"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete för lärarexamen, 15 hp

Engelskt namn: Degree Assignment Teacher Education

Denna kursplan gäller: 2015-11-02 och tillsvidare

Kurskod: 6PE028

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-10-27

Reviderad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-11-03

Innehåll

Kursen innebär ett systematiskt studium av pedagogisk yrkesverksamhet och omfattar ämnesval, planering, genomförande samt dokumentation och redovisning av detta i form av ett självständigt arbete (examensarbete). I kursen ingår studier av teorier och tidigare forskning om problemområdet samt en forskningsmetodisk fördjupning.

Opposition av ett examensarbete och försvar av det egna examensarbetet är vidare en del av kursen.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande utifrån ett övergripande forskningsproblem kunna:

  • Formulera ett syfte och undersökningsbara frågeställningar med relevans för läraryrket,
  • Välja, motivera och tillämpa relevant vetenskaplig metod i förhållande till forskningsproblemet,
  • Bearbeta och tolka insamlad data i enlighet med vetenskapliga och etiska principer,
  • Dra slutsatser grundade i egna resultat och tidigare forskning och/eller teorier samt diskutera resultaten i förhållande till yrkesverksamheten, samt
  • Kritiskt och konstruktivt granska eget och andras examensarbete.

Behörighetskrav

Univ: Inriktningsstudier om minst 60 hp samt minst 45 hp inom allmänt utbildningsområde (AUO) el motsv.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av handledning samt obligatoriska seminarier (eller motsvarande) där planering och genomförande av arbetet presenteras och ventileras.

Examensarbetet genomförs enskilt. Den studerande skall hålla handledaren informerad om arbetets fortskridande.

Examination

För godkänd kurs krävs dels ett av studenten författat självständigt arbete (examensarbete) med godkänt reslutat, dels fullgjorda och godkända obligatoriska seminarier (eller motsvarande).

Vid de obligatoriska seminarierna på kursen ska dels studenten presentera sitt eget examensarbete och forskningsplan, dels bidra med synpunkter på medstudenters examensarbeten och forskningsplaner. Vid slutseminariet ingår dels opposition på medstudents examensarbete, samt försvar av det egna arbetet.

I det fall att antalet studenter vid ett kurstillfälle är färre än vad som gör ovanstående seminiarier möjliga, ska istället annan examinationsform anordnas på det sätt som examinator beslutar. Sådan examinationsform väljs så att studentens prestationer i form utav färdigheter och förmågor kan bedömas på motsvarande sätt.

För betyget väl godkänt läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att tillämpa forskningsmetodiska kunskaper samt att självständigt analysera, värdera och diskutera de egna resultaten i relation till tidigare forskning, teorier och yrkesverksamhet. För väl godkänt på kursen vägs även en väl genomförd opposition in i betyget.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå. Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Vidare har student enligt artikel 2.3 i Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, ifall samarbetsproblem eller andra liknande särskilda skäl föreligger, rätt att få frågan prövad angående byte av handledare eller examinator. Sådan förfrågan ska prövas skyndsamt. Begäran om ny examinator eller handledare enligt ovan ska ställas till prefekt vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik.

Övriga föreskrifter

Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas vid Umeå universitet. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Handledningsresursen ska primärt nyttjas under den tid då kursen ges, men kan även nyttjas under följande termin för efterarbete och eventuella kompletteringar i mån av tillgängliga resurser om handledaren så beslutar.



Student som har en tidigare kursregistering på en äldre version av denna kursplan, där registreringen är äldre än två år och där studenten omregisteras, examineras istället kursen i enlighet med föreskrifterna i denna kursplan.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.