"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Svenska IV, 30 hp

Engelskt namn: Swedish

Denna kursplan gäller: 2013-01-14 och tillsvidare

Kurskod: 6LÄ005

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2006-10-18

Reviderad av: Studierektor, Institutionen för språkstudier, 2012-12-10

Innehåll

I kursen behandlas svenska språkets historia samt den svenska litteraturens historia i ett samhällsperspektiv. Språklig variation i Norden och i de nordiska språken, framförallt svenskan, behandlas, liksom bredden och variationen i den nordiska litteraturen. I kursen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU). I kursen anläggs genomgående ett didaktiskt perspektiv.

Kursen innehåller följande moment:
Moment 1. Språken i Norden (4 hp) (Languages in the Nordic Countries)
Moment 2. Svenska språkets historia (7 hp) (History of the Swedish Language)
Moment 3. Svensk litteraturhistoria (7,5 hp) (Swedish Literary History)
Moment 4. Verksamhetsförlagd utbildning (11,5 hp) (School-based Studies)

Innehåll per moment:

Moment 1. Språken i Norden (4 hp)
Momentet fokuserar språklig variation i Norden, både med avseende på de nordiska språken och språken i Norden. En orientering ges om både mångspråkigheten i Norden över tid och de nordiska språkens nutida situation, liksom om den internordiska språkförståelsen.

Moment 2. Svenska språkets historia (7 hp)
I momentet studeras det svenska språkets historia med fokus på släktskapsförhållanden, språkförändringar och standardiseringsprocesser.  Språkförändringarna behandlas utifrån språkhistorisk periodindelning, relateras till generella språkförändringsprocesser och sätts in i sina historiska sammanhang. Standardiseringsprocesser behandlas med fokus på svenska skriftspråkets standardisering, dvs. urval, kodifiering, utvidgning och implementering. Även det svenska talspråkets standardisering behandlas. Historiska samband mellan språk och makt problematiseras, exempelvis framväxten av det offentliga samtalet och dess demokratisering. Didaktiska perspektiv på svenska språkets historia anläggs genomgående.

Moment 3. Svensk litteraturhistoria (7,5 hp)
I momentet studeras svensk skönlitteratur från medeltid till nutid med tonvikt på hur litteraturens genrer växer fram och förändras i samspel med det omgivande samhället. De verk som studeras belyser såväl genre- som epokmässiga aspekter. I didaktiskt syfte görs punktnedslag i perioden från det moderna genombrottet på 1880-talet och fram till idag där texter som särskilt belyser klass-, genus- och etnicitetsaspekter bearbetas.

Moment 4. Verksamhetsförlagd utbildning (11,5 hp)
Genom verksamhetsförlagd utbildning tillämpar den studerande sina ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunskaper i ett praktiskt didaktiskt sammanhang.

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat för helkurs

För godkänt moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • behärska huvuddragen i det svenska språkets och den svenska litteraturens historia och anknyta dessa till samhälleliga perspektiv samt
  • visa förståelse för språkliga variationer i Norden och för bredden och variationen i den nordiska litteraturens genrer, teman och berättartekniker.

Färdighet och förmåga

  • tillämpa styrdokument i didaktisk planering av den egna undervisningen,
  • tillämpa ämnesteoretiska kunskaper i planering, genomförande och utvärdering av egen undervisning.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över och utvärdera sin egen kunskapsprocess i förhållande till det språkvetenskapliga, litteraturvetenskapliga samt didaktiska sammanhanget.

Förväntade studieresultat per moment

Förväntade studieresultat för moment 1

För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • översiktligt beskriva de olika språk och de språkliga möten som över tid funnits på nordiskt område,
  • problematisera den variation som finns och har funnits på nordiskt område samt
  • beskriva viktiga likheter och skillnader mellan de nordiska språken på olika språkliga nivåer och mer översiktligt från olika tider.

Färdighet och förmåga

  • tillämpa styrdokument i didaktisk planering av undervisning om språkförhållanden i Sverige och övriga Norden.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över och utvärdera sin egen kunskapsprocess i relation till det framtida läraryrket.

Förväntade studieresultat för moment 2

För godkänt moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • beskriva det svenska språkets släktskapsförhållanden, dess historiska utveckling samt standardiseringen av såväl svenskt skriftspråk som svenskt talspråk,
  • problematisera samband mellan språk, makt och nationell identitet i ett historiskt perspektiv och i relation till demokratiska processer samt
  • redogöra för generella språkliga förändringsprocesser.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa styrdokument i didaktisk planering av språkhistoria och relatera planeringen till den egna ämneskonstruktionen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera över och utvärdera sin egen kunskapsprocess i relation till det framtida läraryrket.

