"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Linnea granskar patienters läkemedel

Linnea Abramsson är klinisk apotekare vid Läkemedelscentrum på Norrlands universitetssjukhus. I sitt yrke kontrollerar hon bland annat att patienters läkemedelslistor och analyserar eventuella problem med läkemedelsbehandlingar. Hon trivs stort i yrket, men vägen dit var inte självklar.

Efter gymnasiet var Linnea Abramsson osäker på hur hon skulle fortsätta studierna. Eftersom hon var intresserad av naturvetenskapliga ämnen funderade hon på flera ingenjörsutbildningar, men hon kände inte något sug att studera i ytterligare fem år. Valet landade till slut på det treåriga receptarieprogrammet.

– Det kändes lite lättsamt att det var på distans, och tre år kändes inte lika tufft som att hoppa på en femårig utbildning. Men sen när jag väl började försvann känslan av att jag inte ville plugga så mycket, säger Linnea.

Linnea fattade snabbt tycke för just sjukvårdsfarmaci, och valde att fortsätta sin utbildning på apotekarprogrammet. På Umeå universitet läser apotekarprogrammet samma kurser som receptarieprogrammet de första tre åren, och för att bli apotekare fortsätter studenterna sedan med två kompletterande år. 

Stor skillnad för patienter

Efter utbildningen hann Linnea med att jobba på apotek samt vid Läkemedelscentrum på Norrlands universitetssjukhus, för att sedan fortsätta studierna på Uppsala universitet med ett år inom klinisk farmaci. I slutändan studerade hon sammanlagt sex år på universitetet, trots att hon inte tänkt studera en så lång utbildning. 

I dag jobbar hon kvar vid Läkemedelscentrum på Norrlands universitetssjukhus, men nu som klinisk apotekare. I yrket arbetar hon framför allt med läkemedelsgenomgångar.

– Man går igenom patienters läkemedelslistor, kollar att de stämmer, om läkemedlen går ihop med varandra eller om någon dos behöver ändras, säger Linnea.

Det händer ganska ofta att patienter på sjukhus behöver sättas in på ytterligare en medicin, exempelvis en antibiotikabehandling. Då kontrollerar Linnea att de nya medicinerna fungerar med behandlingen som patienten redan ordinerats.

Läkemedelsgenomgångarna arbetar Linnea framför allt med på eftermiddagarna. På förmiddagarna träffar hon patienter och deltar på ronderna med övrig vårdpersonal, bland annat läkare och sjuksköterskor. I sitt yrke jobbar hon tillsammans med sjukhusets infektionsavdelning och ortopedavdelning. Just patientsamtal är arbetsuppgiften som Linnea tycker bäst om.

– När man hittar ett läkemedelsrelaterat problem kan man göra stor nytta för patienten, genom att förhindra skador eller lindra en biverkan så patienten mår bättre. Så arbetsuppgifterna känns väldigt meningsfulla, säger Linnea.

Ett brett fält

För Linnea var det inte självklart att bli apotekare när hon sökte till receptarieprogrammet. Men på programmet fick hon läsa många olika kurser och fick en bred bild av fältet. 

– Man fick introduktioner till hur det är att jobba på apotek, inom läkemedelstillverkning, industri, sjukvård och klinisk farmaci. Det började få mig att fundera mycket på vad jag ville jobba med sen, säger Linnea.

Genom programmet fick Linnea också träffa apotekare med olika arbetsuppgifter och på så sätt få en bild av jobbmöjligheterna. Hon insåg då att sjukvårdsfarmaci var det hon ville arbeta med, och redan efter två år på receptarieprogrammet sökte hon till apotekarprogrammet. 

Umgänge trots distans

Både apotekarprogrammet och receptarieprogrammet ges på distans. Linnea bodde dock redan i Umeå. På programmet fanns en så kallad ”Umeågrupp” för de studenter som bodde i staden och genom Umeågruppen träffade hon kurskamrater flera gånger i veckan.

– Så var det första halvåret, men sen la Umeågruppen ner, vilket jag tyckte var lite tråkigt eftersom jag ändå bodde i Umeå. Samtidigt hade vi som bodde i Umeå lärt känna varandra. Första tre åren var vi ganska många som sågs på skolan och pluggade varje dag, säger Linnea.

I efterhand är Linnea väldigt nöjd med sin utbildning. I sitt arbete jobbar hon nära det hon har studerat. Något hon uppskattar är att hon har fått en bild av hur brett fältet är och alla olika jobb som utbildningen kan leda till.

– Det finns så mycket och helt olika arbetsuppgifter. Till exempel skiljer sig industri och apotek jättemycket åt. Man kommer alltid att hitta någonting som passar en, säger Linnea.

Läs mer om Receptarieprogrammet

Läs mer om Apotekarprogrammet

FAKTA Linnea Abramsson

Ålder: 29 år.
Kommer från: Tavelsjö.
Bor: Mariehöjd.
Familj: Sambo.
Utbildning: Apotekarprogrammet, tog examen 2019.
Jobb: Klinisk apotekare.
Gör på fritiden: Springer, lyssnar på poddar, umgås med vänner. 
Umeå med 3 ord: Träning, kulturellt, studentstad.
Mig själv med 3 ord: Målmedveten, glad, effektiv.
Det gör jag om 10 år: Jobbar kvar inom sjukvården.

Intervju: Frida Endertorp

Publicerad: 2024-10-03