"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Att undervisa i tidigare år (VFU II), 7,5 hp

Engelskt namn: Teaching in pre-school - schoolyear 3

Denna kursplan gäller: 2013-09-16 och tillsvidare

Kurskod: 6LÄ049

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2013-09-30

Innehåll

Kursen behandlar undervisnings- och lärandemiljö utifrån skolans värdegrund och demokratiuppdrag. Kursen fokuserar på undervisning och lärande i svenska, matematik och engelska med utgångspunkt i skolans läroplan och kursplaner. Studenten planerar, genomför och utvärderar under handledning undervisning i dessa ämnen i årskurs två eller tre. I undervisningen tillämpas olika typer av texter, skönlitteratur, estetiska lärprocesser och digitala medier. Den specialpedagogiska verksamheten med fokus på elevers språk-, läs-, skriv- och matematikutveckling studeras. I kursen ingår även inblick och deltagande i lärarens samtliga arbetsuppgifter samt auskultation i de samhälls - och naturorienterande ämnena.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande
Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande kunskap om nationella styrdokument och lokal pedagogisk planering med fokus på matematik, svenska, svenska som andraspråk och engelska
  • beskriva och problematisera undervisningsmiljöns inverkan på barns lärande och utveckling
  • visa grundläggande kunskap om val av undervisningsmaterial utifrån kursplanernas direktiv och elevernas intresse, erfarenheter och behov
  • visa kännedom om praktiska och estetiska lärprocesser

Färdighet och förmåga

  • kunna planera, genomföra, utvärdera och dokumentera undervisning i svenska, matematik och engelska
  • kunna skapa en god miljö för lärande
  • kunna samarbeta med verksamhetens personal
  • kunna identifiera specialpedagogiska behov
  • kunna använda olika kommunikativa, språkliga och estetiska texter och uttrycksformer som främjar elevers lärande

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förmåga att bemöta elever på ett professionellt sätt
  • visa förmåga att kritiskt bedöma och värdera sig själv i rollen som ledare
  • kunna redogöra för och värdera hur IT-stöd kan användas i den pedagogiska verksamheten
  • kunna reflektera över den egna professionsutvecklingen utifrån teorietiska perspektiv och gjorda erfarenheter

Behörighetskrav

Univ: Godkänd kurs Kunskap, undervisning och lärande I (UK I), 10 hp och genomgångna kurser i huvudämnet svenska, engelska, matematik.

Undervisningens upplägg

Vfu-perioden genomförs i årskurs 1- 3. Två dagar viks för universitetsförlagda studier.

Examination

En utsedd examinator (universitetslärare) svarar för examinationen, som består av bedömning av skriftliga och muntliga redovisningar samt uppvisade färdigheter kontinuerligt under hela kursen. Den studerandes undervisning bedöms av examinator vid ett eller flera tillfällen. Lokal lärarutbildare (LLU) medverkar med ett dokumenterat bedömningsunderlag i enlighet med kursens förväntade studieresultat samt genom deltagande i handledningssamtalet.

Betyget utgör examinators samlade bedömning av den studerandes examinerade resultat. I bedömningen läggs särskild vikt vid den studerandes förmåga att i dialog och med viss självständighet kunna tillämpa planering och dokumentation i lärandesituationer.
För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen vikt vid den studerandes förmåga att genom distansering kunna visa, analysera, problematisera och värdera sina didaktiska kunskaper.

I de fall där lokal lärarutbildare och examinator bedömer att en student under pågående VFU uppvisar sådan grov oskicklighet, sådana samarbetssvårigheter eller andra olämpliga beteenden att det medför en påtaglig risk att studenten kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt skall examinator efter att ha informerat studenten underkänna studenten innan kursen avslutas. Studenten avbryter då sin praktik och får betyget underkänd på kursen.

I samband med denna åtgärd ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper och färdigheter som studenten behöver tillgodogöra sig för att få återuppta praktiken, samt en tidpunkt vid vilken kontroll av sådant tillgodogörande ska ske.

En student har då praktik avbrutits rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt får dock antalet kontrolltillfällen under en hel utbildning inte uppgå till mer än högst fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.
Studerande som underkänts i VFU i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.