Förväntade studieresultat för moment 3

För godkänt moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande kunskap om den svenska litteraturens utveckling från medeltid till nutid.

Färdighet och förmåga

  • visa förmåga att identifiera och analysera texters genre- och epokmässiga drag,
  • visa förmåga att diskutera och jämföra texter med hänsyn till deras genre- och epoksammanhang samt
  • visa förmåga att på litteraturvetenskaplig och didaktisk grund välja relevanta texter ur den svenska skönlitteraturen för att bearbeta klass-, genus- och/eller etnicitetsaspekter i ett tänkt skolsammanhang.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förmåga att reflektera över och utvärdera sin egen kunskapsprocess i relation till det framtida läraryrket.

Förväntade studieresultat för moment 4

För godkänt moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • planera och genomföra egen undervisning,
  • anpassa undervisningen till gruppens och enskilda elevers behov samt till skeendet i klassrummet samt
  • utöva ett pedagogiskt och socialt ledarskap.

Färdighet och förmåga

  • tillämpa ämneskunskaper i planering och genomförande av undervisning samt
  • tillämpa styrdokument i didaktisk planering av undervisning.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över och utvärdera sin egen kunskapsprocess i relation till det framtida läraryrket.

Behörighetskrav

Univ: Svenska III eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, övningar och seminarier.

Examination

Moment 1 examineras genom ett didaktiskt seminarium och en hemtentamen. Vid det didaktiska seminariet presenterar och diskuterar studenterna i grupp eller par didaktiska perspektiv på språklig variation i Norden. I en individuell hemtentamen behandlas språkförhållanden i Sverige och övriga Norden parallellt med reflektioner kring och en utvärdering av studentens egen kunskapsprocess.

Moment 2 examineras genom en salstentamen och en didaktisk tillämpning. Den didaktiska tillämpningen redovisas dels som muntlig gruppuppgift, dels som en individuell reflekterande skrivuppgift där studenten utvärderar sin egen kunskapsprocess i relation till den framtida lärarrollen.

Moment 3 examineras genom en hemtentamen och ett grupparbete kring litteraturdidaktisk tillämpning. 

Moment 4 examineras genom bedömning av planering och genomförande av egen undervisning samt en vfu-rapport där den studerande reflekterar över och utvärderar sin egen kunskapsprocess i relation till det framtida läraryrket.

Utöver förväntade studieresultat (FSR) läggs i bedömningen för betyget väl godkänd särskild vikt vid den studerandes förmåga att kritiskt diskutera samband mellan enskilda problem och frågeställningar, samt förmågan att anlägga ett vetenskapligt förhållningssätt.

Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.

För betyget väl godkänd som slutbetyg på hela kursen krävs betyget väl godkänd på moment omfattande ett totalt poängantal av 22,5 inklusive moment 4 (Verksamhetsförlagd utbildning).

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov.

I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Studerande som en gång har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden.

Tentamensskrivningar görs vid Umeå universitet, Campus Umeå. Om synnerliga skäl föreligger kan studerande beviljas att skriva på annan ort. Den student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt examinationstillfälle skriftligen ansöka om detta hos Institutionen för språkstudier.

Inlämningsuppgifter ska lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare. Anmälan till prov, omprov och uppsamlingsprov är obligatorisk.

VFU:n är en obligatorisk del av kursen som är skolförlagd och omfattar heltidsstudier. Studenten skall under vfu-perioden följa läraren i hans/hennes arbetsuppgifter. Den studerande planerar tillsammans med examinerande universitetslärare samt lokal lärarutbildare (LLU) den verksamhetsförlagda perioden så att alla ingående moment, t.ex. auskultation, egen under¬visning, deltagande i seminarier och övrigt lärararbete samt vfu-uppgifter sammantaget utgör heltidsstudier.

I de fall där handledare och examinator bedömer att en student under pågående VFU uppvisar sådan grov oskicklighet, sådana samarbetssvårigheter eller andra olämpliga beteenden att det medför en påtaglig risk att studenten kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt skall examinator efter att ha informerat studenten underkänna studenten innan kursen avslutas. Studenten avbryter då sin praktik och får betyget underkänd på kursen.

