Engelskt namn: Music 1
Denna kursplan gäller: 2024-03-11 och tillsvidare
Kurskod: 6MU075
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Estetiska ämnen: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-03-08
Samtliga kurser utgår från en ämnesdidaktisk grundsyn i relation till innehållet, med fokus på ämneskunskaper som krävs för att arbeta som musiklärare. Egna och andras musikaliska erfarenheter tas tillvara, systematiseras och reflekteras över kontinuerligt genom alla delkurser genom samtal och loggbok som stöd. Erfarenheterna sätts även i relation till relevanta forskningsresultat. Kursen består av sex delkurser:
Instrumentala färdigheter 1 (5 hp)
Delkursen innehåller studier i piano, sång samt gitarrspel med syfte att användas som verktyg i skolans musikundervisning. PA-teknik relevant för ensemblemusicerande och konsertverksamhet tas upp. Delkursen omfattar samspel i form av ensemblemusicerande, vilket även inkluderar musikalisk genrekännedom samt diskussion om sociala relationer, konflikthantering och ledarskap i samspelssituationer. Kör- och ensemblesång ingår även i delkursen.
Musikteori, arrangering och komposition 1 (5 hp)
Delkursen innehåller studier i musikteori, arrangering och komposition, musikproduktion samt digital musikteknik och AI-verktyg.
Instrumentala färdigheter 2 (5 hp)
Delkursen innehåller en utveckling av studierna i delkurs 1 i piano, sång samt gitarrspel med syfte att användas som verktyg i skolans musikundervisning, samt kör- och ensemblesång. Bas- och trumundervisning tas även upp. Delkursen omfattar utveckling av samspelsundervisningen från delkurs 1 i form av ensemblemusicerande.
Musikteori, arrangering och komposition 2 (5 hp)
Delkursen innehåller vidareutveckling av studier i musikteori, arrangering och komposition, musikproduktion samt digital musikteknik och AI-verktyg.
Instrumentala färdigheter 3 (5 hp)
Delkursen innehåller vidareutvecklade studier i kör och ensemblesång. Digitala instrument (appar och programvara som verktyg för musicerande) tas även upp. Delkursen omfattar ensemblemusicerande med riktning mot konstnärlig gestaltning.
Musikteori, arrangering och komposition 3 (5 hp)
Delkursen innehåller fördjupade studier i studier i musikteori, arrangering och komposition, musikproduktion samt digital musikteknik och AI-verktyg.
För betyget Godkänd ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Undervisningen sker i form av föreläsningar, workshops, litteraturseminarier, grupparbete, samt handledning. Kursen genomförs dels digitalt, dels på campus.
Studenterna examineras individuellt oavsett undervisningens upplägg. Examination av delkursernas innehåll inkluderar laborationer, tentamina, redovisningar och inlämningar.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov och kan göras för student som erhållit beslut om stöd. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att erhålla VG på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på minst 2/3 av kursens teoretiska och praktiska delmoment.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
En student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett underkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är kursens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas, annars måste de göras eller lämnas in vid nytt provtillfälle.
Kursen ersätter de tidigare kurserna Musik 1 (6MU021, 6MU063, 6MU066) och kan inte tas med i examen tillsammans med dessa.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Zangger Borch Daniel
Stora sångguiden : vägen till din ultimata sångröst
Fjärde reviderade upplagan : [Danderyd] : Notfabriken : 2019 : 159 sidor :
ISBN: 9789188181930
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ingelf Sten
Lär av mästarna : klassisk harmonilära Faktadel
Hjärup : Sting musik : [2022] : 223 sidor :
Obligatorisk
Jansson Roine
Traditionell arrangering : satsteknik och arbetsmetodik
[Stockholm] : Notfabriken : [2017] : 248 sidor :
ISBN: 9789188181527
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Annan litteratur, Kompendier/digitalt material tillhandahålls av undervisande lärare
Jansson Roine
Stora musikguiden : musikteori för alla
2. uppl. : Danderyd : Notfabriken : 2011 : 208 s. :
ISBN: 978-91-86825-04-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Zangger Borch Daniel
Vocal workout of the day [Musiktryck] : det ultimata träningsprogrammet för sångare
Danderyd : Notfabriken : 2016 : 208 s. :
ISBN: 9789186825959
Se Umeå UB:s söktjänst