, tar ansvar och visar respekt. Det är alltid nära till hjälp och stöd när du behöver det under din studietid.
Under utbildningen utvecklar du kunskaper i energiteknik, men även i fysik, kemi, biologi, matematik och datavetenskap, som krävs för att ta fram energieffektiv och klimatsmart teknik. Du lär dig också att modellera och simulera hur produktion, distribution och användning av energi samverkar i ett energisystem och hur energiomvandling påverkar miljö och samhälle.
Många arbetsgivare värderar social kompetens högt. Under utbildningen får du träna på att arbeta i projektform och hantera gruppdynamik för att vara utrustad för näringslivets olika arbetsformer. Du får knyta kontakter med inbjudna gästföreläsare från industrin och åka på studiebesök hos företag inom energisektorn. Du kommer också att kunna fördjupa dig och läsa avancerade kurser inom energieffektivisering i byggnader eller termisk energiomvandling med fokus på bioenergi. Programmets kombination av bredd och spets gör att du kan förstå och utveckla morgondagens teknik. Du avslutar utbildningen med ett examensarbete som görs till övervägande del i samverkan med näringslivet.
Det händer mycket inom energiområdet just nu. Sverige har satt ett nationellt mål om att Sverige år 2030 ska ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005, och världens länder har enats om att stoppa den globala uppvärmningen genom Parisavtalet. FN:s sjunde globala mål, slår fast: "Säkerställa tillgång till ekonomiskt, överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla". Under programmet får du ingenjörsmässiga färdigheter för att jobba mot dessa mål.
Umeå universitet har utbytesavtal med många universitet runt om i världen. Som student på civilingenjörsprogrammet i energiteknik kan du studera en termin eller ett år på ett av dessa universitet.
År 1
Inledande ingenjörskurs-CE
Programmeringsteknik med Python och Matlab
Endimensionell analys I
Endimensionell analys II
Linjär algebra
Energikällor
Klassisk mekanik
Hållbar utveckling för ingenjörer
År 2
Differentialekvationer för teknologer
Elkraft
Termodynamik
El- och vågrörelselära
Strömningslära
Flervariabelanalys
Energiprojekt
År 3
Energiteknisk kemi
Värme- och masstransport I
Fysikaliska egenskaper hos mätgivare
Energiteknisk biologi
Solenergiteknik
Reglersystem
Statistik för teknologer
Elnät
År 4 och 5
Valbara kurser inom två profilinriktningar:
Profil 1) Energieffektivisering i byggnader
Profil 2) Bioenergi
Examensarbete.
Behovet av civilingenjörer i energiteknik är högt och ökar framöver. Det visar rapporten Trender och prognoser 2020 från SCB. En civilingenjörsexamen är högt eftertraktad på arbetsmarknaden och de flesta studenter får jobb direkt efter utbildningen. En undersökning som gjordes bland avgångsstudenter från programmet åren 2020 och 2021 visade att cirka 70 procent av de tillfrågade fått ett relevant arbete direkt efter redovisat examensarbete och samtliga inom ett halvår efter avslutad utbildning.
Bredden på arbetsuppgifter i yrkeslivet är mycket stor, våra studenter arbetar efter examen med allt från avancerade beräkningar för att utveckla tekniska system till att leda projekt och människor som projektledare eller chef. Exempel på bolag och branscher där tidigare studenter fått jobb:
• Energibolag: Vattenfall, Umeå Energi, Jämtkraft AB, Mälarenergi AB, Borlänge Energi. Borås Energi och Miljö AB, Övik Energi, Öresundskraft AB
• Konsultbolag: Ramböll, Sweco, Afry (tidigare ÅF), WSP Environmental, Rejlers, Energibyrån nord AB, Caverion Sverige AB, COWI AB.
• Myndigheter och universitet: Energimyndigheten, Boverket, Svenska Kraftnät, SLU, Umeå Universitet, KTH, Naturvårdsverket, Totalförsvarets forskningsinstitut. Nationellt forensiskt centrum.
• Industri: ABB, Bravida, Siemens, Valmet Sweden AB, Scania, SCA, Volvo, BAE Systems.
• Bostadsutvecklare och förvaltare: Akademiska hus AB, Skanska, Bostaden Umeå AB, Göteborgs stads bostadsaktiebolag.
Efter utbildningen kan du fortsätta med forskarutbildning och ta doktorsexamen. vid Umeå universitet finns en väl etablerad energiteknisk forskningsmiljö. Syftet med forskningen är att utveckla ny kunskap som är användbar vid utveckling och införande av ny teknik inom områdena energieffektivisering med inriktning mot bebyggelse och termokemisk energiomvandling.
Civilingenjörsexamen.
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmetVarför just Energiteknik?
Energiteknik är ett väldigt aktuellt område som aldrig bli omodernt. Det kommer hela tiden finnas utmaningar och problem som behöver lösningar. Denna utbildning ger dig en bred och djup kunskap med många valmöjligheter.
Hur är Umeå som studentstad?
Umeå en studentstad med många möjligheter och aktiviteter. Nya studenter får höra av dagens studerande om vad som går att hitta på. Umeå bjuder både på vinter och sommar aktiviteter. Iksu som är norra Europas största träningsanläggning ligger precis bredvid universitet.
Hur ser möjligheten till jobb ut efteråt?
Det är finns goda möjligheter till anställning efteråt. Några får jobb redan under examensarbetet, annars brukar det inte ta lång tid efter avslutade studier. Det finns idag stora brister på kompetens och expertkunskap hos energisektorn och civilingenjörer inom energiteknik är eftertraktade.
Går det att göra uppehåll i studierna?
Ja, du kan när som helst göra ett uppehåll och göra något annat ett tag. Sedan går det att komma tillbaka och studera som vanligt.
Är det samma kurser för alla studenter?
I början läser alla studenter samma grundkurser, men efter halva utbildningen får studenterna själva möjligheten att bestämma över sin egen utbildning och specialisera sig. Det finns idag två profiler: energieffektivisering i byggnader och termisk energiomvandling med fokus på bioenergi. Man kan även välja andra avancerade kurser inom till exempel energikällor.
Är utbildningen en bra förberedelse för arbetslivet?
Ja! Kurserna har ett relevant innehåll för att klara sig i arbetslivet. Du får grundläggande kompetens, kunskap och färdigheter som krävs för att bli en framgångsrik civilingenjör. Men, du är inte fullärd när du kommer ut på arbetsmarknaden utan fortsätter att utbildas i yrkeslivet.