I samband med denna åtgärd skall en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen skall ange vilka kunskaper och färdigheter som studenten behöver tillgodogöra sig för att få återuppta praktiken, samt en tidpunkt vid vilken kontroll av sådant tillgodogörande skall ske.
En student har då praktik avbrutits rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt får dock antalet kontrolltillfällen under en hel utbildning inte uppgå till mer än högst fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av kanslichefen för Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Blankett för tillgodoräknande finns på Umeå universitets hemsida.

Litteratur

  • Giltig från: 2013 vecka 3

    Moment 1. Språken i Norden (4 hp)

    Nyström Staffan
    Namn - en spegel av samhället förr och nu
    1. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2010 : 189 s. :
    ISBN: 978-91-1-303081-4 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 136-153, Aldrin, Emilia; Om förnamn som identitetsbärare.

    Ask Sofia
    Språkämnet svenska : ämnesdidaktik för svensklärare
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 129 s. :
    ISBN: 978-91-44-05936-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. 9, s. 79-86; Grannspråk och grannspråksdidaktik.

    Jóhanna Barðdal
    Nordiska : våra språk förr och nu
    Lund : Studentlitteratur : 1997 : 536 s. :
    ISBN: 91-44-48251-5 (inb.) ; 450:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 36-65, 85-171, 258-282.

    Sveriges nationalatlas. [Kartografiskt material] : Språken i Sverige
    Dahl Östen, Edlund Lars-Erik, Wastenson Leif, Elg Margareta
    1. utg. : Stockholm : Norstedt : [2010] : 176 s. :
    SNA webbatlas
    ISBN: 978-91-87760-57-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s. 8-17 Språklig variation i tid och rum, s. 18-23 Språksläktskap och areella drag, s. 100-105 Personnamn, s. 106-109 Officiella och inofficiella minoritetsspråk.

    Håller språket ihop Norden? : en forskningsrapport om ungdomars förståelse av danska, svenska och norska /c Lars-Olof Delsing & Katarina Lundin Åkersson
    Delsing Lars-Olof, Lundin Åkesson Katarina
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2005 : 148, [ca 40 s.] med var. pag. :
    http://www.norden.org/sv/publikationer/publikationer/2005-573
    Obligatorisk

    Namn i flerspråkiga och mångkulturella miljöer : handlingar från NORNA:s 36:e symposium i Umeå 16-18 november 2006
    Edlund Lars-Erik, Haugen Susanne
    Umeå : Umeå universitet, Institutionen för nordiska språk : 2009 : 177 s. :
    ISBN: 978-91-88466-71-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 37-56, Pedersen, Aud-Kirsti; Haldningar till offentleg bruk av minoritetsspråklige stadnamn i Noreg.

    Norsk som nabospråk : håndbok for deg som er svensk og vil laere mer om norsk språk og kultur.
    Rekdal Olaug, Hallgren Karin
    Uppsala : Hallgren&Fallgren : 2002 : 106 s. : ill. ; 22 cm :
    ISBN: 91-7382-772-X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel 1-4.

    Sletten Iben Stampe
    Nordens språk med rötter och fötter
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2005 : 127 s. :
    Fulltext
    ISBN: 92-893-1043-X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vikør Lars S.
    The Nordic languages : their status and interrelations
    3. ed. : Oslo : Novus : 2001 : 254 s. :
    ISBN: 82-7099-336-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 17-113, 184-230.

    Vinje Finn-Erik
    Ut med språket : en situasjonsrapport
    Oslo : Schibsted : 2005 : 264 s. :
    ISBN: 82-516-2161-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Ca 100 sidor, läses enligt lärarens anvisningar.

    Centrala styrdokument

    Läroplaner och kursplaner kan laddas hem eller beställas från www.skolverket.se

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 2. Svenska språkets historia (7 hp)

    Ask Sofia
    Språkämnet svenska : ämnesdidaktik för svensklärare
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 129 s. :
    ISBN: 978-91-44-05936-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel 8, s. 71-86, Språkhistoria.

    Edlund Ann-Catrine
    Att läsa och att skriva : två vågor av vardagligt skriftbruk i Norden 1800-2000
    Umeå : Umeå universitet : 2012 : 256 s. :
    ISBN: 978-91-88466-81-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 137-160, Att skriva vykort. En vardaglig skriftpraktik i början av 1900-talet. S. 41-63, Liljewall, Britt; Folkligt skriftbruk i Sverige under 1800-talet.

    Sveriges nationalatlas. [Kartografiskt material] : Språken i Sverige
    Dahl Östen, Edlund Lars-Erik, Wastenson Leif, Elg Margareta
    1. utg. : Stockholm : Norstedt : [2010] : 176 s. :
    SNA webbatlas
    ISBN: 978-91-87760-57-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 24-47, Edlund, Lars-Erik; Språkhistorisk översikt.

