"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Naturvetenskap för de tidiga skolåren. Lärarfortbildning, 15hp, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Science Education in primary school, 15ects

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 och tillsvidare

Kurskod: 6MN015

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2010-09-16

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande begrepp inom naturvetenskap med utgångspunkt i gällande styrdokument för grundskolan och förskoleklass. Den studerande får träna på att utforma övningar och experiment och genomföra dessa i elevgrupp varefter det egna genomförandet analyseras och utvärderas i förhållande till den egna lärarprofessionens utveckling. Studenterna utvärderar elevernas resultat i relation till kunskapsmål för grundskolan och i relation till didaktisk forskning om barns lärande i naturvetenskap. I kursen ingår undervisningsteman med olika elevaktiva arbetssätt där utomhusmiljön används. Aktuell forskning om olika arbetssätt och läromedel, exempelvis projektet Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) och nätbaserade läromedel, analyseras och problematiseras.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna: • redogöra för innebörden av de grundläggande naturvetenskapliga begrepp som behandlas under kursen, • planera, genomföra, analysera, utvärdera enkla naturvetenskapliga experiment, • använda relevanta elevaktiva arbetssätt utifrån valda teman, • bedöma och utvärdera elevers kunskapsutveckling och begreppsbildning i naturvetenskap, i relation till styrdokument och didaktisk forskning.

Behörighetskrav

Lärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande. Vi vänder oss till tidigarelärare från förskoleklass till år 6. Lärarexamen eller fil.kand.

Undervisningens upplägg

Kursen genomförs till största delen på distans med ett fåtal obligatoriska sammankomster i Umeå. Studietakten är halvfart, 3 sammankomster omfattande 2 dagar. I kursen används olika arbetsformer till exempel föreläsningar, seminarier, laborationer, exkursioner, självstudier samt handledning i samband med design av egna undervisningsaktiviteter i barngrupper. De egna undervisnings-aktiviteterna sker i universitets- eller skolmiljö. Laborationsövningar, presentationsövningar, egna undervisningsaktiviteter och seminarier är obligatoriska. För att följa kursen krävs internet eftersom delar av både undervisning och examination genomförs med IKT.

Examination

Examinationen sker genom skriftlig tentamen samt muntliga och/eller skriftliga redovisningar av laborationsmoment, egna undervisningsövningar och seminarier. På tentamen samt på planering och skriftlig utvärdering av den egna undervisningsaktiviteten sätts något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Laborationer, presentationsövningar, undervisningsövningar och seminarier bedöms med betygen G eller U. Betyget på hela kursen baseras på en sammanvägning av resultat från samtliga examinerande delar. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska delar är godkända. För betyget VG läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att kunna analysera och värdera kursens begrepp teorier såväl ur ämnesperspektiv som ur didaktiska perspektiv. För studerande, som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle, anordnas ytterligare provtillfällen i enlighet med universitetets regler, dock högst fem (se universitetets regelsamling). Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos fakultetsnämnden vid den Teknisk- naturvetenskapliga fakulteten begära att annan examinator utses. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tilldogoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 3

Friluftslivets pedagogik : för kunskap, känsla och livskvalitet
Brügge Britta, Glantz Matz, Sandell Klas
3. uppl. : Stockholm : Liber : 2007 : [2], 283, [1] s. :
ISBN: 978-91-47-05288-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Elfström Ingela
Barn och naturvetenskap : upptäcka, utforska, lära
Stockholm : Liber : 2008 : 178 s. :
ISBN: 978-91-47-08422-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Helldén Gustav
Vägar till naturvetenskapens värld : ämneskunskaper i didaktisk belysning
2. [dvs 1.] uppl. : Stockholm : Liber : 2010 : 224 s. :
ISBN: 978-91-47-09924-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hewitt Paul G.
Conceptual integrated science
1st ed. : San Francisco, Calif. : Pearson/Addison Wesley : c2007 : xxvi, 668, [58] p. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0613/2006015582.html
ISBN: 0-8053-9038-3 (pbk.) : No Price
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Skolverket
Läroplan för de frivilliga skolformerna : Lpf94
Utbildningsdepartementet : 2006 : 14 s :
Obligatorisk

Skolverket
Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet : Lpo94
Utbildningsdepartementet : 2006 : 14 s :
Obligatorisk