"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Matematikdidaktik 3, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Mathematics Education 3

Denna kursplan gäller: 2016-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 6MA039

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-12-06

Innehåll

Kursen behandlar undervisning av elever med speciella behov i matematik, vilket inkluderar såväl elever i matematiksvårigheter som elever med fallenhet i ämnet. I samband med detta diskuteras etiska aspekter. Under kursens gång genomförs en mindre litteraturstudie, vilken syftar till att tillämpa och fördjupa de ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunskaper som behandlats under ämnesstudierna. Inför denna studie behandlas matematikdidaktisk forskning, såväl internationell som nationell, ur både ett innehållsligt och ett metodologiskt perspektiv.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse
• redogöra för hur man kan arbeta med elever med speciella behov avseende arbetssätt och arbetsformer
• redogöra för delar av den matematikdidaktiska forskningen, särskilt inom området elever med speciella behov

Färdighet och förmåga
• utforma en lektionsplanering som beaktar elever med speciella behov
• analysera vetenskapliga rapporter inom det matematikdidaktiska forskningsområdet, ur både ett innehållsligt och ett metodologiskt perspektiv
• genomföra en mindre litteraturstudie av vetenskaplig karaktär samt kommunicera detta arbeta skriftligt

Värderingsförmåga och förhållningssätt
• reflektera över relevanta etiska aspekter vad det gäller undervisning av elever med speciella behov

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Matematikdidaktik 1, 7,5 hp eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar.

Examination

Examinationen sker genom en skriftlig tentamen, genom skriftlig redovisning av uppgifter samt genom seminarier. På skriftlig tentamen och skriftliga redovisningar ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Vid deltagande i seminarium ges endast något av betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga examinerande delar är godkända. Betyget utgår från en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla delar är examinerade. För betyget VG läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att kritiskt diskutera didaktiska frågeställningar i förhållande till i kursen behandlade teorier och synsätt.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ett ytterligare omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, så kallat uppsamlingsprov. I de fall då prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn i matematik och matematisk statistik.

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 1

Diverse artiklar (tillhandahålles av institutionen)
Matematik och Matematisk statistik :