    Lånord i svenskan : om språkförändringar i tid och rum
    Edlund Lars-Erik, Hene Birgitta
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2007 : 182 s. :
    ISBN: 978-91-7297-691-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gunnarsson Britt-Louise
    Languages of science in the eighteenth century
    Berlin : De Gruyter Mouton : 2011 : x, 365 p. :
    ISBN: 3-11-025505-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 107-122, Hannesdóttir, Anna Helga; From Vernacular to National Language: Language Planning and the Discourse of Science in Eighteenth-Century Sweden.

    Johansson Lars-Erik
    Externa faktorer som orsak till språkförändring
    Maj Reinhammar et al. (red.) Studier i svenska språkets historia 11. (Förhandlingar vid Elfte sammankomsten för svenska språkets historia i Uppsala 23-24.) : 2011 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: S.169-177 (ISBN: 978-91-85352-87-6).

    Josephson Olle
    Ju : ifrågasatta självklarheter om svenskan, engelskan och alla andra språk i Sverige
    3. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2011 : 203 s. :
    ISBN: 978-91-1-303868-1 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Studier i svensk språkhistoria. : föredrag vid nionde sammankomsten för svenska språkets historia, i Åbo 19-20 maj 2006 9 Det moderna genombrottet - också en språkfråga?
    Wollin Lars, Saarukka Anne, Stroh-Wollin Ulla
    Åbo : Svenska institutionen vid Åbo akademi : 2007 : 296 s. :
    ISBN: 978-952-12-1866-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 13-34, Lehti-Eklund, Hanna; Svenskan i Finland på 1800-talet: variation mellan dialekter och standard, tal och skrift.

    Svenskan i tusen år : glimtar ur svenska språkets utveckling
    Moberg Lena, Westman Margareta
    1. pocketuppl. : Stockholm : Norstedts ordbok : 1998 : [6], 193, [1] s. :
    ISBN: 91-7227-030-6 ; 63:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pettersson Gertrud
    Svenska språket under sjuhundra år : en historia om svenskan och dess utforskande
    2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 290 s. :
    ISBN: 91-44-03911-5 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Elmevik Lennart
    Nya perspektiv inom nordisk språkhistoria : föredrag hållna vid ett symposium i Uppsala 20-22 januari 2006
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs akademien för svensk folkkultur : 2007 : 208 s. :
    ISBN: 978-91-85352-69-2 (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 121-143, Ralph, Bo; Rökstenen och språkhistorien.

    Teleman Ulf
    Tradis och funkis : svensk språkvård och språkpolitik efter 1800
    1. uppl. : Stockholm : Norstedts ordbok : 2003 : 279, [1] s. :
    ISBN: 91-7227-374-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läses enligt lärarens anvisningar.

    Läromedel i svenska för högstadiet och gymnasiet. Dessa väljs av läraren. Därutöver tillkommer ett urval av originaltexter, representativa för det svenska språkets utveckling. Texterna tillhandahålls av läraren.

    Centrala styrdokument

    Läroplaner och kursplaner kan laddas hem eller beställas från www.skolverket.se

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 3. Svensk litteraturhistoria (7,5 hp)

    Holm Birgitta
    Tusen år av ögonblick : från den heliga Birgitta till den syndiga
    Stockholm : Bonnier : 2002 : 229, [1] s. :
    ISBN: 91-0-057877-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läses enligt lärarens anvisningar.

    Møller Jensen Elisabeth
    Nordisk kvinnolitteraturhistoria
    Höganäs : Wiken : 1993- : 5 vol. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läses enligt lärarens anvisningar.

    Nordlund Anna
    Litteraturvetenskaplig analys genom hundra år : åtta sätt att läsa Gösta Berlings saga
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 336 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-47-08453-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läses enligt lärarens anvisningar.

    Litteraturens historia i Sverige
    Olsson Bernt, Algulin Ingemar
    5., [rev. och utök.] uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 640 s. :
    http://bilder.panorstedt.se/bilder/omslag/224/13022680_O_2.jpg
    ISBN: 978-91-1-302268-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skönlitteratur

    Ett urval av svensk 1900-talslyrik. (Texterna tillhandahålls av läraren.)

