"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Profession och vetenskap, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Research-driven professional development

Denna kursplan gäller: 2014-06-02 och tillsvidare

Kurskod: 6PE157

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Pedagogik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Beslutad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-06-24

Innehåll

Kursen syftar till att sammanlänka utbildningens olika delar – ämnesstudier, ämnesdidaktik, utbildningsvetenskaplig kärna, VFU och examensarbetet – med den kommande yrkesverksamheten. Fokus ligger på professionsutveckling, skolutveckling, utvärdering och uppföljning. Orientering om skoljuridik ingår.
 
Inom ramen för kursen skriver studenterna en didaktisk reflektion kring ett möjligt bidrag till skolutveckling på basis av VFU III och examensarbetet, samt beskriver den egna pedagogiska grundsynen där vetenskap och profession vävs samman.
 
 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
- uppvisa grundläggande kunskaper om rättsliga regler som aktualiseras i skolverksamheten

Färdighet och förmåga
- på grundval av sina studier kunna reflektera över lärarprofessionens grund i vetenskap och beprövad erfarenhet;
- kunna analysera ett utvecklingsområde inom skolan och skissera ett skolutvecklingsprojekt i anslutning till detta
- kunna presentera den egna lärarkompetensen och pedagogiska grundsynen i en digital portfolio
 
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kunna reflektera över sitt pedagogiska ledarskap och sin lärarroll i ett professionsutvecklingssammanhang
 

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kursen Läraryrkets dimensioner (VFU III) samt genomgången kurs Examensarbete för ämneslärarexamen. Utöver detta krävs för Ämneslärare åk 7-9 godkända kurser inom ingångsämne motsvarande 45 hp samt 30 hp i vardera andra- och tredjeämne. För Ämneslärare mot gymnasiet krävs godkända kurser i ingångsämne och andraämne motsvarande 150 hp varav minst 60 hp i vardera ämne.

 

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och grupphandledning.
 

Examination

Examinationen sker dels genom inlämningsuppgifter som redovisas muntlig och/eller skriftligt, dels genom seminarier. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga examinerande delar är godkända. På skriftliga redovisningar ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På muntliga redovisningar samt vid deltagande i seminarium ges endast något av betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). Betyget utgår från en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska inslag är bedömda. För betyget Väl godkänd (VG) läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att tydliggöra och kritiskt diskutera samband mellan enskilda frågeställningar och i kursen behandlade teorier och synsätt.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ett ytterligare omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, så kallat uppsamlingsprov.
I de fall då prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

 

Övriga föreskrifter

Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.