"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Pontus la skridskorna på hyllan och blev produktspecialist inom bioteknik

Det var ishockeyn som gjorde att Pontus Blom tog siktet mot universitetsstaden Umeå. Att kombinera studier med hockeyn passade då perfekt och fem år senare tog han examen som civilingenjör i bioteknik. – Jag kände tidigt i utbildningen att det här blev helt rätt, säger Pontus.

Pontus Blom jobbar i dag som produktspecialist på företaget Nordic Biomarker, som tar fram koagulationsreagens för kliniska analyser på sjukhus runt om i världen.

Som produktspecialist berättar Pontus att han främst har tre arbetsuppgifter; ta fram koagulationsreagens, se till att produkterna fungerar på de instrument som finns på sjukhusen samt att hjälpa kunder om de har funderingar kring produkterna.

– Om man tagit ett blodprov på sjukhuset kommer blodplasman att blandas med den här reagensen som vi gör. Då kan man se statusen på koagulationen, alltså om man är mer blödarbenägen eller proppbenägen. Mitt jobb är också att se till att testerna fungerar på alla olika märken av instrument, berättar Pontus.

Flexibilitet i arbetet

Det är sällan Pontus går till jobbet och vet exakt hur hans dag kommer att se ut. Jobbet är väldigt flexibelt och hur arbetsdagen utstakar sig beror mycket på vad som kommer in från kunder.

– Jag vet egentligen inte vad jag kommer att göra senare i veckan.  Det beror mycket på om det kommer in något akut eller om jag kommer att kunna syssla med mer interna projekt. Jag tycker att det är ganska lugnt, men det krävs nog att man är en sådan typ av person som tänker ”vi tar det som det kommer”, berättar han.

På frågan om vad det bästa med jobbet är, svarar Pontus att det nog är flexibiliteten i arbetsuppgifterna.

– Vad som helst kan hända och ingen dag är den andra lik. Det gör att man får testa väldigt många nya saker, säger han.

Innan skidskorna lades på hyllan

När Pontus gick i gymnasiet läste han naturvetenskapliga programmet och tyckte att kemi och biologi var extra intressanta ämnen – men just då låg hans främsta fokus på hockeykarriären.

– Jag har egentligen under hela min uppväxt haft en elithockeykarriär så efter studenten fortsatte jag att spela i Timrå IK, där jag gick hockeygymnasiet. Sedan flyttade jag till USA och spelade där i ett år, säger Pontus.

När han kom hem från USA hörde hockeylaget Vännäs HC av sig, vilket passade perfekt för Pontus som då kunde kombinera hockeyn med att plugga i Umeå. Varför han valde just civilingenjörsprogrammet i bioteknik, berättar Pontus var en chansning.

– Det lät kul, jag hade egentligen inte så många preferenser. Jag har alltid tyckt att biologi och kemi varit intressant så jag började kolla på olika program och tyckte att det här lät som en bra kombo – men i slutändan så var den en chansning, säger han. 

Hur minns du studietiden?

– Som väldigt roligt. På förhand tänkte jag att det ändå är en naturlinje och fördomen är väl ändå att det kan bli lite nördigt och jag var orolig för att inte hitta några likasinnade, men det slog verkligen mina förväntningar. Det var ett väldigt bra program och väldigt bra sammanhållning, så jag har egentligen bara positiva saker att säga, säger Pontus.

Nära till klasskompisarna

Han berättar att det bästa med att plugga i Umeå var att alla klasskompisar bodde så nära och att man lätt kunde hitta på saker efter skolan. Det sämsta med att plugga i Umeå tror han är den långa och mörka vintern.

– Det är klart att det finns fina saker med vintern också, men jag älskar kanske inte kylan, säger Pontus.

Programmet är femårigt och Pontus berättar att det första året är lite samma för alla som läser ett ingenjörsprogram.

– Oavsett om man läser teknisk fysik, ekonomi eller bioteknik så är det mycket matte och förberedelse för att kunna plugga vidare under det första året. Sen blir det mer programspecifikt med mycket biologi och kemi. Efter det är egentligen hela masterdelen, de sista åren, väldigt mycket att du får välja kurser som du själv vill, säger han.

Har studierna förberett dig bra?

– Ja, det tycker jag. Men jag tror inte att någon linje i skolan gör dig till en specialist i något område, utan man får som en bred grund. Men den grunden tycker jag absolut har hjälpt för att kunna fördjupa mig mer i ett område, i mitt fall koagulation, säger Pontus.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att studera samma som du?

– Gör det. Jag har bara bra saker att säga om utbildningen. Även om jag kanske inte hade så höga förväntningar innan slogs de verkligen. Det blev betydligt bättre än vad jag trodde, så jag rekommenderar verkligen det här, säger han.

Läs mer om Civilingenjörsprogrammet i bioteknik

FAKTA Pontus Blom

Ålder: 29.
Kommer från: Danderyd.
Bor: I lägenhet i Umeå med sambon.
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i bioteknik, tog examen 2022.
Arbetstitel: Produktspecialist på Nordic Biomarker.
Fritiden: Sportar mycket och umgås med sambon.
Umeå med tre ord: Levande. Ungt. Nära.
Mig själv med tre ord: Sportig. Glad. Energifylld.
Gör om tio år: Förhoppningsvis jobbar jag kvar, men har kanske utvecklats i arbetstiteln. Får se om vi bor kvar här, eventuellt att man börjat skaffa familj.

Intervju & foto: Nathalie Vinroth

Publicerad: 2024-04-02