Engelskt namn: Architecture Program
Denna utbildningsplan gäller: HT25 och tillsvidare
Utbildningsplan för program med start HT25
Programkod: TYARK
Högskolepoäng: 300
Diarienummer: FS 3.1.3-1430-24
Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-04-16
Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-09-25
Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2. Naturkunskap kan ersättas av Kemi 1 och Fysik 1a eller 1b1+1b2.
Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student efter ansökan erhålla en arkitektexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Arkitektexamen översätts på engelska till Master of Architecture.
Arkitektexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 300 högskolepoäng.
Se Högskolelagen 1 kap §§ 8-9.
För arkitektexamen skall studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för att självständigt arbeta som arkitekt, Högskoleförordning (1993:100) bilaga 2.
Kunskap och förståelse
För arkitektexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För arkitektexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För arkitektexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För arkitektexamen skall studenten
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.
https://www.umu.se/utbildning/universitetsstudier---sa-funkar-det/examen/tillgodoraknanden/
Arkitektutbildningen vid Arkitekthögskolan vilar på konstnärlig och vetenskaplig grund och är ett internationellt program där alla kurser ges på engelska. Arkitektprogrammet behandlar globala och lokala utmaningar relaterade till den byggda miljön, dess etiska implikationer samt komplexiteten av hållbar utveckling inom olika skalor; byggnadens skala samt urban och regional skala.
Ämnet arkitektur behandlar rum, form och material genom gestaltningsprocesser och designmetoder. Det kombinerar byggnadskonstruktion och materialitet, kontextuell förståelse och konstnärliga metoder för att utveckla projektförslag.
Arkitektens roll definieras av specialistkunskap om arkitektonisk gestaltning och förmågan att samarbeta över discipliner för att möjliggöra förändring inom den byggda miljön och landskapet i stort.
Utbildningen är till sin struktur huvudsakligen projektbaserad med tematiska projekt och med integrerade kurser som kan vara koncentrerade i tid eller löpa över längre tid och läsas på delfart. Utbildningen ges på engelska.
Undervisningen består huvudsakligen av gestaltningsarbete med handledning individuellt och i grupp. Undervisningen sker i tematiska kurser i gestaltning och baskurser för att uppnå såväl praktiska färdigheter som teoretiska kunskaper och ges av forskare och praktiker med ett fokus på alla aspekter av hållbarhet under programmets gång. Under termin 8 erbjuds två valbara kurser; en praktikkurs vid en extern arbetsplats eller en kurs i form av ett integrerat arkitekturprojekt.
Programöversikt
År 1, 60 hp Rumslig utforskning
Målet med årskurs 1 är att ge grundläggande kunskaper och färdigheter inom arkitekturdisciplinen vilket inkluderar en introduktion till arkitektoniska element, teoretisk och historisk diskurs, hållbarhetsbegrepp och arkitekturteknik. Olika ritnings- och modelltillverkningstekniker utforskas genom iterativa och experimentella gestaltningsprocesser i relation till människokroppen, form, funktion och rumslighet.
År 2, 60 hp Arkitektoniska metoder och verktyg
Under det andra året arbetar studenterna med olika arkitektoniska typologier och program inom ett specifikt fysiskt och socialt sammanhang genom ett mångskaligt förhållningssätt som stöds av metoder och verktyg för analys och visualisering. Designprocesser och förslag utvecklas vidare genom tillämpning av analoga och digitala designverktyg samt genom att integrera konstruktion, material och miljöperspektiv.
År 3, 60 hp Komplexiteter
Det tredje året fokuserar på socioekologisk komplexitet inom både rurala och urbana miljöer i olika skalor. Studenterna tränar på att kombinera konstnärliga metoder inom en vetenskaplig ram och vägleds att syntetisera arkitektoniska projekt som är förankrade i forskning med stöd av baskurserna. Årskurs tre avslutas med ett examensarbete, 15 hp.
År 4, 60 hp Engagerande och kollaborativa praktiker
Under det fjärde året formulerar och utvecklar studenterna ett avancerat strategiskt, forskningsbaserat förhållningssätt till lokala och globala utmaningar med fokus på att kombinera rumslig kvalitet med ökad resiliens i den byggda miljön. Gestaltningsförslag utvecklas och utvärderas genom syntetisering av kunskap, tillämpning av ett holistiskt perspektiv samt kritisk reflektion. Studenter exponeras för professionell arkitektonisk praxis genom modeller för engagemang och samarbete med relevanta aktörer, sammanhang och discipliner.
