Att utbilda sig till lärare i tyska är en resa som inte bara innebär att utveckla hög kompetens i språket, utan också att förstå och förmedla den kulturella rikedomen som tyskan representerar. Med tyska som det största modersmålet inom EU och som ett språk som talas av cirka 100 miljoner människor, öppnar tyskan dörrar till en värld av möjligheter. Lärarutbildningen fokuserar på att utveckla kunskaper och färdigheter som behövs för att kunna inspirera och engagera elever.
De övergripande målen med kurserna är att du ska lära dig mer om det tyska språket, om tyskspråkig litteratur och om de tyskspråkiga länderna. Detta kopplas till aktiviteter som syftar till att du ska bli bättre på att använda tyska i tal och skrift. Delkurserna i språkdidaktik innehåller både teoretiska och praktiska inslag och där är undervisning och elevernas språkutveckling i fokus.
Antalet studerande i Sverige som utbildar sig till tysklärare täcker inte skolornas behov. Du kommer alltså att behövas! Som lärare i tyska blir du en brobyggare mellan språk och kulturer och bidrar till elevernas personliga och professionella utveckling.
Den som inte har tyska 3 från gymnasiet kan läsa in behörigheten under ett år via nätbaserade universitetskurser. Varje termin startar en ny omgång. Dessa kurser om totalt 22,5 hp måste ingå: Nybörjarkurs (steg 1–2) + Kvalifikationskurs (steg 3). På hösten erbjuds också en så kallad påfartskurs för den som vill vara särskilt väl förberedd för universitetsstudier.
Kurser som ingår i ämnet
Kurserna läses delvis tillsammans med andra studentgrupper i tyska, delvis också tillsammans med lärarstuderande i franska och spanska.
Under utbildningen har du möjlighet till kortare eller längre utlandsförlagda studier vid något av våra tyskspråkiga partneruniversitet i Tyskland och Österrike.
Varje år kommer många tyskspråkiga utbytesstudenter till Umeå. De vill lära känna svenska studenter och ofta även lära sig svenska. Vi kan hjälpa till att ordna kontakt så att du nästan får egen modersmålstalare att prata med.
Möjliga ämneskombinationer
Tyska kan vara både ingångs- och andraämne i ämneslärarprogrammet. Om du inte ännu uppfyller förkunskapskraven har du alltså möjlighet att börja ämneslärarprogrammet med ett annat ämne och parallellt läsa in behörigheten för tyska (se ovan).
Följande ämnen kan kombineras med tyska: bild, engelska, franska, idrott och hälsa, matematik, musik, spanska, svenska och svenska som andraspråk