"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samhällskunskap III, 30 hp

Engelskt namn: Civics

Denna kursplan gäller: 2015-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 6SH002

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2006-10-04

Reviderad av: Prefekten, 2015-06-02

Innehåll

Moment 1. Politisk organisation och rörelse, 7,5 hp
Political Orgnisation and Political Movement

Momentet handlar om varför och hur människor organiserar sig, för att på olika sätt uppmärksamma och förändra upplevda missförhållanden och främja olika intressen. Detta sker i en mängd olika former såsom politiska partier, sociala rörelser, intresseorganisationer, aktionsgrupper och tillfälliga mobiliseringar. Vi diskuterar hur politisk aktivitet förändras över tid och rum. Ämnet behandlas utifrån flera teoretiska perspektiv och med hjälp av olika empiriska exempel.
 
Moment 2. Samhällsvetenskapliga metoder, 7,5 hp
Methods of the Social Sciences

Momentet syftar till att ge studenten en verktygslåda av kvantitativa och kvalitativa metoder. Den kvantitativa delen ger praktisk och teoretisk kunskap om regressionsanalys och de särskilda problem som uppkommer vid hantering av samhällsekonomiska data. Kursen innehåller också grundläggande databashantering samt en introduktion i relevant programvara för att hantera data. Den kvalitativa delen fokuserar på hur man samlar in material och tillämpar olika metoder för analys exempelvis; intervju-, text- och diskursanalys på ett samhällsekonomiskt material. Momentet skall förbereda studenten för genomförandet av ett uppsatsarbete.
 
Moment 3. Självständigt arbete, 15 hp
Independent Study

Momentet behandlar vetenskaplig forskningspraktik och därtill hörande analytiska och syntetiska arbetsmoment. Studenterna skriver en vetenskapligt grundad uppsats med tillgång till handledning. Undervisning relaterad till val av uppsatsämne, problematisering, teorianknytning och skrivstrategi introduceras tidigt genom särskild undervisning parallellt med föregående kursmoment. Det självständiga arbetet avslutas med för kursen gemensamma uppsatsseminarier.
Det självständiga arbetet kan behandla ett didaktiskt forskningsproblem, och oavsett ämnesval övas kritiskt tänkande samt logisk och pedagogisk skriftlig framställning.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Politisk organisation och rörelse, 7,5 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • muntligen och skriftligen redogöra för ett antal centrala teorier om samtida demokrati och politiska rörelser 
  • redogöra för valdeltagandets och partiernas förändrade betydelse i det moderna Sverige
  • göra en skriftlig pedagogisk planering utifrån relevant kurs-/ämnesplan och dess syfte, mål, innehåll och kunskapskrav 

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:

  • kritiskt granska dessa teorier om samtida demokrati och politiska rörelser
  • kritiskt och konstruktivt granska fallstudier av partier och rörelser
  • planera, genomföra och utvärdera ett undervisningstillfälle utifrån den pedagogiska planeringen 

Moment 2. Samhällsvetenskapliga metoder, 7,5 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • redogöra för grundläggande samhällsvetenskapliga metoder 

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:

  • använda regressionsanalys för kvantitativ analys av ett valt datamaterial
  • utnyttja programvara för att systematisera, rapportera och analysera ett empiriskt material
  • kombinera kvalitativa och kvantitativa metoder på ett historiskt material
  • tillämpa kvalitativa metoder för insamling och tolkning av olika typer av källor
  • tillämpa och välja lämpliga forskningsdesigner
  • utföra grundläggande källkritisk analys
  • anlägga ett vetenskapligt förhållningssätt
  • planera, realisera och utvärdera undervisning inom samhällskunskap med fokus på digital kompetens, digitala lärarresurser och IKT-användning

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:

  • Tillämpa och avgöra val av lämplig metod för att lösa ett samhällsvetenskapligt problem 

Moment 3. Självständigt arbete, 15 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • självständigt välja, formulera och analysera en samhällsvetenskaplig problemställning 

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:

  • självständigt författa och försvara en vetenskaplig uppsats
  • tillämpa relevanta teorier och metoder inom det valda området 

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:

  • självständigt analysera och diskutera vetenskapliga uppsatser på vetenskapliga grunder
  • dra rimliga och relevanta slutsatser utifrån den genomförda studien.

Behörighetskrav

Samhällskunskap I, 60 hp och Samhällskunskap II, 30 hp med godkänt resultat.

 

Undervisningens upplägg

Självstudier är en viktig del av kursen. Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och enskilda övningar samt handledning. Arbetsformerna anpassas till de förväntade studieresultaten och varierar från moment till moment. Närvaro kan vara obligatorisk vid seminarie- och gruppövningar. Den som inte är närvarande tilldelas ytterligare uppgifter.

Examination

Examinationsformerna varierar mellan momenten beroende på vilka undervisningsformer som tillämpas och på förväntade studieresultat.
 
Betyg på kurs sätts först när alla prov har inlämnats och alla obligatoriska moment är avklarade. Betygsskalan består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). För att få Väl Godkänd på hel kurs krävs Väl godkänd på minst 22,5 högskolepoäng. För betyget Väl Godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till helhetsperspektiv och att relatera detta till lärares vetenskapliga och professionella förhållningssätt. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centralt i bedömningen.
 
Moment 1. Politisk organisation och rörelse

  • Individuell skriftlig undervisningsplanering (U-VG)
  • Individuellt, muntligt undervisningstillfälle (U/G)
  • Seminarier med muntlig redovisning/diskussion (U/G)
  • Grupparbete med muntlig redovisning (U/G)
  • Inlämning av mindre skriftliga uppgifter (U-VG) 

Moment 2. Samhällsvetenskapliga metoder

  • Skriftlig individuell uppgift som består i att kritiskt granska en studentuppsats utifrån de teman och de begrepp som behandlats under momentet (U-VG)
  • Skriftlig uppgift som består i att konstruera, genomföra, sammanställa och analysera samt redovisa en egen enkät (U-VG)
  • Skriftlig individuell hemtentamen som består i att, utifrån ett befintligt datamaterial, formulera en regressionsmodell, formulera hypoteser samt analysera modellen och sammanställa detta i en arbetsrapport (U-VG)
  • Seminarier med muntlig redovisning (U/G) 

Moment 3. Självständigt arbete

  • Individuell uppsats (U-VG)
  • Seminarium med muntligt försvar av den egna uppsatsen och opposition på annan students uppsats (U/G).

Generella regler kring examination
En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen.

I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har hen tio arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges eller under de uppsamlingsveckor som institution genomför under vecka 34 och 35.

I de fall komplettering inte är möjlig (anges vid varje specifik examinationsuppgift ovan) gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver tillämpas uppsamlingsveckor vilket innebär att kompletteringar behandlas under fasta tider på året oberoende när kursen/momentet gavs. Dessa uppsamlingsveckor sker vecka 34 och 35.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
 
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
 
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en skriftlig och anonym kursutvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.