År 5, 60 hp Positionering
Det femte året fokuserar på specialiserad kunskap och avancerad tillämpning av verktyg, metoder och processer för att utforma ett självständigt arkitektoniskt gestaltningsförslag. Studenterna utvecklar en individuell utgångspunkt och etiskt förhållningssätt som framtida yrkesutövare genom att tillämpa kritisk reflektion på gestaltningsprocesserna. Studenternas arbete bidrar till professionen genom designforskning och arkitekturförslag som baseras på relevant kunskap om arkitekturens sociala, kontextuella, miljömässiga, materiella och tekniska aspekter och effekter. År fem avslutas med ett examensarbete, 30 hp.
Arkitektexamen
Arkitektexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 300 högskolepoäng, 30 av dessa ska utgöras av ett examensarbete och utöver examensarbetet ska minst 60 högskolepoäng vara på avancerad nivå, se vidare aktuell examensbeskrivning för Arkitektexamen.
Obligatoriska kurser
Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan. Utbildningen omfattar nedanstående kurser, redovisade årskursvis. Kurserna redovisas inte i tidsordning inom ett studieår. Ordningen kan komma att variera från år till år beroende på hur den projektbaserade undervisningsformen tillämpas. Nedanstående kurser är markerade med G för grundnivå och A för avancerad nivå.
Årskurs 1, Hösttermin
Arkitektonisk gestaltning 1:1 (G), 15 hp
Arkitekturteknik 1:1 (G), 4,5 hp
Arkitekturens historia och teori 1:1 (G), 7,5 hp
Arkitekturens verktyg och kommunikation 1:1(G), 3 hp
Årskurs 1, Vårtermin
Arkitektonisk gestaltning 1:2 (G), 15 hp
Arkitekturteknik 1:2 (G), 4,5 hp
Arkitekturens historia och teori 1:2 (G), 6 hp
Arkitekturens verktyg och kommunikation 1:2 (G), 3 hp
Perspektiv på hållbarhet och arkitektur 1 (G), 1,5 hp
Årskurs 2, Hösttermin
Arkitektonisk gestaltning 2:1 (G), 15 hp
Arkitekturteknik 2:1 (G), 4,5 hp
Arkitekturens historia och teori 2 (G), 7,5 hp
Arkitekturens verktyg och kommunikation 2:1 (G), 3 hp
Årskurs 2, Vårtermin
Arkitektonisk gestaltning 2:2 (G), 15 hp
Arkitekturteknik 2:2 (G), 6 hp
Stadsbyggnad och planering 1 (G), 4,5 hp
Arkitekturens verktyg och kommunikation 2:2 (G), 3 hp
Perspektiv på hållbarhet och arkitektur 2 (G), 1,5 hp
Årskurs 3, Hösttermin
Arkitektonisk gestaltning 3:1 (G), 15 hp
Arkitekturteknik 3:1 (G), 4,5 hp
Arkitekturens historia och teori 3:1 (G), 4,5 hp
Stadsbyggnad och planering 2 (G), 6 hp
Årskurs 3, Vårtermin
Arkitektonisk gestaltning 3:2 (G), 3 hp
Examensarbete, grundnivå, konstnärlig kandidatexamen i arkitektur (G), 15 hp
Arkitekturteknik 3:2 (G), 3 hp
Arkitekturens historia och teori 3:2 (G), 7,5 hp
Perspektiv på hållbarhet och arkitektur 3 (G), 1,5 hp
Årskurs 4, Hösttermin
Arkitektonisk gestaltning 1 (A), 15 hp
Arkitekturteknik 1(A), 7,5 hp
Forskningsmetoder i arkitektur 1 :1 (A), 4,5 hp
Samtida forskning i arkitektur (A), 3 hp
Årskurs 4, Vårtermin
Valbar kurs (A), 22,5 hp
Hållbarhet i arkitekturens praktik (A), 7,5 hp
Årskurs 5, Hösttermin
Arkitektonisk gestaltning 2 (A), 15 hp
Arkitekturteknik 2 (A), 7,5 hp
Forskningsmetoder i arkitektur 1: 2 (A), 7,5 hp
Årskurs 5, Vårtermin
Examensarbete, konstnärlig masterexamen i arkitektur och stadsbyggnad, (A), 30 hp
Valbara kurser
Valbara kurser är ett urval av kurser som Umeå universitet erbjuder inom ramen för programmet och där studenten själv väljer vilka av dessa kurser hen ska anmäla sig till. Studenten är garanterad plats på någon av dessa kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuella kurser är uppfyllda. Studenten är dock inte garanterad plats på de kurser studenten valt i första hand. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
Studerande har två valmöjligheter under vårterminen i årskurs 4:
Praktiska studier i arkitektur (A) 22,5 hp
Eller
Integrerat arkitekturprojekt (A), 22,5 hp
På obligatoriska kurser har studenten platsgaranti, på valbara kurser garanteras plats för full studietakt men inte enskilda kurser. För aktuell information om valbara kurser hänvisas till universitetets kurskatalog och programmets hemsida.
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.
Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.