Huvudområden och successiv fördjupning:
Religionsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2016-11-08
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2017-02-06
Innehåll
Under kursen studeras islams utveckling i dess sociala, politiska och religiösa kontexter med fokus på samtida former av islam. Kursen innebär en introduktion till islams urkunder och hur muslimers olika förhållningssätt till dessa i hög grad formar olika uttryck för muslimskt liv och praktik. Kursen analyserar hur muslimer förhåller sig till ett flertal islamiska begrepp i ett historiskt, nutida och jämförande perspektiv. Kursens fokus är klassrummet och behandlar olika sätt att undervisa om islam och mångfalden av muslimskt liv i syfte att kursstoffet ska kunna anpassas till undervisningssituationer i skolan.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska studenten kunna Kunskap och förståelse För godkänd kurs ska studenten kunna … - redogöra huvuddragen för islams historiska utveckling med fokus på dagens islam; - redogöra för grundläggande innehåll i muslimsk tro och praktik; - känna igen och förstå centrala islamiska begrepp; - översiktligt redogöra för innehållet i islams urkunder; - redogöra för de viktigaste vetenskapliga bedömningarna om tillkomsten och utformningen av islams centrala urkunder; - redogöra för den mångfald av tolkningar som karaktäriserar modern islam; - uppvisa en grundläggande kunskap om hur tänkande och handlande inom islam påverkar synen på vad som utgör manligt och kvinnligt och hur sådana synsätt diskuteras, ifrågasätts och upprätthålls.
Färdighet och förmåga För godkänd kurs ska studenten kunna … - anpassa grundläggande religionsvetenskapliga begrepp till skolans undervisning om islam; - visa förmåga att kunna undervisa om kulturella uttryck med anknytning till islam; - känna till Koranens texter och huvudsakliga muslimska uttolkningar av dem, samt kunna tillämpa kunskapen i skolundervisning; - utarbeta didaktiska tillämpningar, anpassade för skolan, av kunskapsstoffet om islam och muslimsk tro och praktik.
Värderingsförmåga och förhållningssätt För godkänd kurs ska studenten kunna … - förhålla sig sakligt kritisk till olika muslimska och icke-muslimska påståenden om islam och muslimsk tro och praktik; - uppvisa ett förhållningssätt som överensstämmer med skolans krav på allsidighet och saklighet till olika uttryck för islam och muslimsk tro och praktik; - reflektera över den egna rollen som skolans kunskapsförmedlare om islam samt muslimsk tro och praktik.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst univ. 90 hp varav 45 hp i religionsvetenskap eller motsvarande, alternativt lärarutbildning mot grundskolans senare år eller gymnasiet där religionsämnet ingår med minst 45 hp eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och/eller seminarier. Då det på kursen förekommer litteratur på engelska måste studenten kunna tillgodogöra sig litteratur på detta språk för att kunna klara av kursen.
Examination
Examinationen på kursen delas upp i olika delar. Examinationen består av deltagande i seminarier och inlämningsuppgifter om 3 hp samt tentamen om 4,5 hp. Examinerande uppgifter bedöms med betygsgraderna Godkänd, Underkänd. Tentamen bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd, Underkänd. För att erhålla Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på minst tre fjärdedelar av de delar som bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd, Underkänd samt Godkänd på övriga delar. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den studerande har rätt att examineras på samma kursplan två år efter registrering på kurs. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/ Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina. Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.