"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samiska 1 för ämneslärare med inriktning mot sydsamiska, 30 hp

Engelskt namn: South Sami for the Secondary and Upper Secondary School Levels, Course 1

Denna kursplan gäller: 2017-01-16 och tillsvidare

Kurskod: 6SM004

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Samiska: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2016-03-11

Innehåll

Kursen består av följande obligatoriska moment
Moment 1. Samiskan i skolan, 7,5 hp (Sami language at school)
Momentet ser på den samiska språksituationen i Sverige idag och hur den påverkar skolämnet samiska och samiska elevers skolsituation i stort, med fokus på övergången från tidiga till senare år. Även jämförelser med grannländerna görs. Relevanta begrepp inom bland annat språksociologi, språkdidaktik, flerspråkig utveckling och språkrevitalisering introduceras. Läroplaner och andra styrdokument studeras och ställs i relation till nationella och internationella mål och riktlinjer för minoritetsspråks utveckling.

Moment 2. Sydsamisk muntlig språkfärdighet, 7,5 hp (South Sami Oral Proficiency)
Modern talad sydsamiska behandlas utifrån muntliga texter av olika slag. Studenternas muntliga språkfärdighet utvecklas genom gruppövningar, muntliga presentationer samt hörförståelse- och uttalsövningar.

Moment 3. Sydsamisk grammatik, 7,5 p (South Sami Grammar)
Momentet omfattar grunderna i sydsamisk fonologi, morfologi (inklusive ordbildning) och syntax. Studenternas egen grammatiska säkerhet övas parallellt med deras förmåga att analysera samiskt språkligt material med hjälp av grammatiska begrepp. Övning i att kritiskt betrakta grammatikbeskrivningar och att förklara grammatiska fenomen.

Moment 4. Samisk kultur och identitet, 7,5 hp (Sami culture and identity)
Under momentet studeras samisk kultur ur historiskt, politiskt och språkligt perspektiv. Samerna som urfolk, samiska kulturella uttryck, traditionell kunskap samt genusperspektiv på samisk kultur och samhälle är teman som behandlas och problematiseras. Etiska frågor i urfolksstudier behandlas. Ett grupparbete genomförs kring gestaltning av samisk identitet idag med fokus på nya media och ungdomskultur.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande
Kunskap och förståelse

  • översiktligt kunna redogöra för samiskans ställning i Sverige och övriga Norden
  • visa kunskap om relevanta styrdokument
  • kunna beskriva centrala mönster och regler för sydsamiskans fonologi, morfologi och syntax
  • visa kunskap om grundläggande begrepp inom urfolksstudier, specifikt samiska kulturstudier

Färdighet och förmåga

  • kunna använda grammatiska begrepp för att analysera språkligt material
  • kunna genomföra muntliga presentationer samt delta i samtal och diskussioner på sydsamiska
  • kunna skriva texter på sydsamiska, med tillämpning av kunskaper i grammatik och vokabulär 
  • kunna analysera och problematisera samiska kulturella uttryck
  • tillsammans med andra kunna planera, genomföra och med användning av olika media presentera ett grupparbete

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna inta ett kritiskt perspektiv på forskningsresultat och debattinlägg som rör samiskt språk och samiska förhållanden
  • visa kännedom om etiska frågeställningar i vetenskapligt arbete med urfolk och urfolksspråk

Behörighetskrav

Gy: Sydsamiska som modersmål A eller Univ: Sydsamiska, introduktionskurs 30 hp eller Sydsamiska, kvalifikationskurs 15 hp eller motsvarande styrkta förkunskaper i sydsamiska. Undervisningen sker till stora delar på sydsamiska varför muntliga språkkunskaper och god hörförståelse i sydsamiska förutsätts. Litteratur förekommer på sydsamiska, svenska, norska och engelska, varför läsförståelse i dessa språk behövs.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar, projektarbete och enskilda arbeten, dels via lärplattform, dels i undervisningslokal under kursträffar. Närvaro på examinerande seminarier är obligatoriskt. Det förutsätts att studenterna arbetar självständigt mellan lektionstillfällena.

Övningar och delar av övrigt kursmaterial tillhandahålls via en lärplattform. Tillgång till dator och högtalare/hörlurar och mikrofon (alternativt headset) krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se www.sprak.umu.se/student/dokument. Beskrivning av eventuella ytterligare krav på utrustning ges i välkomstbrevet.

Examination

Moment 1
Examination sker genom seminarieövningar under momentets gång samt skriftlig hemtentamen vid momentets slut.

Moment 2
Examination sker genom muntliga seminarier samt presentationsuppgifter.

Moment 3
Examination sker genom skriftligt prov.

Moment 4
Examination sker genom en individuell hemtentamen (2 hp) samt skriftlig och muntlig redovisning av ett grupparbete (5 hp).

Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
De förväntade studieresultaten utgör kriterier för betyget Godkänd. För betyget Väl godkänd läggs särskild vikt på

  • förmågan att tillämpa teoretiska verktyg i praktiska uppgifter
  • förmågan att på teoretisk grund reflektera över undervisning och lärande i samiska och
  • förmågan att reflektera över den egna språkliga och teoretiska utvecklingen.

För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på moment omfattande lägst 22,5 högskolepoäng.

För godkänt betyg på moment som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända. Därvid gäller följande: Om ingen av delexaminationerna görs eller lämnas in, sätts inget betyg på momentet. Om någon av delexaminationerna inte görs eller lämnas in, sätts betyget Underkänd på momentet, även om de delexaminationer som fullgjorts är godkända. 

Vid det första omprovstillfället på moment som examineras i flera delar, görs de delar om som inte gjorts eller lämnats in eller som fått underkänt betyg. Vid alla därefter följande omprovstillfället görs alla delar av examinationen på nytt.

Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Anmälan till omprov samt till deltagande i uppsamlingsprov är obligatorisk.

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.

Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.