"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Att undervisa artificiell intelligens på gymnasial nivå - samhällsperspektiv, 7,5 hp

Engelskt namn: Teaching artificial intelligence at upper secondary school level - societal perspective

Denna kursplan gäller: 2024-05-27 och tillsvidare

Kurskod: 6PE334

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Pedagogiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2024-05-30

Innehåll

Kursen beskriver den historiska framväxten av AI, olika perspektiv på intelligens, samt aktuella AI-tillämpningar. Kursen ska utveckla förmåga till ett kritiskt förhållningssätt till AI-utvecklingen och dess påverkan på individ-och samhällsnivå.

Kursen syftar till att deltagarna utvecklar sin förmåga att beskriva och reflektera över användningen av artificiell intelligens (AI). Vidare syftar kursen till att deltagarna fördjupar och utvecklar kunskaper om konsekvenser som användning av AI har, både på samhället i stort och för individen.

Förväntade studieresultat

Att undervisa artificiell intelligens på gymnasial nivå - samhällsperspektiv, 7.5 hp
Teaching artificial intelligence at upper secondary school level - societal perspective, 7.5 credits

Efter kursen ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • resonera om AI:s påverkan på människa och samhälle, framför allt ur ett demokratiskt, etiskt och ett socialt perspektiv.
  • redogöra för lagar, bestämmelser och juridiska frågeställningar relevanta för AI, nationella såväl som internationella.

Färdigheter och förmåga

  • planera och genomföra undervisning om AI i för deltagaren relevanta situationer

Behörighetskrav

Lärare på gymnasial nivå som är behöriga i matematik, gränssnittsdesign, teknik, programmering eller webbdesign.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, workshops samt praktiska övningar. Kursen ges som internetkurs utan fysiska träffar. Studierna kräver tillgång till teknisk utrustning såsom dator och headset med mikrofon. Kursen innehåller fyra obligatoriska utbildningsmoment. Undervisningen i vissa kursmoment kan ges på engelska.

Examination

Kursen examineras genom följande inslag:

  • En individuell skriftlig uppgift (U/G)
  • Ett asynkront skriftligt seminarium (U/G)
  • Två synkrona individuellt muntliga seminarier (U/G)

För att bli godkänd (G) på kursen krävs ett godkänt betyg på samtliga examinationsuppgifter.

För varje examinerande inslag anordnas ett ordinarie provtillfälle och ett andra omprovstillfälle inom två månader efter ordinarie provtillfälle. För prov som genomförs i maj och juni månad erbjuds första omprovstillfället inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver anordnas ett tredje omprovstillfälle inom ett år efter att kursen avslutats. Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras maximalt två år efter att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat att erbjudas (se regler för betyg och examination på grund och avancerad nivå, Dnr: FS 1.1-574-22). Efter två underkända examinationstillfällen för en viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.


TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.umu.se/student, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.