"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Degree Project

Denna kursplan gäller: 2008-03-31 och tillsvidare

Kurskod: 6SY012

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Pedagogiska institutionen

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2008-03-28

Innehåll

Den studerande genomför under denna kurs ett examensarbete som dokumenteras i form av en skriftlig rapport. Det valda problemområdet skall ges en allsidig belysning vilket innebär att både en kritisk granskning och en empirisk undersökning skall genomföras. Arbetet skall ha en didaktisk inriktning där skola, arbete och yrkesval sätts i centrum. Ämnesteoretiska, metodiska och pedagogiska aspekter skall integreras i anslutning till ett didaktiskt problemområde med anknytning till den kommande yrkesverksamheten. I examensarbetet ingår också att, vid ett avslutande seminarium, kritiskt granska och opponera på ett annat examensarbete liksom att försvara det egna arbetet.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna: - formulera syfte och forskningsbara frågeställningar utifrån ett övergripande forskningsproblem - använda och motivera val av vetenskaplig metod - bearbeta, analysera och tolka data enligt vetenskapliga principer - värdera sina resultat i relation till tidigare forskning inom området samt till den kommande yrkesverksamheten - utarbeta en logiskt sammanhållen rapport med god språkbehandling och enligt formell vetenskaplig praxis - kritiskt granska andra examensarbeten

Behörighetskrav

Univ: 90 hp på Studie- och yrkesvägledarprogrammet eller motsvarande. Dessutom ska den studerande vara godkänd på kursen Vetenskaplig teori och metod, 7,5 hp.

Undervisningens upplägg

Examensarbetet genomförs enskilt eller i par. Undervisningen består av handledning enskilt och i grupp samt tre obligatoriska seminarier. Under dessa seminarier presenteras forskningsplanen och examensarbetets innehåll och struktur ventileras fortlöpande. Vid det avslutande seminariet försvarar studenten sitt examensarbete samt opponerar på ett annat. Delar av handledningen ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik vilket innebär specifika krav på viss teknisk utrustning och kompetens.

Examination

Studenten examineras fortlöpande vid de obligatoriska seminarierna och framför allt vid det avslutande seminariet där examensarbetet försvaras och där studenten opponerar på ett annat examensarbete. Studentens prestationer bedöms i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl Godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att självständigt finna lösningar på vetenskapliga problem i forskningsprocessens olika delar samt i en kritisk analys och värdering av de egna resultaten, placera in dem i ett vetenskapligt sammanhang. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t ex vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap 11b §). Begäran om byte av examinator görs hos Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Tillgodoräknande av tidigare studier som avser del av moment/kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Blankett för ansökan om tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA.

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 14

Backman J.
Rapporter och uppsatser.
Lund : Studentlitteratur : 1998 : 213 s. :
ISBN: 91-44-00417-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Examensarbetet i lärarutbildningen : undersökningsmetoder och språklig utformning.
Johansson Bo, Svedner Per Olov
3. uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget : 2001 : 104 s. ; 23 cm :
ISBN: 91-89040-36-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Studentens skrivhandbok.
Schött Kristina, Melin Lars, Strand Hans, Moberg Bodil
Stockholm : Almqvist&Wiksell : 1998 : 141 s. : diagr. ; 24 cm :
ISBN: 91-21-16769-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Svenska språknämnden
Svenska skrivregler.
2., [utök.]uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 216 s. ; 21 cm :
ISBN: 91-47-04974-X
Se Umeå UB:s söktjänst