"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Matematik - ämneslärarprogrammet

Om ämnet

Matematik är en hörnsten i vårt moderna samhälle och spelar en avgörande roll i allt från tekniska framsteg till ekonomisk planering och vetenskapliga upptäckter. Som lärare i matematik får du möjlighet att ge eleverna verktyg för att förstå och hantera den värld de lever i. Genom att lära ut matematik hjälper du dina elever att utveckla kritiskt tänkande, problemlösningsförmåga och förmågan att fatta rationella beslut i en mängd olika situationer. 
  
Matematik i skolan täcker många olika områden, från grundläggande aritmetik till mer avancerade koncept inom algebra och geometri. Under ämnesstudierna i matematik får du fördjupad kunskap både i dessa områden och exempelvis i funktionslära, statistik och matematikhistoria. Ämnesstudierna ger dig därmed även en breddad matematisk allmänbildning. Under ämnesstudierna får du också utveckla din problemlösningsförmåga och lära dig hur du kan stötta elevernas lärande. 
  
Efter avslutad utbildning är du behörig att undervisa i matematik på både grundskolans årskurs 7-9 och gymnasiet. Matematik är, efter ämnet svenska, det största skolämnet i grundskolan och matematik läses av alla gymnasieelever.  

Förkunskapskrav

Förkunskapskrav för matematik

Kurser som ingår i ämnet

Termin 1 i ämnet
Matematiska metoder, 7,5 hp
Algebra, 7,5 hp
Matematikdidaktik 1 för grundskolans åk 7-9 och gymnasiet, 7,5 hp
Envariabelanalys 1, 7,5 hp

Termin 2 i ämnet
Linjär algebra, 7,5 hp
Statistik för lärare, 7,5 hp
Matematikdidaktik 2 för grundskolans åk 7-9 och gymnasiet, 7,5 hp
Envariabelanalys 2, 7,5 hp

Termin 3 i ämnet
Diskret matematik, 7,5 hp
Problemlösning och matematiska resonemang, 7,5 hp
Matematikens historia, 7,5 hp
Differentialekvationer och flervariabelanalys, 7,5 hp

Har du ingångsämnet Matematik och är intresserad av att kombinera det med Fysik är några av ovanstående kurser utbytta och du läser den första kursen i fysik redan under tredje terminens matematikstudier. Är du intresserad av denna kombination är det viktigt att du redan under första terminen av matematikstudierna hör av dig till Catarina Rudälv, ämnesansvarig för matematikämnet. 

Möjliga ämneskombinationer

Matematik kan läsas både som ingångsämne och som andraämne inom Ämneslärarprogrammet.

Ämnet matematik kan kombineras med bild, biologi, engelska, franska, fysik, geografi, historia, idrott och hälsa, kemi, musik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap, spanska, svenska, svenska som andraspråk och tyska.  

Programstudievägledare

Emma Lind
Studievägledare
E-post
E-post
Telefon
090-786 64 35
Senast uppdaterad: 2024-10-03