"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Beteendevetenskapliga grunder, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-02-08

Engelskt namn: Education and Behaviour Sciences

Denna kursplan gäller: 2016-03-21 och tillsvidare

Kurskod: 6SY038

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2015-09-09

Reviderad av: Prefekten, 2016-03-23

Innehåll

Kursen innehåller teorier om grupper och grupprocesser ur ett socialpsykologiskt perspektiv. Kursen ger de studerande en grundläggande förståelse för teorier samt forskning kring social kategorisering och sociala positioner, såsom genus, klass och etnicitet. Vidare studeras ungdomars studie- och yrkesval utifrån de teoretiska perspektiv som presenteras.
Under kursen fokuseras därutöver grundläggande färdigheter i att värdera källor samt att referera i text enligt vedertagna akademiska principer. Under kursen ges studenterna möjlighet att reflektera och dokumentera individuell karriärutveckling genom det tidigare introducerade verktyget Karriärportföljen.

 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • redogöra för olika teorier om grupprocesser och grupputveckling och dess betydelse för ungdomars lärande, identitetsskapande och livsvillkor
  • redogöra för teorier om sociala kategoriseringar och sociala positioner såsom genus, klass och etnicitet
  • visa en grundläggande förståelse för hur olika sociala maktordningar inverkar på studie- och yrkesval, utbildning och arbetsliv

Färdigheter och förmåga

  • analysera ungdomars identitetsskapande utifrån teorier om sociala kategoriseringar och sociala positioner
  • analysera betydelsen av genus, klass och etnicitet för ungdomars studie- och yrkesval
  • visa förmåga att tillämpa ett vedertaget referenssystem

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap A.

Undervisningens upplägg

I kursen finns obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro på campus, se vidare i kurstillfällets gällande schema och studieguide.

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och grupparbeten.
 

Examination

Fysisk närvaro vid obligatoriska moment fordras för godkänt resultat på kursen, om inte annat anges i kurstillfällets gällande schema och studieguide.

Examinationen sker i form av skriftlig hemtentamen, grupparbete samt seminarium. Den skriftliga hemtentamen betygssätts enligt betygsskalan Väl Godkänd, Godkänd och Underkänd. Seminariet och redovisning av gruppupparbete betygsätt enligt skalan Godkänd eller Underkänd. För betyget ”Väl godkänd” på hela kursen krävs att studenten har erhållit detta betyg på den skriftliga hemtentamen.

Betyg på hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten på de olika examinationerna och sätts efter avslutad kurs. Hel kurs bedöms enligt skalan Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Utöver förväntade studieresultat (FSR) läggs i bedömningen för betyget Väl godkänd särskild vikt vid den studerandes förmåga att problematisera kring olika teoretiska och metodiska aspekter samt kunna analysera med stöd av teoretiska begrepp.

Den som erhållit betyget Godkänt (G) på kursen kan ej examineras för högre betyg. Den som utan godkänt resultat på genomgått ordinarieprov samt ett omprov för en kurs eller en del av kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos prefekten begära att få en annan examinator utsedd.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.

I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från kursplan upphört att gälla.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Litteratur