"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Åtgärder, 12,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Measures for Improvement

Denna kursplan gäller: 2018-02-19 och tillsvidare

Kurskod: 6MN035

Högskolepoäng: 12,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Specialpedagogik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Beslutad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-12-10

Reviderad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2018-07-02

Innehåll

Kursens övergripande mål är ge den studerande ett helhetsperspektiv på särskilda utbildningsinsatser i matematik. I kursen behandlas därför effektiva strategier för att undervisa elever i matematiksvårigheter. Särskilt betonas: begreppsbildning inom grundläggande matematik, vanliga elevuppfattningar av matematiska begrepp, olika representationsformer som stöd för elevers lärande samt fördjupning i formativ bedömning.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna:
• självständigt utforma och kritiskt granska åtgärdsprogram för elever i behov av särskilda utbildningsinsatser i matematik
• redogöra för viktiga aspekter av formativ bedömning och förklara deras relevans
• använda och kritiskt granska tillämpning av formativ bedömning
• använda och argumentera för tillämpning av olika representationsformer som är lämpliga för att stödja elevers lärande i matematik.
• känna till olika begreppsuppfattningar inom grundläggande aritmetik och kunna använda det kunnandet i formativt

Behörighetskrav

Avlagd grundlärarexamen eller ämneslärarexamen, minst 3 års yrkeserfarenhet efter utfärdad lärarexamen och minst 22,5 hp matematik/matematikdidaktik
 

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier samt individuellt arbete. Kursen inkluderar två kursträffar vid Umeå universitet samt kontinuerlig First Class-kommunikation i basgrupper. Arbete med elevfall utgör en central del av kursen. Kursen avslutas med att den studerande presenterar tre elevfall i behov av särskilda utbildningsinsatser i matematik. Examinerande inslag är obligatoriska.

Examination

Studenten examineras med två skriftliga arbeten varav det ena också redovisas muntligt i form av ett oppositionsseminarium. Studentens skriftliga prestationer bedöms i en tregradig betygsskala Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att ur ett helhetsperspektiv analysera elevers problemsituationer samt utforma, motivera och kommunicera de föreslagna insatserna i åtgärdsprogrammet som helhet och från en genomförd formativ bedömningsprocess.

Varje examinationsmoment anordnas vid ett ordinarie tillfälle och vid ett omprovstillfälle i nära anslutning därtill. Inom ett år ges därutöver, efter anmälan, möjlighet till omprov. Vid underkänt resultat hänvisas därefter studenten till prov nästa gång kursen/momentet ges. Omprov baserad på samma kursplan som vid ordinarie prov garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik.

 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Kursansvarig lärare beslutar om tillgodoräknande på moment eller delar av kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning bifogas. Fakultetsnämnden för lärarutbildning beslutar om tillgodoräknande av hel kurs. Ansökningsblankett finns på www.umu.se/blankett/SA



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.