    Svensk litteratur.
    Algulin Ingemar, Ståhle Sjönell Barbro
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt i samarbete med Svenska vitterhetssamf. : 2002 : 539 s. :
    ISBN: 91-1-301116-2 (inb.) : 268:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Ett urval läses enligt lärarens anvisningar, t.ex. Tegnér, Geijer, Stagnelius.

    Kerfstedt Amanda
    Synd. Noveller från det moderna genombrottets kvinnor
    Stockholm: Stockholms universitet, Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusstudier : 2007 :
    Även tillgänglig i elektronisk form via Stockholms universitet
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Ett urval noveller läses i samråd med läraren.

    Olsson Bernt
    Svensk litteratur. : 1 Från runorna till 1730
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt i samarbete med Svenska vitterhetssamf. : 2002 : 463 s. :
    ISBN: 91-1-301114-6 (inb.) : 247:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Ett urval läses enligt lärarens anvisningar, t.ex. runpoesi, landskapslagar, ur Erikskrönikan, Den heliga Birgitta, några ballader.

    Stålmarck Torkel
    Svensk litteratur. : 2 Frihetstiden, gustavianska tiden
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt i samarbete med Svenska vitterhetssamf. : 2002 : 534 s. :
    ISBN: 91-1-301115-4 (inb.) : 268:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Ett urval läses enligt lärarens anvisningar, t.ex. Dalin, Nordenflycht, Linné, Bellman, Lenngren.

    Ett pensum valt bland följande verk: Alakoski, Susanna & Nielsen, Karin. Tala om klass. Almqvist, C. J. L. Det går an. Benedictsson, Victoria. ”Ur mörkret” Hetekivi Olsson, Eija. Ingenbarnsland. Johnson, Eyvind. Här har du ditt liv. Khemiri, Jonas Hassen. Jag ringer mina bröder. Lagerlöf, Selma. Gösta Berlings saga. Lidman, Sara. Hjortronlandet. Martinson, Moa. Kvinnor och äppelträd. Strindberg, August. Fröken Julie. Strindberg, August. ”Ett dockhem” ur Giftas I

    Centrala styrdokument

    Läroplaner och kursplaner kan laddas hem eller beställas från www.skolverket.se

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 4. Verksamhetsförlagd utbildning (11,5 hp)

    Ask Sofia
    Språkämnet svenska : ämnesdidaktik för svensklärare
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 129 s. :
    ISBN: 978-91-44-05936-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. 11. Svenskläraren och gymnasiearbetet. Kap. 12. Fortbildning på ämnesdidaktisk grund.

    Brodow Bengt
    Perspektiv på svenska.n D. 2,p Momenten
    Solna : Ekelund : 1996 : 352 s. :
    ISBN: 91-7724-734-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Molloy Gunilla
    Att läsa skönlitteratur med tonåringar
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 330 s. :
    ISBN: 91-44-03007-X : 387:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svedner Per Olov
    Svenskämnet & svenskundervisningen : delarna och helheten : en didaktisk-metodisk beskrivning och handledning
    Uppsala : Kunskapsföretaget : cop. 2010 : 200 s. :
    ISBN: 91-89040-75-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svenska skrivregler
    3., [utök. utg.] : Stockholm : Liber : 2008 : 1 PDF-fil (264 s.) :
    Omslag och förlagets beskrivning
    ISBN: 978-91-47-90387-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
    5., [utök. och uppdaterade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2010 : 142 s. :
    ISBN: 978-91-7382-852-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Centrala styrdokument

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2013 vecka 2

    Moment 1 Historiens vingslag i språk och litteratur

    Borgström Eva
    Går det verkligen an? : om Carl Jonas Love Almqvist

    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nordisk kvinnolitteraturhistoria, del 2 s 308-312

    Lånord i svenskan : om språkförändringar i tid och rum
    Edlund Lars-Erik, Hene Birgitta
    2. uppl. : Stockholm : Norstedt : 1996 : 182 s. :
    ISBN: 91-1-964772-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Birgitta
    Tusen år av ögonblick : från den heliga Birgitta till den syndiga
    Stockholm : Bonnier : 2002 : 229, [1] s. :
    ISBN: 91-0-057877-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s 9-108

    Kjersén Edman Lena
    Barn- och ungdomsböcker genom tiderna
    1. uppl. : Stockholm : Natur och kultur : 2002 : 227, [1] s. :
    ISBN: 91-27-72291-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den svenska litteraturen
    Lönnroth Lars, Delblanc Sven (red)
    Stockholm : Bonniers : 1987;1993 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: I sjubandsutgåvan: s 15-56 ("Forntid och medeltid, en periodöversikt" och "Ättesamhällets textvärld") (del 1, s 140-142 (Bibeln), s 180-200 (Stiernhielm) och del 2, s 14-26 (Dalin) s 65-76 (Linné) s 77-99 (Bellman) eller i trebandsutgåvan (1999), del 1, s 140-142; s 180-200; s 280-292; s 331-342; s 343-365

