I kursen behandlas politiska, ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter på miljöfrågor. Vidare behandlas miljöetik, miljöfilosofi, naturvetenskap och teknik. Ett miljödidaktiskt perspektiv genomsyrar hela kursen.
Förväntade studieresultat
För godkändkurs skall den studerande kunna:
- använda naturvetenskapliga begrepp, modeller och teorier av betydelse för ett förklarande och problematiserande resonemang om hållbar utveckling
- identifiera och kritiskt granska lokala och globala överlevnadsfrågor samt analysera olika åtgärdsstrategier
- beskriva och analysera samspelet mellan människa och miljö utifrån naturvetenskapliga, politiska, ekonomiska och sociala aspekter
-redogöra för och diskutera några etiska och filosofiska förhållningssätt till miljön
- diskutera miljöteknikens möjligheter att bidra till en hållbar utveckling
- transformera delar av kursen till undervisningsinnehåll utifrån miljödidaktiska perspektiv
Behörighetskrav
Värdegrund och hållbar utveckling, 7,5hp och Naturvetenskap, friluftsliv och hälsa 7,5 hp eller motsvarande samt minst två års godkända studier inom lärarprogrammet.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, projektarbete 4,5 hp, lektioner hållna av studenter och gruppövningar i form av exkursioner, laborationer och studiebesök. Seminarier, exkursioner, laborationer, studiebesök och studentlektioner är obligatoriska.
Examination
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska och examinerande delar är godkända. Betyget utgör en sammantagen bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska inslag är godkända.
Examinationen sker genom muntlig och/eller skriftlig tentamen, studentlektioner, redovisning av projektarbete samt obligatoriska seminarier. För betyget VG läggs särskild vikt vid den studerandes analys och kritiska granskning av samspelet människa och miljö.
För studerande som ej godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Studerande som underkänts två gångar har rätt att hos Fakultetsnämnden för lärarutbidlning begära att annan examinator utses.
Tillgodoräknande
För samtliga kurser anges: Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.