Engelskt namn: Degree project: PGDip in Special Needs Training with specialisation in the development of language, writing and reading
Denna kursplan gäller: 2016-08-15 och tillsvidare
Kurskod: 6LI008
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2016-06-30
Kursen utgörs av fyra moment som leder till ett självständigt vetenskapligt arbete med grund i speciallärarens yrkesverksamhet. Arbetet genomförs företrädesvis i par, men även enskilt arbete kan förekomma. Arbetet omfattar formulering av forskningsfrågor mot bakgrund av tidigare nationell och internationell forskning och speciallärarens yrkesroll, metodval, planering, genomförande, analys och rapportering av resultat. Forskningsmetoder inom det specialpedagogiska området, etiska överväganden samt forskningskommunikation ingår.
Moment 1. Att skriva forskningsplan 3 hp
Här behandlas följande:
Moment 2. Etik, metod och akademiskt skrivande 5 hp
Här behandlas följande:
Moment 3. Att presentera, granska och diskutera vetenskapliga resultat 7 hp
Här behandlas följande:
Moment 4. Slutrapport 15 hp
Moment 4 består av ett individuellt uppsatsarbete, där studenten ska:
För godkänd kurs ska den studerande
Moment 1: Att skriva forskningsplan 3hp
Moment 2: Etik, metod och akademiskt skrivande 5hp
Moment 3: Att presentera, granska, och diskutera vetenskapliga resultat 7 hp
Moment 4: Slutrapport 15 hp
Univ: Godkänt betyg på kursen Det specialpedagogiska fältet 15 hp, eller motsvarande. Därutöver godkända kurser om minst 30 hp inom programmet.
Undervisningen sker på campus och via en digital kursplattform, i form av föreläsningar, seminarier, konferenser och handledning gruppvis och individuellt.
Tillgång till dator med bredbandsuppkoppling krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För mer information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se "Tekniska krav för nätkurser" på www.sprak.umu.se/student/dokument
Momenten 1, 2 och 3 behandlas i tre campusträffar före slutinlämningen. Moment 1 och 2 måste vara godkända innan de återstående momenten genomgås.
Examination sker genom bedömning av inlämningsuppgifter i samband med obligatoriska seminarier, opposition samt färdig rapport.
Moment 1: Examination sker genom bedömning av forskningsplan.
Moment 2: Examination sker genom en vetenskaplig text som innehåller forskningsbakgrund, syftesbeskrivning, metod och etisk diskussion.
Moment 3: Examination sker genom muntlig och skriftlig presentation av en vetenskaplig studie och genom kritisk granskning av
medstudenters arbeten på vetenskaplig och yrkesmässig grund.
Moment 4: Examination sker genom bedömning av slutrapporten. Om examensarbetet skrivs av två personer förutsätts att studenterna var för sig kan svara för hela innehållet. I ett förord ska studenternas individuella bidrag tydligt framgå, så att individuell bedömning kan säkerställas.
Vid examination på hela kursen används betygsgraderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. Vid examination av moment 1, 2 och 3 används betygsgraderna Godkänd eller Underkänd. Vid examination av moment 4 används betygsgraderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd.
Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg. För att få betyget Väl Godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på moment 4 samt betyget Godkänt på moment 1, 2 och 3.
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.
Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Stukát Staffan
Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 208 s. :
ISBN: 91-44-03615-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
God forskningssed
Vetenskapsrådet : 2011 :
Hämtas på
Obligatorisk
Vetenskapliga artiklar och metodlitteratur utifrån vald forskningsuppgift (fastställs i samråd med handledare)