    Møller Jensen Elisabeth
    Nordisk kvinnolitteraturhistoria
    Höganäs : Wiken : 1993- : 5 vol. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Bd 1, s 22-81

    Norén Kjerstin
    Själen är av långt bättre natur än kroppen : om Birgitta av Vadstena

    Obligatorisk
    Läsanvisning: Bd 1, s 120-134 Höganäs Wiken

    Pettersson Gertrud
    Svenska språket under sjuhundra år : en historia om svenskan och dess utforskande
    2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 290 s. :
    ISBN: 91-44-03911-5 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: kap 2-8

    Jag vill skriva om kvinnor : om Victoria Benedictsson
    Sjöblad Christina, Witt-Brattström Ebba

    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nordisk kvinnolitteraturhistoria, del 2, s 528-539

    Svahn Margareta
    Den liderliga kvinnan och den omanlige mannen : skällsord, stereotyper och könskonstruktioner
    Stockholm : Carlsson : cop. 1999 : 219 s. :
    ISBN: 91-7203-882-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: kap 2 och 7

    Svenskan i tusen år : glimtar ur svenska språkets utveckling
    Moberg Lena, Westman Margareta
    1. uppl. : Stockholm : Norstedt : 1996 : 194 s. :
    ISBN: 91-1-962272-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tjäder Per Arne
    Strindberg och genombrottstiden
    Bonniers : 1993 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: I Lars Lönnroth & Sven Delblanc (red), Den svenska litteraturen, del 3 i sjubandsutgåvan, s 220-248 eller del 2 i trebandsutgåvan, s 220-248

    Wår swenska Minerva : om Sophia Elisabeth Brenner
    Westman Berg Karin, Lindgärde Valborg, Alenius Marianne.t Oh

    Obligatorisk
    Läsanvisning: Nordisk kvinnolitteraturhistoria Bd 1, s 325-336. Höganäs Wiken 20 s

    Till detta tillkommer ett urval originaltexter, representativt för svenska språkets utveckling under 15-, 16- och 1700-talen
    tillhandahålles av läraren :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: t ex ur Bibeln; Stiernhielm, Hercules, Agneta Horn; SE Brenner; Dalin; Linné; Magnus Lehnberg; H Ch Nordenflycht; C M Bellman

    Ett urval originaltexter, representativt för den äldre svenskan
    tillhandahålles av läraren :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: t ex diplom, krönika, mirakel, lagtext, några brev från 1800-talet och tidigt 1900-tal t ex av August Strindberg och Selma Lagerlöf

    Grundböcker
    Litteraturhistoria :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: SL1 = Svensk litteratur, del I Från runorna till 1730 (1993 och senare) utg Bernt Olsson SL2 = Svensk litteratur, del II Frihetstiden och gustavianska tiden, utg Torkel Stålmarck SL3 = Svensk litteratur, del III Romantiken, utg Ingemar Algulin & Barbro Ståhle Sjönell

    Skönlitteratur

    Fridegård Jan
    Trägudars land : roman
    [Ny utg.] : Stockholm : Litteraturfrämjandet : 1980 : 260 s. :
    ISBN: (Inb.) ; 68:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Olsson Bernt,
    Svensk litteratur 1 : Från runorna till 1730
    Stockholm : Norstedt i samarbete med Svenska vitterhetssamf : 1993 : 463 s. :
    ISBN: 91-1-929202-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: t ex runpoesi, landskapslagar, ur Eriksdalskrönikan, Den heliga Birgitta, några ballader

    DEN POETISKA EDDAN
    Aisopos : 2010 :
    ISBN: 91-85807-68-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ett urval ur Völuspá; ur Hávamál; Lokasenna eller þrymskvida; Gudrúnarkvida hin skamma)

    Lönnroth Lars
    Njals saga
    2. uppl. : Stockholm : Atlantis : 2007 : 413 s. :
    ISBN: 978-91-7353-210-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stålmarck Torkel,
    Svensk litteratur 2 : Frihetstiden, gustavianska tiden
    Stockholm : Norstedt i samarbete med Svenska vitterhetssamf : 1993 : 534 s. :
    ISBN: 91-1-929212-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ett urval texter t ex Dalin, Nordenflycht, Linné, C M Bellman, Anna Maria Lenngren

