Engelskt namn: Sloyd, Textile 2
Denna kursplan gäller: 2019-05-20 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2019-05-20
Kurskod: 6TX034
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2019-03-13
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen, 2019-03-26
Kursens övergripande innehåll är skapande arbete i relation till slöjd, kultur , estetik, digitala verktyg samt projektarbete för fördjupade ämneskunskaper. Slöjdämnets arbetsprocesser integreras med ämnesdidaktik och utbildningsvetenskaplig forskning för att utveckla de studerandes förmåga att stödja varierat lärande i slöjd i kommande yrkesverksamhet. Studier av estetiska lärprocesser och kreativitet fördjupas och slöjdens förhållningssätt till hållbar utveckling behandlas.
Modul 1, Slöjd, kultur, estetik 12hp
I modulen fördjupas kunskaper i slöjdens hantverk och dess kvalitéer genom att de studerande utvecklar personligt uttryck och formkänsla med hjälp av färg, form, material och teknik. Detta utforskas och gestaltas i hantverksområdena vävning, textiltryck och olika färgningsmetoder. Vävning som kulturarv möter design samt textiltryck och formgivning förstärker kulturell identitet och inspirerar till nyskapande.
Modul 2, Slöjd och digitala verktyg, 3hp
I modulen utforskas olika möjligheter att använda sig av digital teknik inom slöjd, hantverk och formgivning. Digitalisering i förhållande till slöjdämnet behandlas
Modul 3, Slöjdens uttryck, 7,5hp
I momentet behandlas formgivning, klädsömnad och mönsterkonstruktion där färdigheter i design och hantverk breddas genom arbete med färg, form, material och teknik. Arbetet sker tematiskt och de studerande uppmuntras till att söka egna uttryckssätt. Mode och trenders påverkan på individen behandlas.
Modul 4, Slöjd i samhällsperspektiv, 7,5 hp
Modulen innehåller projektarbete med fördjupning eller breddning av eget valt hantverksområde. Aktuella styrdokument för grundskolan är en av utgångspunkterna. Studeranden planerar, genomför och utvärderar ett eget valt utvecklingsområde, i syfte att söka ny kunskap, där formgivning och experimentellt arbete är viktiga komponenter. I momentet behandlas även entreprenörskap i relation till slöjdämnet. Vetenskaplig bearbetning i skriftlig form ingår.
Modul 1, Slöjd, kultur, estetik 12hp
För godkänd modul ska den studerande
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2, Slöjd och digitala verktyg, 3hp
För godkänd modul ska den studerande
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3, Slöjdens uttryck, 7,5hp
För godkänd modul ska den studerande
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 4, Slöjd i samhällsperspektiv, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Slöjd textil 1, 30 hp eller motsvarande
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, hantverksgenomgångar/laborationer, workshop, individuellt arbete, tematiska studier, litteraturstudier, handledning och grupparbete. Utgångspunkt skall vara ett problem- och processorienterat arbetssätt som ligger till grund för diskussioner, reflektioner och analyser samt ger beredskap för ett flexibelt arbetssätt i den kommande yrkesverksamheten. Under kursen arbetar de studerande praktiskt och teoretiskt, individuellt och i grupp, med problemorienterade temastudier där ämnets specifika uttryck lyfts fram. De studerandes egna val och idéer utgör grunden för genomförandet. IKT-inslag förekommer kontinuerligt. Dokumentation i digital form sker kontinuerligt som ett led i studenternas kompetensuppföljning och progression, och som syftar till uppföljning i UK2 och 3.
Examination sker genom skriftliga och muntliga redovisningar, samt visuellt genom uppvisade färdigheter och förmågor
Formativ bedömning sker under pågående kurs. Examination grundas på redovisningar enskilt eller i grupp och i form av produkter, skriftlig och digital dokumentation, skriftliga uppgifter och seminarier. Examination sker även visuellt genom uppvisade färdigheter och förmågor. Reflektion och analys av det praktiska arbetet tillmäts stor betydelse. Vid betygsättning på enskilt moment och på hel kurs används något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att erhålla betyget Väl godkänd (VG) krävs att den studerande ska ha ernållit betyget VG i minst tre av kursens fyra moduler.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. Studeranden som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos prefekten för Estetiska institutionen begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information, se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.