"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Stella vill forska för att kunna hjälpa andra

Stella Irankunda drömde länge om att bli läkare. Men, när det blev dags att välja utbildning kände hon att hon skulle ha svårt för att dagligen möta människor som lider och har ont. I stället satsade hon på att bli civilingenjör i bioteknik och hoppas i framtiden få forska om sjukdomar – i syfte att hjälpa andra.

– Jag vill jobba med något där jag kan bidra till människors hälsa, men utan att vara med patienter, säger hon.

Stella Irankunda kommer från Burundi, ett land präglat av etniska konflikter och inbördeskrig. Hennes bror kom till Sverige som kvotflykting, utvald av FN:s flyktingorgan, och Stella fick senare flytta efter. Hon bodde först i Karlstad, där hon läste in gymnasiet på Komvux. Där pratade hon med en studievägledare om fortsatta studier. Eftersom hon ville jobba i sjukvården, men inte direkt med patienter, föreslog studievägledaren att hon skulle bli bioteknikingenjör. Drömmen att bli läkare hängde dock i så starkt att hon sökte till läkarprogrammet i första hand.

– Som tur var kom jag inte in på läkarprogrammet, men på civilingenjörsprogrammet i bioteknik i Umeå som jag sökt i andra hand. Det ordnade sig snabbt med bostad, jag kände en tjej i Umeå lite grann och hon hjälpte mig få rum som inneboende hos en annan student.

Hur var det att börja plugga i Umeå?
– Det var kul och spännande, jag var med på mottagningen för nya studenter med lekar och rundvandring i stan och sånt. Det gick fort att få kompisar.

Att det var mycket matematik de första åren bekymrade inte Stella. Hon har lätt för matte och gillar ämnet. Bit för bit följde sedan kurser i kemi, biologi, genetik och genteknik. Vissa kurser innebar stora utmaningar och krävde mycket plugg, men Stella kände samtidigt att hon hamnat rätt. Många kurser innehåller laboratorier och Stella har trivts med att teori varvats med praktiska moment.

– Det var roligt och jag kunde se mig själv hålla på med de här sakerna hela livet.

Exjobb i forskargrupp

Just nu gör hon sitt examensarbete. Hon gör det i en forskargrupp ledd av professor Tor Ny på institutionen för medicinsk kemi och biofysik. Forskargruppen undersöker hur proteinet plasminogen som har betydelse för sårläkning kan användas som sjukdomsbehandling. Stella fokuserar på hur plasminogen kan användas vid paradontit, tandlossning.

Hur är det att vara en del av en forskargrupp?
– Det är roligt, men var lite skrämmande i början att vara i en grupp med duktiga forskare. Det jag gör här är annorlunda än de labbar vi har gjort förut. Jag får också vara med på möten och lära mig om hela forskargruppens projekt. Det är väldigt lärorikt.

Studiepaus för föräldraledighet

Innan examensarbetet hade Stella en paus från studierna. Hon blev gravid när hon bara hade exjobbet och några kurser kvar och bestämde sig då för att inte kräva av sig själv att plugga på heltid. Under graviditeten jobbade hon i stället halvtid, bland annat på en förskola och en lågstadieskola. Efter att ha varit föräldraledig med sin dotter tog hon upp studierna igen.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Före pandemin hade jag planer på att söka jobb på lite olika ställen, till exempel i Uppsala där min bror med familj bor. Nu får vi se hur det blir, var kan man ens söka jobb?

Du sade tidigare att du vill forska, är planen att hitta en doktorandplats?
– Först vill jag nog jobba med något annat ett tag, men dyker det upp en doktorandtjänst som verkar intressantare funderar jag nog på den. Jag vill att det ska vara inom ett ämne med direkt koppling till sjukdomar.

Har utbildningen varit som du förväntat dig?
– Jag förväntade mig absolut inte så mycket i början, säger Stella. Jag läste på lite grann innan, men visste inte vad de olika kurserna innebar. Vissa kurser har inte varit lika roliga som andra, men ändå har utbildningen varit överraskande bra, mycket bättre än jag trodde.

Vad skulle du säga till någon som funderade på att gå samma utbildning?
– Ta ett djupt andetag och läs det, så ses vi kanske i framtiden! Var beredd på att ta tag i studierna och plugga ordentligt. Vissa kurser kräver mycket, man har labbrapporter att skriva efter skoldagen och nästa kurs börjar direkt efter tentan, så man måste vara redo att plugga, så enkelt är det.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i bioteknik

FAKTA Stella Irankunda

Ålder: 30 år.
Kommer från: Burundi, bodde i Karlstad innan jag flyttade till Umeå.
Bor: i lägenhet på Ålidhem i Umeå.
Studerar: sista året på civilingenjörsprogrammet i bioteknik, Umeå universitet.
Gör på fritiden: umgås med familjen, vi är ute mycket på promenader och leker, innan jag fick barn spelade jag basket.
Umeå med 3 ord: Bästa studentstaden. Fint. Lagom.
Mig själv med 3 ord: Ansvarsfull. Noggrann. Lekfull.
Det gör jag om tio år: jag forskar inom ett ämne där jag kan publicera artiklar som jag är stolt över.

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2020-04-21