    Svensk litteratur.
    Algulin Ingemar, Ståhle Sjönell Barbro
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt i samarbete med Svenska vitterhetssamf. : 2002 : 539 s. :
    ISBN: 91-1-301116-2 (inb.) : 268:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ett urval texter t ex Tegnér, Geijer, Stagnelius

    800 s, t ex:

    Samlade verk.n 21,p Det går an ; Hvarför reser du?
    Almqvist Carl Jonas Love, Almqvist Carl Jonas Love, Almqvist Carl Jonas Love, Svedjedal Johan
    Stockholm : Svenska vitterhetssamf. i samarbete med Almqvistsällsk. :b Almqvist & Wiksell International : 1993 : 173 s. :
    ISBN: 91-7230-049-3 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Benedictsson Victoria
    Från Skåne. - Pengar. : [Av] Victoria Benedictsson (Ernst Ahlgren).
    Stockholm,c 1950 : 1950 :
    Obligatorisk

    Ormen
    Dagerman Stig, Sandberg Hans
    [Ny utg.] : Stockholm : Pan : 2004 : 246, [2] s. :
    ISBN: 91-7263-556-8 (korr.)z 91-7263-557-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Et dukkehjem
    Ibsen Henrik, Bildén Brit
    2. utg. : [Oslo] : Gyldendal : 2005 :
    ISBN: 82-05-33648-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lidman Sara
    Lifsens rot
    [Ny utg.] : Stockholm : MånPocket : 1997 : 279, [7] s. :
    ISBN: 91-7643-357-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lyrik från det slutande 1900-talet,
    t ex Katarina Frostensson :
    Obligatorisk

    Isaksson Malin
    Orden brinner i hjärnan : 42 moderna svenska författare och en från Polen : antologi
    Stockholm : En bok för alla : 2004 : 180 s. :
    ISBN: 91-7221-365-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strindberg August
    Giftas.n 1-2
    [Ny utg.] : Stockholm : Legenda : 1986 : 264 s. :
    ISBN: 91-582-0996-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Synd : noveller av det moderna genombrottets kvinnor
    Kerfstedt Amanda, Ney Birgitta
    [Ny utg.] : Stockholm : Ordfront : 1999 : 260 s. :
    ISBN: 91-7324-731-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barn- och ungdomslitteratur

    Häxfeber
    Andersen Leif Esper, Stage Mads, Fritz-Crone Pelle
    [Ny utg.] : Stockholm : Litteraturfrämjandet : 1980 : 96 s. :
    ISBN: 91-7448-113-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den stora boken om barna Hedenhös
    Almqvist Bertil, Almqvist Bertil, Almqvist Bertil, Almqvist Bertil, Almqvist Bertil, Almqvist Bertil
    [Realisationsutg.] : Stockholm : Bonnier Carlsen : 1997 : Ca 120 s. :
    ISBN: 91-638-0911-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Solstenen : en trilogi
    Bylock Maj, Bylock Maj, Bylock Maj, Bylock Maj
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 2001 : 344, [1] s. :
    ISBN: 91-29-65372-X (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: eller Månringen eller Stjärnhavet

    Svedelid Olov
    Mor är ingen häxa
    Ny utg. : Malmö : Nordisk bok : 1987 : 178 s. :
    ISBN: 91-7904-024-1 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: eller En dufva i Stockholm

    Wernström Sven
    Trälarna
    Stockholm : Gidlund : 1983 : 4 vol. :
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Bengtsson Frans G.
    Röde Orm
    [Ny utg.] : Stockholm : PAN pocket : 2000 : 287, [1], 316, [2] s. :
    ISBN: 91-7263-053-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Burman Carina
    Den tionde sånggudinnan : roman
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 1997 : 425, [1] s. :
    ISBN: 91-0-056453-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Guillou Jan
    Tempelriddaren
    [Ny utg.] : Stockholm : Piratförl. : 2002 : 419, [1] s. :
    ISBN: 91-642-0036-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moberg Vilhelm
    Rid i natt! : skådespel i 3 akter
    Stockholm : Bonniers : 1942 : 199 s. :

    [Mästerverk].p Mäster Olof.p Folkungasagan
    Strindberg August, Strindberg August

    Trotzig Birgitta
    De utsatta
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 1997 : [4] s., s. 7-208, [1] s. :
    ISBN: 91-7448-976-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kristin Lavransdotter
    Undset Sigrid, Eurén Teresia
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt : 1982 : 859, [1] s. :
    ISBN: 91-1-821142-9 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 2 Svenskämnets konstruktion och didaktik

