Kursen utgörs av ett självständigt vetenskapligt arbete med grund i speciallärarens yrkesverksamhet. Arbetet omfattar formulering av forskningsfråga mot bakgrund av tidigare nationell och internationell forskning, metodval, planering, genomförande, analys och rapportering av resultat. Forsknings-metoder inom det specialpedagogiska området, etiska överväganden samt forskningskommunikation ingår.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande:
kunna identifiera, formulera och avgränsa forskningsfrågor mot bakgrund av tidigare forskning och speciallärarens yrkesroll
kunna välja och motivera forskningsmetod mot bakgrund av vald forskningsfråga och teoretisk ansats
kunna värdera egna och andras undersökningar utifrån relevanta vetenskapliga och etiska överväganden
kunna samla, bearbeta och analysera data i enlighet med vetenskapliga principer
kunna presentera och diskutera vetenskapliga resultat muntligt och skriftligt, i förhållande till aktuell forskning och den egna inriktningen
kunna presentera den genomförda studien i den vetenskapliga uppsatsens form
kunna identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och ta ansvar för den egna vetenskapliga kompetensutvecklingen.
kunna kritiskt granska och på vetenskaplig och yrkesmässig grund konstruktivt diskutera andras vetenskapliga texter
på vetenskaplig grund kunna försvara den egna studien i ett diskussionsseminarium
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg på kursen, 6PE076 Det specialpedagogiska fältet I verksamheter och forskning, 15 hp. Därutöver godkända kurser om minst 30 hp inom programmet.
Undervisningens upplägg
Examensarbetet genomförs individuellt. Undervisningen består av seminarier och enskild handledning. Inledande seminarier behandlar forskningsmetod, forskningsetik och forskningskommunikation. Kurs i informationssökning ingår för studenter som inte tidigare gått sådan.
Hela eller delar av studien genomförs med fördel vid en skola. Omfattningen av vistelsen görs upp mellan studenten och skolan.
Examensarbetet rapporteras i två seminarier före slutinlämningen, där studenterna presenterar sitt eget arbete och ska ta emot, värdera och inarbeta synpunkter från varandra och från vetenskapliga granskare:
1. Metodseminarium
Det första seminariet fokuserar på forskningsplanen. Följande aspekter tas upp:
formulering och avgränsning av forskningsfrågan mot bakgrund av tidigare forskning och speciallärarens yrkesverksamhet
koppling mellan forskningsfråga och vald metod
etiska överväganden
2. Rapportseminarium
Det andra seminariet fokuserar på resultatrapportering och -tolkning. Följande aspekter tas upp:
analys av data
presentation av resultat
tolkning av resultat mot bakgrund av tidigare forskning.
Examination
Examination sker genom bedömning av seminariearbete och färdig rapport.
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg.
För godkänd kurs krävs att den studerande deltagit aktivt vid de obligatoriska seminarierna, presenterat och försvarat ett examensarbete som motsvarar de förväntade studieresultaten samt genomfört en godkänd opposition på ett annat arbete. För betyget Väl godkänt läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att problematisera forskningsmetodiska frågor samt att på att reflekterande och självständigt sätt analysera, värdera och diskutera de egna resultaten i relation till nationell och internationell forskning, teorier, forskningsetiska principer och yrkesverksamhet. För Väl godkänt på kursen läggs även en väl genomförd opposition in i betyget.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig.
Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden.
Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av hel kurs inom lärarexamen beslutas av kanslichefen för Umeå School of Education (USE). Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA.
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av studierektor för grundnivå och avancerad nivå vid Institutionen för språkstudier.
Litteratur
Giltig från:
2011 vecka 35
Stukát Staffan Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap Lund : Studentlitteratur : 2005 : 208 s. : ISBN: 91-44-03615-9 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Strömquist Siv Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser 5., [utök. och uppdaterade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2010 : 142 s. : ISBN: 978-91-7382-852-9 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst