Vad heter du, på vilken organisation jobbar du och vad är organisationens syfte? Therese Andersson och är chef för FAR:s medlemsverksamhet.
FAR är en branschorganisation inom redovisning, revision och rådgivning som bland annat utvecklar tydliga spelregler, rätt kompetens och tillförlitlig information för näringsliv och samhälle.
FAR är också ett av Sveriges största privata utbildningsföretag inom ekonomiområdet, med 400 utbildningstillfällen årligen. FAR Online är dessutom den ledande tjänsten för digital tillgång till regler och handledning inom ekonomiområdet.
Hur ser den framtida arbetsmarknaden ut inom redovisnings- och revisionsbranschen? Mycket god! Vi har nyss publicerat en artikel i FAR:s medlemstidning Balans där vi sammanställt behovet hos Big 8 och totalt siktar de på att rekrytera 3 000 personer under 2024. Därtill finns ett behov hos våra övriga 950 medlemsbyråer runt om i landet.
Jag vill passa på att betona att AI och digitalisering kommer att vara ett mycket värdefullt stöd i branschen. Det finns till och med de som ser fram emot AI som ”sin nya, framtida kollega”. Att digitaliseringen och AI skulle ta över arbetet och göra branschens yrkesroller överflödiga kan jag inte se kommer att ske under min livstid. Det viktigaste är att ha en positiv syn på förändringar och vara förberedd på att de dagliga arbetsuppgifterna kommer att förändras över tid.
Hur är det att jobba inom branschen? Vad karakteriserar jobbet?
Värdeskapande – som verksam i branschen har du ett samhällsansvar med fokus på proaktivitet och att hjälpa företagaren att göra rätt. Det kan handla om hur kommande investeringar ska redovisas, svara på skillnaden mellan att leasa och köpa, granska siffrorna bakom hållbarhetsredovisningen eller genomföra en revision av bolagets årsredovisning. Värdet av revision består av att kvalitetssäkra underliggande data som sedan ligger till grund för en mängd olika beslut, för företagaren, investeraren men även i samhället i stort.
Utmanande - när tiden känns knapp och frågorna är komplexa gäller det att skärpa sinnena och anta utmaningen. Det är ofta många bollar i luften samtidigt och för många infinner sig nog känslan av att vara en projektledare till och från – för det är många gånger du behöver involvera kollegor, både inom och utanför teamet.
Socialt – du har många kontaktytor. Ena dagen är du ute hos en kund och träffar personer i hela produktionskedjan medan du nästa dag kanske sitter med i styrelserummet och avrapporterar ditt arbete.
Stimulerande och utvecklande – ett ständigt lärande. Om du arbetar med ägarledda bolag får du vara en del i den företagsresa som företagaren ger sig ut på. Riktar du i stället in dig på större företag är frågorna av annan karaktär men garanterat lika stimulerande.
Vilka råd har du till studenter avseende val av kurser och inriktning till dem som kan tänka sig en karriär inom redovisning eller revision? Det är det som är spännande i dagens läge, det finns flera vägar in i yrket. Nu behövs olikheterna och mångfalden mer än någonsin. Men ett hett tips är att få in hållbarhet och AI i din utbildning!
Något som ofta glöms bort, eller inte talas så mycket om, är att det är ett teoretiskt hantverksyrke. All erfarenhet du tar med dig skapar förutsättningar för dig att utvecklas, så var nyfiken och frågvis, lyft blicken och lär sig se helheten och förstå underliggande syften.
Men givetvis är det viktigt att kunna redovisning – det är grunden, lite som att man måste lära sig gå innan man kan springa.