"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Verksamhetsförlagd utbildning i biologi, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: School-Based Studies in Biology

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 6PE027

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2006-10-09

Innehåll

I kursen behandlas grund- och gymnasieskolans styrdokument för biologiämnet. Strategier för att skapa goda förutsättningar för lärande i biologi tydliggörs och diskuteras. Elevers uppfattningar av olika begrepp och företeelser inom biologiområdet studeras. Vidare behandlas vanligt förekommande missuppfattningar hos elever och strategier för att komma tillrätta med dem. Modeller och modelltänkande är viktiga verktyg inom naturvetenskapen och behandlas här med avseende på biologiämnet. I kursen ingår också att formulera provuppgifter. De studerande ges möjlighet att praktisera och reflektera över planering, genomförande och utvärdering av undervisningsavsnitt och elevlaborationer. Det innefattar hur intresse skapas, val av läromedel, säkerhetsfrågor, olika arbetssätt och hur biologin kan komma till uttryck i andra skolämnen.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna - redogöra för gällande styrdokument för skolans biologiundervisning - omsätta de ämnesteoretiska kunskaperna i biologi till undervisning i skolan - planera, genomföra och utvärdera ett undervisningsavsnitt samt kritiskt granska och analysera gjorda didaktiska val - välja, planera och genomföra elevlaborationer samt utvärdera dessa - formulera provuppgifter som mäter såväl faktakunskaper som förståelse - identifiera, beskriva och problematisera begrepp och elevers vardagsföreställningar inom genetiken samt ge förslag på strategier för att undvika och komma tillrätta meed dessa - beskriva och problematisera tankemodeller, som åskådliggör osynliga processer, inom biologin - hantera för biologiundervisningen relevant laboratorie- och exkursionsutrustning.

Behörighetskrav

Univ: Ekologi, evolution och cellbiologi, Humanbiologi jämförande zoofysiologi och systematik samt Artkunskap, växtfysiologi och ekologi.

Undervisningens upplägg

Campusförlagda studier förekommer i början, i mitten och i slutet av kursen. Övrig tid sker utbildningen i skolan. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) (nio veckor) är obligatorisk och innebär att den studerande, under handledning, följer lärarens arbetsdag samt genomför förelagda uppgifter. Sammankomster på campus är obligatoriska. Föreläsningar, laborationer, demonstrationer, seminarier och eget arbete förekommer i kursen.

Examination

Den studerandes kunskaper och färdigheter prövas i muntlig och skriftlig form samt i praktiska övningar. Examination under VFU sker i samband med handledning. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av kursen och sätts först när alla obligatoriska inslag är godkända. För betyget VG läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att genomföra undervisning samt att analysera och problematisera denna. Vikt läggs också vid den studerandes förmåga att bearbeta och analysera kursens uppgifter. Studerande som underkänts har rätt till förnyad examination. Studerande som underkänts två gånger har rätt att hos Fakultetsnämnden för lärarutbildning begära att annan examinator utses. Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Hel kurs beslutas av Fakultetsnämnden för lärarutbildning.

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 4

Elevers tänkande och skolans naturvetenskap : forskningsresultat som ger nya idéer
Andersson Björn, Strid Ebba
Stockholm : Statens skolverk : b Liber distribution : 2001 : 256 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=906
ISBN: 91-89314-62-X
Se Umeå UB:s söktjänst

Strömdahl Helge
Kommunicera naturvetenskap i skolan : några forskningsresultat
Lund : Studentlitteratur : 2002 : 286 s. :
ISBN: 91-44-04077-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Naturvetenskap som allmänbildning : en kritisk ämnesdidaktik
Sjøberg Svein, Claesdotter Annika
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 429 s. :
ISBN: 91-44-00999-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Skolverket
Att bedöma eller döma
Stockholm : Fritzes förlag. Best nr 02-708 : 2002 :

Skolverket
Bedömning och betygsättning, kommentarer med frågor och svar
Stockholm : Fritzes förlag. Best nr 01-631 : 2001 :

Skolverket
Läroplan och kursplaner för grundskolan
http://www.skolverket.se : 1994 :

Kopierat material