    Brodow Bengt
    Perspektiv på svenska.n D. 2,p Momenten
    Solna : Ekelund : 1996 : 352 s. :
    ISBN: 91-7724-734-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Molloy Gunilla
    Att läsa skönlitteratur med tonåringar.
    Lund : Studentlitteratur, 2003 (Lund : tur) : 330 s. :
    ISBN: 91-44-03007-X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svedner Per Olov
    Svenskämnet & svenskundervisningen
    2. [dvs 1.] uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget : 1999 : 176 s. :
    ISBN: 91-89040-17-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ämnesdidaktiska texter i urval,
    bl a provmaterial, 70 s (tillhandahålles av läraren) :
    Obligatorisk

    Moment 3 Språk och litteratur i skolan

    Brodow Bengt
    Perspektiv på svenska.n D. 2,p Momenten
    Solna : Ekelund : 1996 : 352 s. :
    ISBN: 91-7724-734-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Molloy Gunilla
    Att läsa skönlitteratur med tonåringar.
    Lund : Studentlitteratur, 2003 (Lund : tur) : 330 s. :
    ISBN: 91-44-03007-X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svedner Per Olov
    Svenskämnet & svenskundervisningen
    2. [dvs 1.] uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget : 1999 : 176 s. :
    ISBN: 91-89040-17-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    VFU-material
    Läromedelsmaterial som kan bli aktuellt i samband med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU), t ex den aktuella skolklassens läroböcker och/eller skönlitteratur. :
    Obligatorisk

    Till samtliga moment rekommenderas följande ordböcker:

    Hellquist Elof
    Svensk etymologisk ordbok
    3. uppl., 4. tr. : Lund : LiberLäromedel/Gleerup : 1980 : 2 bd (xii, [5], 1484 s.) :
    ISBN: 91-40-01978-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dansk-svensk ordbok
    Molde Bertil, Ferlov Niels
    3., revid. och utvidgade uppl. : Stockholm : Esselte studium : 1980 : xiv, [2], 726 s. :
    ISBN: 91-24-29601-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nationalencyklopedins ordbok
    [Ny utg.] : Malmö : [Nationalencyklopedin]b Bra böcker : 2004 : [18], 1961 s. :
    ISBN: 91-974661-2-3 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Birgitta
    Norstedts skandinaviska ordbok : [12.000 uppslagsord ]
    2., [utök.] uppl. : Stockholm : Norstedts ordbok : 2002 : [2], viii, 105, [1], viii, 125, [1], viii, 125 s. :
    ISBN: 91-7227-306-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ordbok över svenska språket
    Lund : Gleerupska univ.-bokh. [distributör] : 1893- :
    http://g3.spraakdata.gu.se/saob/z Svenska Akademiens ordbok - SAOB

    Ord för ord : svenska synonymer och uttryck
    Blomqvist Hans, Swedenborg Lillemor
    4., [rev.] uppl. /b [reviderad av Hans Blomqvist ; redaktion: Lillemor Swedenborg] : Stockholm : Norstedt : cop. 1992 : xii, 1028 s. :
    ISBN: 91-1-915472-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rekdal Ella Olaug
    Norsk-svensk ordlista : de vanligaste svåra orden : bokmål och nynorska.
    Oslo : Nordisk språksekretariat : 1988 : [45]s. :
    ISBN: 91-87678-01-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svenska akademiens ordlista över svenska språket
    13. uppl. : Stockholm : Svenska akademien :b Norstedts akademiska förlag [distributör] : 2006 : xli, [1], 1130 s. :
    http://www.svenskaakademien.se/ordlista
    ISBN: 91-7227-419-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svensk handordbok : konstruktioner och fraseologi
    Johannisson Ture, Ljunggren Karl Gustav
    13. [tr.] : Stockholm : Norstedts ordbok : 1999 : xii, 891 s. :
    ISBN: 91-7227-072-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svensk ordbok : [100.000 ord och fraser]
    Abelin Åsa, Allén Sture
    3., rev. uppl. : Stockholm : Norstedts ordbok : 1999 : xxiii, 1492 s. :
    ISBN: 91-7227-155-8 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wessén Elias
    Våra ord : deras uttal och ursprung : kortfattad etymologisk ordbok
    2., utök. uppl. /b 10. tr. : Stockholm : Norstedts ordbok : 1998 : x, 530 s. :
    ISBN: 91-7227-053-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst